x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensie de invaliditate și pentru românii cu handicap care nu au plătit CAS 

Pensie de invaliditate și pentru românii cu handicap care nu au plătit CAS 

de Monica Cosac    |    10 Apr 2024   •   07:40
Pensie de invaliditate și pentru românii cu handicap care nu au plătit CAS 

Persoanele cu dizabilități ar putea să primească pensie de invaliditate, chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere, zilele trecute, la Parlament. Condiția este ca aceste persoane să aibă invalidități care le afectează ireversibil capacitatea de muncă. Măsura le-ar asigura un nivel de trai decent celor care s-au născut cu grad de handicap grav și nu au putut munci niciodată, argumentează inițiatorii. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, pusă pe masa senatorilor la începutul acestei săptămâni, este de inițiată de trei deputați USR și susținută de alți 18 colegi din aceeași formațiune politică și vizează sprijinirea celor care, din cauza infirmităților de care suferă, nu au putut fi încadrați pe piața muncii și, prin urmare, nici nu au cotizat niciodată la sistemul public de asigurări sociale. 

Valoare infimă a indemnizaţiilor de handicap

Chiar dacă acești oameni beneficiază în prezent de indemnizaţii de handicap, valoarea acestora este infimă în comparație cu coşul minim de consum.

Deşi combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale ar trebui să fie unul dintre obiectivele majore ale statului român, la momentul actual un adult cu handicap grav are un venit lunar de până-n 600 de lei, adică echivalentul a 120 de euro, fapt ce subliniază, spun parlamentarii USR, „că măsurile guvernamentale pentru combaterea sărăciei nu au avut rezultatele scontate ţinând seama că persoanele cu dizabilităţi nu îşi pot acoperi nevoile de bază”.

„În prezent, valoarea coşului minim este de 3.275 lei pe lună de persoană, recalcularea valorii coşului realizându-se în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

Indiferent de venituri, persoanele cu handicap beneficiază de indemnizaţie lunară şi de buget complementar lunar. Începând cu luna martie 2023, indemnizaţia de handicap grav este în valoare de 419 lei, iar bugetul complementar este de 179 lei. Astfel, prestaţia socială acordată adultului cu handicap grav va fi de 598 lei, iar pentru copilul cu handicap grav, aceasta este în valoare de 359 lei”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege. 

Chiar dacă, începând de luna următoare, veniturile românilor cu handicap vor mai crește puțin, după ce Indicele Social de Referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației și a bugetului complementar, a fost majorat cu rata medie anuală a inflației, ajungând la 660 de lei, față de 598 de lei, cât a fost până acum, diferențele nu vor fi prea mari. 

Și nici cu majorarea cu zece procente a indemnizațiilor acordate adulților încadrați în grad de handicap grav, propusă luna trecută de Ministerul Muncii (ceea ce înseamnă 66 de lei în plus), acești oameni nu-și vor putea acoperi nevoile de bază.  

„Având în vedere această situaţie, considerăm că persoanele care se nasc cu handicap grav şi nu pot activa pe piaţa muncii trebuie să beneficieze de o pensie de invaliditate decentă”, precizează inițiatorii proiectului.

Nu vor fi supuşi revizuirii medicale 

Conform legislației în vigoare, pensia de invaliditate „se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: 

a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii; 

b) altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca”.

În propunerea legislativă se introduce o excepție de la aceste prevederi, conform căreia „au dreptul la pensie de invaliditate indiferent dacă au cotizat în sistemul public de pensii persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piaţa muncii din cauza gravităţii consecinţelor invalidităţii”.

De asemenea, adulții cu grad de handicap grav sunt introduși și pe lista pensionarilor de invaliditate care „nu mai sunt supuşi revizuirii medicale”.  

Deficitul de personal specializat alocat îngrijirii la domiciliu a persoanelor cu dizabilităţi, numărul limitat de programe care să pună în valoare abilităţile acestora, cât şi valoarea infimă a indemnizaţiilor de handicap nu sunt în măsură să susţină participarea şi integrarea în societate a acestei categorii de persoane, subliniază inițiatorii propunerii legislative.

Autorii propunerii au solicitat dezbaterea și adoptarea în procedură de urgență a acestui proiect de lege.

Câți ani de cotizare sunt necesari în prezent

Cuantumul pensiei de invaliditate acordate de sistemul public este calculat pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, în funcție de gradul de invaliditate al acestora și de valoarea punctului de pensie (care, începând cu 1 ianuarie 2024, este de 2.032 de lei).

Stagiul de cotizare necesar, în prezent, pentru cei care vor să primească pensia de invaliditate este în funcție de vârsta persoanei care solicită pensia de invaliditate și variază între 1 an de cotizare (în cazul tinerilor cu vârste de până la 20 de ani) și 27 de ani de contribuții la CAS, pentru cei de peste 60 de ani. 

Iar la o invaliditate de gradul I, spre exemplu, care înseamnă pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire, au dreptul la o pensie de invaliditate de 0,70 puncte de pensie, adică aproximativ 1.400 de lei. 


 

 

×
Subiecte în articol: pensie invaliditate handicap cas