x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pentru copiii dispăruţi, mai era nevoie de tine, Ralu...

Pentru copiii dispăruţi, mai era nevoie de tine, Ralu...

de Adriana Oprea-Popescu    |    31 Mai 2010   •   00:00

"Acum trei ani, când abia plecasei, ţi-am scris prima scrisoare dintre lumi. Mulţumim, Ralu Filip! "N-am stat niciodată de vorbă faţă-n faţă. Doar la telefon sau pe e-mail. De fiecare dată, subiectul era acelaşi: cum putem ajuta copiii necăjiţi. Ne ruga să scriem sau să intervenim pentru un caz sau altul de care aflase întâmplător. Şi spunea, de fiecare dată, «nu-i posibil ca... ». Era tatăl a doi copii şi se simţea răspunzător pentru soarta fiecărui copil de pe lumea asta.

La începutul acestui an (n.r. - 2007), i-am cerut ajutorul pentru copiii dispăruţi. Urmărise campania noastră şi era solidar cu ea. Pe 8 fe­brua­rie, reprezentanţii televiziunilor şi cei ai Poliţiei Române au fost invitaţi de CNA la o şedinţă publică. Ni s-a permis să luăm cuvântul şi să sus­ţi­nem cauza copiilor dispăruţi. Însă cel mai bun avocat al lor a fost chiar Ralu Filip. «Dacă nici asta nu e o chestiune importantă, atunci nu ştiu care mai poate fi? Aţi întors pe toate feţele povestea cu bileţelul (n.r. - lui Tăriceanu) şi nu puteţi da un anunţ 30-40 de secunde când dispare un copil?», le-a reproşat pre­şe­din­tele CNA jurnaliştilor din audio­vi­zual. S-au stabilit atunci noi runde de întâlniri între reprezentanţii televizi­u­nilor şi cei ai Poliţiei Române. Pre­sim­­ţeam timp pierdut în discuţii steri­le, fără nici un rezultat. Iar pe 22 fe­bruarie, după numai două săptămâni, s-a întâmplat mi­nunea la care nici nu speram. Prin decizia nr. 194, CNA a adus modifi­cări Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, obligând posturile radio-tv «să transmită imaginea şi semnalmentele copiilor dispăruţi în prime-time timp de 24 de ore de la primirea semnalării de la poliţie. Toţi cei care vor încălca noua reglementare vor fi pedepsiţi cu somaţie sau cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 25.000 de RON». Este meritul lui Ralu Filip! N-am apucat să-i spunem niciodată «mulţumim». Nici telefonic, nici prin e-mail... Vo­iam să ne arătăm public re­cu­noş­tin­ţa. Şi, în urmă cu o săptămână, când am editat suplimentul pentru copii dis­păruţi, am trecut numele lui Ralu Fi­lip pe ultima copertă. Nici nu bă­nu­iam că el nu va mai fi, să ci­teas­că... Mulţumim, Ralu Filip, că ai avut res­ponsabilitatea şi curajul să iei o de­ci­zie unică în lume. Pentru că nică­ieri, în lumea asta, presa nu a mai fost obli­­gată să fie morală. Mulţumim că ţi-ai încărcat inima cu toate neca­zu­ri­le copiilor amărâţi, până când ea, obo­­sită, n-a mai ştiut să bată! Mul­ţu­­mim că ai fost un OM, întotdeauna aproape de noi."

Ai plecat la Dumnezeu nu înainte de a le întinde o mână de ajutor acestor copii. Ce s-a întâmplat după tine? O vreme, încă mai pu­team să ur­mă­resc buletinele de ştiri. Ştiam de toate cazurile de dispariţii mediatizate de Poliţie, însă nu ve­deam nici unul în prime-time. Şi nici anunţuri cum că CNA, din pri­cina omisiunii, ar fi dat amenzi. Apoi, rând pe rând, televiziunile s-au otevizat. Totul e acum o băşcălie şi-o bătaie de joc. Ce să mai caute co­piii dispăruţi în tot circul ăsta? Ce ra­ting ar aduce ei? Anul trecut, i-am trimis o solicitare scrisă lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Câte sancţiuni au fost date de către CNA, în intervalul de timp 22 februarie 2007 - 27 martie 2009, posturilor radio-tv care nu au respectat art. 9, alin (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual?", îl întrebam. Am primit de la CNA ur­mă­torul răspuns: "Urmare a solici­tă­rii dvs., vă comunicăm ur­mă­toarele: în perioada 22.02.2007 - 27.03.2009, aşa cum rezultă din evidenţele departamentului juridic, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a înregistrat reclamaţii şi nu a constatat abateri de la prevederile art. 9, alin. (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual privind obligaţia radiodifuzorilor de a transmite ima­ginea şi semnalmentele copiilor dis­pă­ruţi". Crezi, Ralu, că ar fi trebuit să-i aduc aminte lui Răsvan Po­pescu că CNA are rolul de a monitoriza şi de a veghea la respectarea Codului de reglementare a conţinutului audio­vizual? Avea vreun rost, când aveam dovada in­competenţei lor, ascunsă printre cele patru rânduri ale răspunsului oficial? Ştiu, mă băteam în hârtii cu unii care dorm cu capul pe masă...

Am făcut o altă adresă, către IGPR, iar astăzi CNA e înştiinţat direct de Poliţie de toate cazurile de minori dispăruţi. Efectul e în conti­nua­re zero: nici un caz difuzat la tv, nici o sancţiune din partea CNA. E greu cu oamenii fără suflet, Ralu... Dar tu ştii asta... Cât de inutil e să în­cerci să convingi nişte marionete că via­ţa unui copil, pe care ele, prin le­ge, sunt obligate să-l ajute, e importantă! Îţi scriu, a doua oară, la trei ani după ce-ai plecat.

Îţi scriu şi mă plâng, îţi spun lucruri pe care tu le ştii deja, le-ai văzut din Cer, îţi scriu ca să-ţi spun că mai era nevoie de tine pe pământ, ca să mai faci din binele pe care alţii îl calcă astăzi în picioare. Îţi scriu ca să-ţi mărturisesc cât de mult ne lip­seşti, Ralu Filip! Şi cât gol a rămas în urma ta, şi ce oamenii îi fac umbră...
Adriana Oprea-Popescu"

×
Subiecte în articol: special