Dacă într-o zi cineva ţi-ar spune: "Miroşi ca oraşul în care trăieşti!” – s-ar putea să consideri asta o ofensă, să crezi că ar vrea să-ţi spună că miroşi a ape reziduale, a smog, a gaze de eşapament... Doamne fereşte! Nu aceasta era ideea! Cel puţin nu în Chicago, unde cineva a avut gândul (genial) de a crea un parfum numit chiar aşa: "Eau de Chicago” şi care se identifică cu metropola.
Cum ochii lumii au fost zilele astea aţintite asupra Americii, m-am gândit că povestea asta venită de peste Ocean o să vă placă. Casa de parfumuri Tru Fragrance, care-şi are sediul undeva în suburbiile oraşului industrial, suprapopulat Chicago, a avut ideea de a reţine în... sticluţe "esenţa” metropolei. Dar nu despre toate mirosurile acelea fanate de care pomeneam mai sus este vorba, ci despre florile oraşului. Unele cultivate anume pentru a deveni... parfum delicat, pentru ocazii speciale. Totul a pornit de la un trend care prinde tot mai mult teren în America: agricultura urbana. Dacă poţi să cultivi roşii pe terasele blocurilor cu o sută de etaje, dacă poţi, pe platforme atârnate între imobile, să cultivi plante aromatice pentru gătit, de ce n-ai face acelaşi lucru cu plantele necesare în industria parfumurilor? "Eau de Chicago” se produce numai şi numai din flori – de la trandafiri la violete, de la iasomie la lavanda – cultivate în oraş. Firma a investit aproximativ un milion de dolari pentru cultivarea, întreţinerea şi recoltarea parcelelor de plante aromatice şi flori în câteva locaţii din oraş, cum ar fi Parcul Grant, Turnul de Apă, dar şi mici grădini "de cartier” sau chiar în curtea închisorii oraşului. Peste o sută de lucrători – la care se adaugă deţinuţii care au acceptat să intre în program - îngrijesc florile, după toate regulile (rivalizând cu grădinarii parfumerilor de la Grasse, din Provenţa franceză, la o adică) şi le recoltează în timp optim. O dată recoltate, plantele sunt folosite pentru obţinerea de uleiuri esenţiale din care, deocamdată, se produce această primă marcă de "parfum urban”.
Gândiţi-vă însă cât de departe ar ajunge acest proiect! Cât de mult poate el îmbogăţi, înfrumuseţa,... parfuma viaţa locuitorilor din oraşele supraaglomerate, cu zgârie-nori care abia lasă să se vadă o stea, strălucind, în miez de noapte...! "Eau de Chicago” este primul parfum "integrat” în existenţa unui oraş. Ar putea fi doar un început. Pe când vom avea la îndemână, aşa, măcar de amorul artei, "Apă de Bucureşti”, "Apă de Iaşi”, "Apă de Braşov” sau... "Apă de Mizil”?