x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pelerinajele

Pelerinajele

de Cristina Diac    |    27 Mai 2007   •   00:00
Pelerinajele

In afara obligaţiilor indeplinite de toţi monahii, cei din Oraşul Sfănt au şi unele in plus.

Menirea principală - Primirea străinilor

In afara obligaţiilor indeplinite de toţi monahii, cei din Oraşul Sfănt au şi unele in plus.

Pe lăngă timpul dedicat rugăciunii şi indeplinirii ascultărilor, prezente in fiecare mănăstire indiferent de locul in care se află, călugăriţele Aşezămăntului Romănesc de la Ierusalim mai au de indeplinit şi alte insărcinări, care decurg din poziţionarea geografică a acestuia. In fiecare an, mii de creştini din toate colţurile Romăniei vin aici in pelerinaj. "Romănii care doresc să ajungă la Locurile Sfinte, ne spune Maica Teodora, solicită acest lucru Aşezămăntului romănesc, care emite o invitaţie nominală celui interesat. In ţară, cu binecuvăntarea duhovnicului, solicitantul face toate demersurile necesare obţinerii vizei care permite intrarea in Israel. Organizăm pelerinaje in toată Ţara Sfăntă, iar creştinii care sunt cazaţi in spaţiile Aşezămăntului beneficiază de călătorii in toată ţara, cu ghidaj explicativ. Noi primim oaspeţii - delegaţii din diferite colţuri ale lumii, grupuri de pelerini romăni şi străini. In incinta acestei clădiri din inima cartierului evreiesc Mea Şearim, conaţionalii noştri găsesc un colţ de Romănie."

In mijlocul oamenilor. Maicile Aşezămăntului ortodox de la Ierusalim se consideră binecuvăntate de Dumnezeu, pentru şansa de a-L sluji chiar in locurile unde Fiul Lui a trăit şi a pătimit pentru oameni. "Monahul, prin excelenţă, este un trăitor in pustia inimii sale, este un instrăinat de lume şi de cele inconjurătoare, ne vorbeşte Maica Teodora, referindu-se la altă diferenţă dintre Aşezămănt şi orice altă mănăstire din ţară. Aici, insă, in mijlocul mulţimii de pelerini şi de vizitatori, nu te poţi ascunde, nu poţi duce viaţa tainică a călugărului, după care tănjesc cei ce se leapădă de lume. Insă a te afla aici, pe locurile unde Iisus Hristos S-a intrupat, a trăit ca om, a făcut minuni, a propovăduit Cuvăntul Sfintei Scripturi, a pătimit pentru intreg neamul omenesc şi a inviat a treia zi după scripturi, inseamnă o mare responsabilitate.

Trăind aici, nu poţi decăt să dai slavă lui Dumnezeu şi să incerci, tot după puterile date de cel de Sus, să implineşti poruncile dumnezeieşti. Este inaltă misiune, aceea de a-l hrăni pe cel flămănd, de a-l imbrăca pe cel gol, de a-l adăpa pe cel insetat. Primirea de străini este prima dintre menirile noastre aici, ale monahilor, pe care noi incercăm să o implinim cum se cuvine. Mulţimea scrisorilor care vin de la romănii răspăndiţi in toate colţurile lumii arată dragostea şi increderea ce o au in rugăciunile ce se fac la Sfăntul Mormănt al Domnului. Unii oameni nu ajung niciodată in aceste locuri, insă găndul că cineva ii pomeneşte aici le dă curajul de a merge mai departe, in a-şi duce crucea vieţii cu demnitate."

×
Subiecte în articol: special