x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pe-afară-i vopsit gardu’

Pe-afară-i vopsit gardu’

de Diana Scarlat    |    29 Mar 2008   •   00:00
Pe-afară-i vopsit gardu’

DE MĂNTUIALĂ ● Cosmetizarea culoarului unic s-a făcut cu bani mulţi şi pe termen foarte scurt
Şase, vine soacra! Dăm cu mătura, ridicăm prafu’ şi ascundem gunoiu’ sub pat. În doi timpi şi trei mişcări s-a terminat şi curăţenia de summit din primăvara asta în Bucureşti. Nu se mai văd câini, nici urmă de aurolaci. Nici măcar maşini parcate pe trotuare nu mai vedem. Putem sta liniştiţi să-i aşteptăm pe oficialii care ne vor încurca circulaţia săptămâna viitoare.


DE MĂNTUIALĂ ● Cosmetizarea culoarului unic s-a făcut cu bani mulţi şi pe termen foarte scurt
Şase, vine soacra! Dăm cu mătura, ridicăm prafu’ şi ascundem gunoiu’ sub pat. În doi timpi şi trei mişcări s-a terminat şi curăţenia de summit din primăvara asta în Bucureşti. Nu se mai văd câini, nici urmă de aurolaci. Nici măcar maşini parcate pe trotuare nu mai vedem. Putem sta liniştiţi să-i aşteptăm pe oficialii care ne vor încurca circulaţia săptămâna viitoare.


Ieri, în pragul "repetiţiilor generale", sute de muncitori cu sapa-n mână "retuşau retuşul" drumului de la aeroport spre Casa Poporului. Mai dădeau nişte vopsea pe deasupra, pe unde nu s-a spălat, mai afânau nişte pământ, mai adunau nişte hârtii de pe jos... Din toate câte puţin, cât să nu se vadă gunoiu’ de la stradă. Nici urmă de câini fără stăpân sau de aurolaci, care de obicei abundă prin intersecţiile Capitalei.


CU CE L-OR SPĂLA? Cu geamurile bine închise la maşină nu se simte mare lucru. Ba chiar se poate spune că străzile arată destul de bine. Dar când te opreşti şi te dai jos să vezi mai de-aproape minunăţia, primul lucru care te izbeşte e mirosul de animal mort. În faţa Muzeului Satului e destul de multă vegetaţie care-ar putea ascunde presupusele surse de miros, numai că nu pot fi atât de multe încât să-mpută tot bulevardul. De unde am tras noi concluzia că mirosul nu poate să vină decât de la îngrăşământul pus pentru flori sau de la apa din autocisternele care spală asfaltul.


Trecând peste sursa de apă, care miroase la fel peste tot după ce se spală şoseaua, putem acum să-i mulţumim lui Dumnezeu că s-au curăţat, după foarte mult timp, excrementele păsărilor, care albiseră mare parte din actualul culoar unic. Din Băneasa până-n Charles de Gaulle, asfaltul şi-a revenit la culoarea firească, după multe spălări. Ce păcat că o să ţină doar o săptămână. Ba s-a mai afânat şi pământul pe margini, au apărut nişte copăcei, minunate floricele şi câteva firicele de iarbă. Şi bănci curate ca lacrima, cum n-au mai fost de foarte mult timp pe trotuare. În spatele lor, de la Arcul de Triumf până la Casa Presei, gardul verde de pe margine e mai verde ca niciodată. Chiar dacă a rămas plin de găuri şi spărturi. Măcar nu e ca cele dintre Otopeni şi Băneasa, care au rămas nespălate. Păi de, ce să facă bieţii oameni mai repede...


ACASĂ LA SUMMIT. Nici un gard din oraş şi nici o bancă nu se compară însă cu cele din faţa Casei Poporului. A trebuit să vină summit-ul peste aleşii noştri ca să se umple Parcul Izvor de băncuţe nou-nouţe, de pe care nici n-au mai avut timp bieţii oameni să scoată plasticul de la ambalaj. Tot peste noapte s-a produs şi o invazie de coşuri de gunoi de pe la toate firmele de salubritate. Păcat că în parc nu se mai poate surprinde nici o imagine începând de ieri, pentru că, aşa cum ne-au explicat jandarmii, până şi firele de iarbă sunt obiective strategice. Dar să nu ne facem iluzii! Nici măcar "acasă la summit" nu s-a făcut curăţenie cu simţ de răspundere. Ca peste tot, s-a vopsit doar gardu’. Şi ăla doar pe deasupra, peste praful nespălat înainte. Aşa se vede la staţia de metrou Izvor, unde roşul grilajului arată foarte bine de la stradă, însă dacă te apropii poţi observa denivelările vopselei proaspete. Şi, mai ales, te loveşte mirosul de urină pe care n-a spălat-o nimeni. De ce ar face asta, că doar nu coboară oficialii la metrou… Dar avem ghivece uriaşe cu flori şi copăcei pe I.C. Brătianu, avem acum unde să aruncăm gunoiul dacă mergem de-a lungul şi de-a latul traseului pentru musafiri şi avem pentru o săptămână mai puţini spălători de parbrize la intersecţiile principale din oraş. Şi douăj’ de kilometri de steaguri! Ar tebui să fim mulţumiţi?


ATENŢIE, ZBOARĂ BALIZE! Ghinion şi pentru şoferii care au parcat pe traseul culoarului unic: au fost ridicate! Acum trebuie să facă vizite la poliţie pentru recuperare. Ce n-avem la Summit-ul ăsta? Păi n-avem o organizare care să ne salveze măcar de data asta de haos. Poate e prea mult. Dar n-avem nici măcar pe unu’ cu mai multă iniţiativă, care să se fi gândit că balizele alb-roşii care delimitează faimosul culoar unic ar fi trebuit aranjate cu mai multă grijă, ca să nu provoace accidente de circulaţie. Nu le-a umplut nimeni cu apă, ca să le asigure stabilitatea şi greutatea optimă, iar ele zboară care-ncotro la orice rafală de vânt. Ne-am "bucurat" şi noi ieri de patru bucăţi care ne-au şifonat maşina de la redacţie în timp ce mergeam spre aeroport. Nu din cauza vântului, care-a mai luat pe sus câteva, ci din cauza îngustimii benzilor care ne obligă să mergem foarte încet, încolonaţi.


Încercând să evite un accident, un şofer din spatele nostru a trebuit să tragă doar puţin de volan ca să ne "paseze" o bună bucată din "zidul" de plastic. De parcă am fi jucat fotbal pe culoaru’ unic. Şi uite-aşa, haosul ne cuprinde, ca de obicei. Aglomeraţie, nervi, maşini care vor petrece câteva săptămâni pe la service, pentru reparaţii de după summit. Vizite la poliţie, schimb de impresii cu celelalte victime ale traficului şi ale balizelor. Calmante, transpiraţie, expresii cu referire la membrii familiei şi alte rezultate ale pregătirilor pentru oaspeţi. Până la apariţia indicatoarelor "zboară balize" vă dorim Summit fără dureri de cap sau de alte părţi ale corpului!


Protecţie

Patronul unei fabrici din Mărăşeşti care produce substanţe de decontaminare radioactivă susţine că a livrat 18 tone de astfel de substanţe pentru Summit-ul NATO ce urmează să înceapă săptămâna viitoare la Bucureşti. Iulian Mocanu afirmă că este singurul care produce astfel de substanţe în sud-estul Europei şi susţine că i s-a cerut, prin intermediul autorităţilor centrale române, să producă substanţe care pot asigura securitate naţională, încă de la aderarea României la NATO. Substanţa trimisă asigură decontaminarea radioactivă în cazul unor iradieri sau calamităţi nucleare. "Acum am livrat 1.800 de kg pentru Summit pentru protejarea oficialităţilor în cazul unor calamităţi nucleare. Produsul este 100% biodegradabil şi asigură decontaminarea în proporţie de 99%. E de fapt o substanţă ce generează o spumă fierbinte. Poate fi folosită pentru decontaminarea tehnicilor de luptă, clădirilor, terenurilor şi în orice zonă", a explicat inginerul Mocanu. (D. Lepădat)


Zboruri

Tarom va anula 51 de curse interne şi internaţionale pe perioada Summit-ului NATO, în intervalul 2-4 aprilie, iar 12 zboruri vor opera după un program modificat, a spus Sorin Georgescu, directorul de marketing şi vânzări al operatorului aerian: "Tarom a încercat să îşi orienteze operarea astfel încât să limiteze pe cât posibil inconvenientele pentru pasageri. Astfel, am anulat 51 de curse şi am modificat orarul de zbor pentru alte zboruri". El a adăugat că este posibil ca unele aterizări să nu se poată opera, în acest caz avioanele putând fi redirecţionate către aeroporturi din ţară, dar şi spre Sofia sau Instanbul. De asemenea, companiile low-cost Blue Air, Wizz Air şi Myair, care operau de pe Aeroportul Băneasa, au anulat toate cursele pe perioada Summit-ului, având pierderi de zeci de mii de euro. Blue Air a anulat 30 de curse, Wizz Air îşi va anuala toate cele 20 de zboruri, iar Myair nu a renunţat la decizia luată din februarie de a anula 28 de zboruri. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: special