x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pentru cei cu duh şi minte, Iliescu preşedinte!

Pentru cei cu duh şi minte, Iliescu preşedinte!

de Cristina Diac    |    08 Apr 2010   •   00:00
Pentru cei cu duh şi minte, Iliescu preşedinte!
Sursa foto: Mircea Hudek/Agerpres

Zi densă în evenimente pentru membrii şi simpatizanţii Frontului Salvării Naţionale (FSN). Formaţiunea politică "emanaţie a revoluţiei", după cum, cu drag, o alinta întâiul ei preşedinte, Ion Iliescu, se pregătea pentru alegerile de la 20 mai. Dimineaţa s-au ales "organele" de conducere şi "staff-ul" care urma să se ocupe de campania electorală.



La prânz, aleşii au coborât în mulţimea adunată în Piaţa Aviatorilor la primul miting electoral al Frontului. Dar Ion Iliescu şi Petre Roman nu-şi permiteau nici tihna unei zile de duminică: la ora 16:00 au răspuns la întrebările ziariştilor români şi străini adunaţi la Palatul Victoria pentru o conferinţă de presă.

În dimineaţa Floriilor, cei prezenţi la sala Radiodifuziunii - delegaţi sosiţi din ţară şi conducerea fesenistă a judeţelor - au ales conducerea partidului politic numit Frontul Salvării Naţionale, au votat platforma-program ce urma să fie prezentată alegătorilor pentru scrutinul din 20 mai şi statutul partidului.

Cu aceeaşi ocazie s-a ales şi comisia ce urma să se ocupe de campania electorală. Oastea neînfricată a "cadrelor" feseniste avea să lupte pentru victorie sub comanda lui Bogdan Pătraşcu, Constantin (Bebe) Ivanovici, Florica Dumitrescu, Vasile Văcaru şi Adrian Năstase.

În uralele asistenţei, Conferinţa Naţională a FSN s-a încheiat - cam în grabă - la 11:45; peste un sfert de ceas, conducerea aleasă trebuia să ajungă la mitingul plănuit a avea loc în Piaţa Aviatorilor, fostă Stalin, fostă Adolf Hitler, viitoare Charles de Gaulles. Dar numai la denumirile trecute, prezente şi viitoare ale pieţei, purtând în ele pecetea vâltorilor politice, nu se gândeau mitingiştii zilei de Florii a primului an de libertate.

Grupuri-grupuri, în jurul prânzului "oamenii de bine" s-au îndreptat spre Piaţa Aviatorilor. Întrunirea electorală programată pentru ora 12:00 trebuia să fie o populară încheiere pentru prima Conferinţă Naţională a Frontului. Numărul participanţilor s-a dovedit dificil de estimat şi pentru reporterii vremii, strecuraţi în mulţime. "Marja de eroare" a sondajului de opinie realizat pe loc şi ad-hoc ar fi lăsat fără grai orice sociolog: era de o sută dintr-o sută de procente, nici mai mult, dar nici mai puţin.

Unii credeau că în piaţă s-au strâns 30.000 de oameni, alţii, numai 20.000. Pesimiştii sau cei cu probleme de vedere au spus că să fi fost aşa, la vreo 10.000 de suflete.

Ca românul imparţial, Paul Gheorghiu, reporterul României libere, a făcut o medie a extremelor şi i-a dat cifra de 15.000 de participanţi.
Vremea bună de afară, ziua de sărbătoare - duminică plus Floriile - şi vecinătatea îmbietoare a Parcului Herăstrău vor fi sporit rândurile mulţimii curioase.

"Alt loc n-ai găsit de plimbare", "Hai să mergem, ţi-ai satisfăcut curiozitatea" sau "Mai stăm puţin, mai avem timp să ne plimbăm" - astfel de replici pretindea trimisul ziarului "concurenţei" peneţiste - "Dreptatea", că i-ar fi trecut pe lângă urechile ciulite. Alături de curioşii de ocazie, ziaristul Sorin Roşca Stănescu identificase "oameni de partid" aduşi cu autocarele şi autoturisme cu numere de înmatriculare mici, parcate pe străzile din vecinătate.

Şoferul autocarului cu numărul 31-AG-9076 i-a mărturisit că i-a adus la miting pe delegaţii la Conferinţa Naţională, cazaţi pe timpul lucrărilor la un hotel al fostei gospodării de partid. Alături de curioşi şi membrii FSN, rândurile mulţimii erau îngroşate de masa simpatizanţilor.




LAMBADA ŞI SANDVIŞURI CU PASTRAMĂ
Prinşi cu treburi, oficialii Frontului au întârziat 50 de minute. Ca să-i treacă de urât cât aşteaptă, asupra poporului s-au revărsat acorduri de Lambada. "Discotecă în toată legea", era de părere Sorin Roşca Stănescu. Acorduri muzicale întrerupte din când în când de glasul "animatorului". Care nu invita lumea la dans, ci îi amintea pentru ce s-a adunat: "Domnilor, vă rog, faceţi trei paşi înapoi, zicea vocea din spatele megafonului. Nu ne omoară PNŢ-iştii, ne omorâm între noi. Domnul Iliescu nu va veni până nu se creează un culoar. La comanda mea, faceţi un pas înapoi. Acum: unu, doi, trei. Muzică, muzică, vă rugăm!".

Participanţii agitau în aer "recuzita electorală", scadau lozinci precum "La 20 mai important e trandafirul!", "Iliescu nu ceda, ţara te va apăra!", "ICTB alături de FSN", "Pentru Roman-Iliescu noi ne asumăm tot riscul!", "Pentru toţi cu duh şi minte, Iliescu preşedinte!", dar şi sloganul Frontului în alegeri: "Competenţa şi valoare vor fi criterii de guvernare!". Ca să mai prindă puteri, strigătorii puteau cumpăra sandvişuri cu pastramă, comandate la Întreprinderea de Alimentaţie Publică Locală Amzei.

ADEZIUNI "ÎN DULCELE GRAI AL LUI NICĂ AL LUI ŞTEFAN A PETREI"
În urale şi acorduri de Lambada, la 12:50, coloana oficială ajungea la Piaţa Aviatorilor şi aşteptaţii s-au urcat la tribună. Primul a cuvântat revoluţionarul Claudiu Iordache. Aducea mesajul de susţinere al Timişoarei. Vasile Aelenei, şeful FSN Cluj, a anunţat cinstita adunare că, la alegerile pentru preşedintele republicii, Ardealul merge pe mâna lui Ion Iliescu. Ocazie cu care mulţimea a fost informată că domnul Iliescu va candida pentru funcţia supremă în stat.

Cel mai original-poetic s-a dovedit a fi confratele moldovean, reprezentant al FSN din judeţul Neamţ: acesta a spus că anunţă sprijinul pentru Front "în dulcele grai al lui Nică al lui Ştefan a Petrei".

"MOLDOVA, ARDEALUL ŞI ŢARA ROMÂNEASCĂ! TRĂIASCĂ! TRĂIASCĂ!"
După fesenistul bănăţean, cel ardelean şi cel moldovean, a venit rândul lui Ion Iliescu. A amintit mulţimii că Frontul a dat mâncare, lumină şi căldură ("a asigurat aprovizionarea", suna discursul). Ulterior, gurile rele vor spune că la victoria Frontului în alegeri au contribuit şi măsurile populiste de reducere a săptămânii de lucru la cinci zile, încurajarea în exces a consumului de bunuri şi servicii până atunci prohibite, ridicarea restricţiilor de orice fel.

Ţinând seama că se află la un miting electoral, Iliescu a contestat în continuare toate acuzaţiile aduse de opoziţie, calificându-le ca neadevărate şi rău-voitoare. În final, candidatul a amintit că sunt Floriile, că simbolul electoral al Frontului este trandafirul şi a urat "La mulţi ani!" sărbătoriţilor zilei.

În continuare au vorbit revoluţionarul Dan Iosif, Felix Marin Costescu, preşedintele FSN Arad, care anunţa că în oraşul de pe Mureş se află cea mai puternică organizaţie FSN din ţară. De fericire că "Aradul e cu noi", Dan Iosif a îndemnat mulţimea să strige "Moldova, Ardealul şi Ţara Românească! Trăiască! Trăiască!". Au urmat la cuvânt Petre Roman şi Cazimir Ionescu.

La 13:30, după 40 de minute de discursuri, Ion Iliescu a dat semnalul de plecare: "Vă mulţumim tuturor! V-am chemat la această adunare populară într-o zi de sărbătoare. Vă invităm în parc să vă destindeţi cu toţii!".

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani