Unii au plecat de bunăvoie, alții au fost, pur și simplu, dați afară din formațiunile pe listele cărora au fost aleși. Cele mai importante valuri de plecări au avut loc în toamna anului trecut, când mulți senatori și deputați liberali, nemulțumiți de alegerea lui Florin Cîțu în funcția de președinte PNL, au trecut în tabăra lui Ludovic Orban, dar și în vara acestui an, când chiar și mai mulți parlamentari USR au devenit neafiliați. Mulți sunt senatori și deputați aleși din partea PLUS, pe listele USR-PLUS, care au părăsit formațiunea după plecarea lui Dacian Cioloș din partid.
Există, însă, și câțiva parlamentari care, după ce și-au părăsit partidul pe listele cărora au fost aleși, au decis să revină la „matcă”. Cel mai spectaculos exemplu este al celui numit „latifundiarul din Parlament”. Mai exact, cea mai notabilă plecare din Partidul Național Liberal este cea a senatorului de Gorj, Ion Iordache (FOTO). Cel care, în declarația de avere, declară proprietatea a peste 11 milioane de metri pătrați de terenuri intravilane, extravilane, agricole și forestiere. Ales, în decembrie 2020, pe listele PNL, Iordache a demisionat din partrid, în toamna anului trecut, aliindu-se fostului lider liberal Ludovic Orban. În declarația de interese pe care Iordache a completat-o la data de 14 iunie 2022, Iordache precizează că este membru fondator al Partidului Forța Dreptei – Filiala Gorj.
La începutul lunii octombrie, însă, președintele PNL Gorj, Gigel Știrbu, a anunțat revenirea în partid a lui Ion Iordache.
„Jurnalul” a prezentat, chiar după alegerile parlamentare din anul 2022, detalii explozive din declarația de avere a acestui parlamentar, în care menționa proprietatea a nu mai puțin de 11.426.979 de metri pătrați de suprafețe de teren. Județul Gorj, de unde provine senatorul, are, conform datelor oficiale, o suprafață totală de 5.602 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că proprietăție parlamentarului Ion Iordache reprezintă a cinci suta parte din acest județ.
Doi deputați liberali au făcut la fel. Al treilea s-a înscris în AUR
Un alt exemplu de parlamentar întors din partidul din care a plecat este cel al deputatei Rodica Luminița Barcari, aleasă în decembrie 2020 pe listele PNL, ca deputat de Ialomița. În noiembrie 2021, însă, Barcari a părăsit partidul, devenind parlamentar neafiliat. Pentru ca, în luna februarie a acestui an, să revină ca membru al Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
În aceeași situație se regăsește deputatul Nicolae Giugea, ales pe listele PNL, la Dolj. Acesta a părăsit partidul în noiembrie 2021, fiind parlamentar neafiliat, până în luna septembrie a anului curent, când a decis să revină în Partidul Național Liberal.
Avem și un exemplu, tot de la liberali, de parlamentar care a schimbat partidul. De fapt, unicul parlamentar ales în 2020 care și-a părăsit grupul parlamentar și care este, astăzi, membru al unui alt partid parlamentar se numește Dumitru Flucuș, deputat de Brașov. Ales pe listele PNL, acesta a devenit parlamentar neafiliat în luna martie a anului 2022. Câteva zile mai târziu, s-a răzgândit și s-a înscris în grupul parlamentar al AUR, unde activează și în prezent.
Odată cu venirea în partidul condus de George Simion, Flucuș a devenit membru în Comisia pentru Agricultură, dar și în Comisia pentru Administrație Publică din Camera Deputaților.
Nici la Senat lucrurile nu au stat altfel
Șase senatori apar în grupul neafiliaților, deși fiecare dintre ei a fost ales pe listele unor partide politice, la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Este vorba despre Aelenei Evdochia, care a fost aleasă pe listele AUR, despre Ovidiu Iosif Florean, ales pe listele PNL, fost secretar general al PNL filiala Bistrița-Năsăud, și care, astăzi, este membru fondator al Partidului Forța Dreptei, despre Diana Ivanovici Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, sau despre Adrian Oros, ales pe listele PNL. Ministru în Guvernul Cîțu, Oros este, în prezent, vicepreședinte al Partidului Forța Dreptei și președinte al filialei Cluj a aceluiași partid politic.
Și USR a pierdut doi senatori. Ion Dragoș Popescu a fost ales pe listele USR. A demisionat, însă, potrivit declarației de interese completate la data de 4 iunie 2022, ocupă, încă, funcțiile de vicepreședinte al Filialei Dâmbovița, respectiv Târgoviște ale USR. De asemenea, este neafiliat și senatorul Cosmin Marian Poteraș, ales pe listele USR.
Orban și Cioloș au decimat grupurile parlamentare ale partidelor pe care le-au condus
La Camera Deputaților apar cei mai mulți „transfugi” politici. Din PNL au plecat deputații Violeta Alexandru, Bogdan Alexandru Bola, Claudiu Martin Chira, Ionel Dancă, George Ionescu, Alexandru Kocsis Cristea, Gheorghe Adrian Miuțescu, Ludovic Orban, Gabriel Plăiașu, Constantin Șovăială, Ion Ștefan „Grindă”, Antonel Tănase. Majoritatea au fost membri ai Guvernului Orban sau apropiați ai fostului lider PNL, care au înființat, alături de acesta, Partidul Forța Dreptei.
Din USR au părăsit grupul parlamentar chiar și mai mulți deputați, majoritatea ex-membri PLUS, vechea formațiune politică a lui Dacian Cioloș. Este vorba despre Tudor Vlad Benga, Oana Alexandra Cambera, Cristian Paul Ichim, Andrei Răzvan Lupu, Mihai Laurențiu Polițeanu, Alin Costel Prunean, Cristina Camelia Rizea, Lorant Zoltan Sas, Dragoș Cătălin Teniță, Daniel Liviu Toda și Simina Geanina Daniela Tulbure.
Din PSD au plecat, forțați de împrejurări, deputații Dumitru Coarnă și Daniel Florea.
Din AUR au plecat deputații Dănuț Aelenei, Anamaria Gavrilă, Mihai Ioan Lasca, Nicolae Roman, Daniel Gheorghe Rusu și Francisc Tobă.
Au plecat, de asemenea, Apjok Norbert, ales pe listele UDMR, precum și Andi Gabriel Grosaru, care a activat, până la jumătatea acestui an, în grupul parlamentar al Minorităților Naționale.