Decebal, inteleptul conducator al dacilor, a luat hotararea sa ascunda averea neamului in mai multe locuri. Pestera lui Zamolxe de la Polovragi ar fi unul dintre ele.
Muntele Capatana a fost in vechime unul dintre locurile unde dacii se retrageau din calea atacatorilor. Oameni ai inaltimilor, dacii isi ridicasera o cetate chiar pe varful masivului. De acolo coborau in momentele de restriste in inima muntelui, pe cai numai de ei stiute; nici astazi nu au fost descoperite. Maruntaiele intortocheate ale muntelui erau tocmai bune pentru a deruta dusmanul, daca acesta ar fi descoperit pestera, si cu atat mai nimerite pentru a fi ascunsa o parte din avutie. Tezaurul era garantia continuitatii prosperitatii si linistii urmasilor dupa incheierea luptelor cu cotropitorii.Pustnic sau vistier
In acest loc avea sa se retraga pentru o vreme si Zamolxe, liderul spriritual al dacilor. Poate ca in aceasta pestera Zamolxe a avut o misiune importanta: sa lucreze la imbogatirea sa spirituala pentru a darui apoi experienta poporului sau si sa pazeasca Tezaurul. El a fost si este pastratorul secretului comorii. Pesterii Polovragi nu i s-a gasit inca un capat. "Oamenii au avut curajul sa mearga pe un drum de 17 kilometri", ne spune Miron Papurica, care face oficiile de gazda atunci cand vrei sa-l vizitezi pe Zeu. "Sa stiti ca in casa lui Zamolxe poti inainta doar daca te lasa el, altfel, daca ai ganduri necurate sau esti un om rau, o forta nevazuta te impiedica sa inaintezi", adauga Lenuta Papurica, fost ghid al locului. Poate de aceea - desi se spune ca aici undeva, in sufletul masivului Capatanii, ar fi una dintre cele mai mari comori din cate s-au vazut - nimeni nu a reusit vreodata sa o gaseasca. S-a gasit doar ce a vrut Zamolxe sa se gaseasca: oale de lut, unelte ale dacilor. Nici arheologii nu au avut mai mult noroc.
Vin si se ascund prin pestera
Vin aici, la Polovragi, cautatorii de comori? "Ei bine, nu numai ca vin, ne raspunde ghidul, dar fac si tot felul de smecherii. Isi iau cu ei aparate de detectat metale, le ascund prin bagaje, se prefac ca sunt vizitatori incantati de minunatiile pesterii, apoi se baga prin cotloane ca sa nu-i vad. Mizeaza pe faptul ca eu sunt ocupat cu turistii adevarati!" Numai ca Zamolxe nu doarme. "O data am descoperit niste indivizi din acestia dupa vreo doua ore. Nu stiu ce au facut exact, dar de aici nu au plecat cu nici o comoara!"
Comoara dacilor a nascut fantezii si prin satul Polovragi. "Povestesc batranii ca se vedeau flacari pe aici, pe inaltimi, semn ca exista o comoara. Dar nimeni nu a gasit niciodata nimic!" Zamolxe este un paznic bun!
Pestera este cea mai mare cavitate din intregul areal al Muntilor Parang si Capatanii. Are mai multe nivele, toate accesibile, iar pe dedesubt curge un rau. Este foarte bine ventilata, apa exista din belsug, un loc perfect pentru un refugiu. Peretii Pesterii sunt incarcati de figurine: un dac rugandu-se, Decebal, pasari maiastre, animale de apa, chipul lui Iisus. Din tavan curg neincetat picaturi de apa. "Lacrimile lui Zamolxe!", lacrimi de durere, caci dupa ce Dacia a fost cucerita de romani, Zamolxe nu si-a mai putut opri plansul.
Undeva, aproape de iesire, se afla si Scaunul lui Zamolxe, in asa fel asezat ca daca cineva vrea sa treaca pe acolo ar trebui sa-si lase sufletul sa fie judecat de Zeu.
Dar Pesterea Polovragi nu este singura "vistierie" din zona. La Cheile Oltetului, in Gorj, sunt zeci de grote. In oricare dintre ele ar putea fi Comoara dacilor. ( CARMEN ANGHEL )
Saparea comorilor (V)
Se intampla de vede comoara unul, cui nu e daruita, dar ori o vede si nu o poate gasi, ori daca vrea sa o scoata, comoara fuge de hodorogeste si face sgomot. Ca de multe ori aude omul trosnind grinzile de la casa, si atunci stie de buna sama ca e comoara, si se duce la carturareasa de-i da cu cartile, si ii spune verde ca in casa la el, e comoara; dar nâare ce face daca ni-i e data.
La unii li sâa intamplat de au sapat comoara si au dat de ea, si au vazut si galbenii, dar nâau putut sa-i iea, ca erau bani daruiti .luia din bolovani, si cand dau sa-i apuce, le aluneca printre degete, ca pe banul daruit Ucigasului, nu se poate face nimeni stapan.