x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paștele în care ouăle roșii au fost interzise în Armata Română

Paștele în care ouăle roșii au fost interzise în Armata Română

21 Apr 2022   •   07:25
Paștele în care ouăle roșii au fost interzise în Armata Română

Dacă e să dăm crezare unui raport desecretizat al spionajului american, primul an în care militarilor români li s-a interzis să ciocnească ouă roșii a fost 1950.

Menirea istoriei este de a da lecții din trecut, pentru a evita greșelile din viitor sau pentru a înțelege mai bine prezentul.

Un raport al CIA, trimis în centrală de spionii care culegeau informații din România, pe atunci un stat inamic în Războiul Rece, ne dă câteva informații despre noile reguli impuse în armata română, sub presiunea noului „prieten” de la Moscova. În Telegrama CIA din 10 octombrie 1950, în primul punct al raportului intitulat „Armata Română”, se spune că reprezentanții noii puteri din România încercau să câștige simpatia militarilor români, oferindu-le diverse avantaje. Este citat un eveniment interesant: militarii fuseseră puși să scrie familiilor. În scrisori, ei îndemnându-și rudele să își înscrie pământurile la colectivizare. Tot raportul spune că, după ce au trimis scrisorile cu textul dictat, militarii au încercat să își contacteze familiile și să le spună să nu țină seama de sfatul de a ceda terenurile la viitoarele CAP-uri.

O zi de permisie de Paște, trei de Ziua Muncii

Al doilea pasaj din document are o conotație aparte, mai ales în această perioadă a anului: „Autoritățile fac orice efort pentru a minimaliza sărbătorile religioase și pentru a crește importanța celor politice. De Paștele din 1950 s-a acordat o singură zi de permisie și ouăle vopsite, tradiționale în România, au fost interzise. Pe de altă parte, de 1 Mai (n.r. - Ziua Muncii, sărbătorită cu mare fast de autoritățile române și sovietice), s-au acordat trei zile libere. S-a raportat că mai multe unități militare și-au manifestat nemulțumirea față de această desconsiderare a sărbătorii tradiționale”.

Ofițerii români, puși să-și dea cu părerea despre anexarea Basarabiei

Documentul continuă cu o enumerare a greutăților prin care trec cei care erau lăsați la vatră și se încheie cu informații despre epurarea cadrelor instruite în perioada de dinainte de instaurarea comunismului. Conform documentului, ofițerii au fost puși să completeze un chestionar în care erau întrebați ce părere au despre anexarea Basarabiei de către Rusia, despre monarhia română, despre lovitura de stat din august 1944, despre simpatiile politice și despre activitățile lor din perioada rebeliunii Gărzii de Fier din ianuarie 1941. De asemenea, americanii raportau faptul că ofițerii români de rang înalt începuseră să fie marginalizați, noua putere nemaiavând încredere în ei, fiind promovați în locul lor ei din eșaloanele doi și trei, precum și cei care aveau un trecut legat de comunism.

 

Material realizat în colaborare cu revista Evenimentul Istoric

 

 

×