x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parfum de roze

Parfum de roze

de Simona Chiriac    |    06 Sep 2009   •   00:00
Parfum de roze
Sursa foto: /stockxpertcom

Un buchet de trandafiri... Are puterea să cucerească inimi, să unească destine şi să schimbe vieţi. La fel cum un parfum cu aromă suavă de trandafiri poate face diferenţa între pământ şi paradis, între o zi obişnuită şi una încărcată de romantism.

Primăvara, la Kazanlîk, câmpurile capătă o delicată tentă de roz. Parfumul trandafirilor se răspândeşte până departe, astfel încât toată această zonă a fost numită pur şi simplu "Valea Trandafirilor". Aici, tradiţia obţinerii parfumurilor puternice, cu aromă de roză, face ca Bulgaria să fie astăzi cel mai important furnizor de ulei de trandafiri.

De altfel, oriunde ai colinda prin Bulgaria, la poarta Castelului Reginei Maria de la Balcik, la Veliko Tîrnovo sau în nemuritoarea cetate a Nessebarului, produsele cosmetice pe bază de trandafiri îi ademenesc zi de zi pe turişti. Parfumurile, săpunurile, sticluţele pentru aromoterapie, cremele de corp, dar şi dulciurile (dulceaţa de trandafir sau şerbeturile care amintesc de vremurile idilice din curtea bunicilor) sau lichiorurile, toate reprezintă de fapt o parte din sufletul bulgăresc.

Se spune că primii trandafiri au ajuns la Kazanlîk în secolul al XV-lea, aduşi din zona aridă a Tunisiei de un judecător turc. Pentru că despre frumuseţea florilor din grădina demnitarului s-a dus vestea, sultanul Murad al III-lea a poruncit ca astfel de trandafiri să împodobească şi palatul său.

În timpurile moderne, de mai bine de o sută de ani, la Kazanlîk, tinerele fete care poartă cununi din gingaşi trandafiri roz, îmbrăcate în costume tradiţionale pornesc în alai. Este vremea Festivalului Trandafirilor, eveniment care se desfăşoară de fiecare dată în prima duminică din luna iunie, în preajma culesului trandafirilor.

MAGIE PE CÂMP
Cu mult înainte de răsăritul soarelui, femei care poartă coşuri meşteşugit împletite se îndreaptă spre câmpurile cu flori. Culeg floare cu floare, pas după pas, până când se gârbovesc sub această parfumată povară. Sunt duse imediat la distilerie, pentru a se păstra intact parfumul puternic (trandafirii speciei Damascena - care mai pot fi întâlniţi în Turcia, Iran sau China - sunt recunoscuţi în întreaga lume pentru aroma lor intensă, care persistă în aer foarte mult timp).

Pentru a se obţine un singur gram de ulei sunt necesare 1.300 de flori, motiv pentru care această esenţă poartă numele de "aur lichid". O comoară aparent efemeră (după numai 25 de zile de la înflorire, trandafirii îşi pierd calităţile şi nu mai pot fi folosiţi în industria parfumurilor), dar care incită simţurile la maxim.

La începuturi, apa de trandafiri "era la modă" (inclusiv în cărţile de bucate) şi era obţinută în alambicuri de cupru - numite gyulpana - prin distilări multiple, la fel cum se procedează şi în cazul băuturii alcoolice rakia (asemănătoare cu rachiul sau ţuica românească). A urmat uleiul de trandafiri, mult mai concentrat, al cărui procedeu de obţinere se bazează pe căldură. Apa este încălzită, iar aburii ce cuprind petalele de trandafiri duc la evaporarea uleiurilor volatile.

După condensare, aceştia trec în stare lichidă şi sunt gata să facă parte din fabuloasa lume a esenţelor tari, în care un singur strop de parfum înseamnă mai mult decât răsfăţ. Este o invitaţie...

×
Subiecte în articol: trandafir esenţe tari