x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parchetul General cere în instanță anularea adopției Sorinei

Parchetul General cere în instanță anularea adopției Sorinei

de Ion Alexandru    |    25 Iun 2019   •   09:29
Parchetul General cere în instanță anularea adopției Sorinei

Procurorul general al României a înaintat, ieri, Tribunalului Mahedinţi, emiterea unei ordonanțe președințiale, în vederea interzicerii scoaterii de pe teritoriul național a minorei Sorina, care, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost extrasă cu forța din domiciliul asistentului maternal, din orașul Baia de Aramă. Parchetul cere, totodată, instanței revizuirea deciziei civile din aprilie a Curții de Apel Craiova, care a admis apelul formulat de familia Săcărin și care a încuviințat adopția internațională.

 

Acțiunea procurorului general interimar Bogdan Licu vine ca urmare a dezvăluirilor din presă legate de modul în care a acționat Parhetul Curții de Apel Craiova, la sfârșitul săptămânii trecute, când procuroarea Maria-Antoaneta Pițurcă a utilizat o autorizație de percheziţie domiciliară, pentru a extrage, împotriva voinței ei, minora Sorina din domiciliul asistentului maternal. Conform unui comunicat de presă al Ministerului Public, Bogdan Licu a cerut Tribunalului Mehedinți impunerea interdicției părăsirii teritoriului României de către minora adoptată până la administrarea “probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, dar și obligarea părinţilor adoptatori de a asigura fetiței, pe teritoriul național, a unui program de consiliere psihologică timp de trei luni.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Bogdan Licu a înaintat o altă acțiune, la Curtea de Apel Craiova, prin care cere revizuirea deciziei civile nr. 4, din 23 aprilie 2019, prin care un complet de 3 judecători a desființat sentința Tribunalului Mehedinți, din luna februarie, și a dat minora spre adopție soților Săcărin. Parchetul cere rejudecarea apelului și respingerea cererii de adopție, ca nefondată. De asemenea, se solicită și suspendarea executării hotărârii de adopție.

 

Anchetă în forță a SIIJ

Modul în care Sorina a fost răpită din casa asistenților maternali face obiectul unui dosar penal instrumentat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care a început urmărirea penală “in rem” pentru abuz în serviciu. Vizată este acțiunea reprobabilă a procuroarei Maria-Antoaneta Pițurcă, suspectată de încălcarea prevederilor legale cu privire la modul în care a efectuat percheziţia domiciliară, cum a extras minora din imobil și, mai ales, cu privire la modul în care instrumentează un dosar având ca obiect cererea de adopție internațională formulată de familia Săcărin. Surse judiciare precizează, însă, că ancheta SIIJ vizează și modul în care Curtea de Apel Craiova a încuviințat adopția internațională și o posibilă incompatibilitate a unuia dintre membrii completului de judecată. Dosarul este instrumentat de celebrul procuror Mihaela Moraru Iorga.

 

×
Subiecte în articol: baia de arama bogdan licu