O aeronavă militară a transportat ieri la Timişoara un bolnav de inimă, care a fost
internat, pentru o evaluare, la Institutul de Boli Cardiovasculare “Victor Babeş”.
Pe aeroportul timişorean aşteptau două ambulanţe: una de la SMURD pentru
pacient şi alta de la SAJ, pe post de “taxi” pentru fiul bolnavului. În acelaşi
sistem sanitar românesc, o bătrână a murit după ce timp de două zile a fost plimbată între
spitale şi apoi trimisă acasă.
“Toate cazurile mai complicate ajung la Timişoara; probabil că personalul medical şi aparatura pe care le avem noi aici sunt mult mai performante decât în alte centre din ţară”, a declarat Ranko Szuhanek, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
“Pacientul de 59 de ani a fost adus pentru o evaluare. Are probleme cardiace, însă nu se impune o intervenţie de ugenţă. Starea pacientului este una gravă pentru că are sechele, cauzate de un infarct miocardic mai vechi, netratat. Deja am demarat primele investigaţii pentru a stabili exact ce proceduri medicale sunt necesare”, a declarat Ion Socoteanu, medic la institutul timişorean de boli cardiovasculare.
PRIETEN CU OPRIŞAN
Pacientul pentru care s-a pus în mişcare cu mare repeziciune
aproape un întreg sistem, este Alexandru Dumitru, director al Staţiei Hidrotehnice Focşani din cadrul Direcţiei
Apelor Bacău. Conform unor surse din cadrul Apelor Române Bacău, avionul aparţinând
Ministerului Apărării Naţionale, a fost pus la dispoziţie prin intervenţia
secretarului de stat Vasile Pintilie, noul director al Administraţiei Naţionale
Apele Române, vechi prieten al lui Marian Oprişan.
Prietenia dintre Pintilie şi Oprişan datează din perioada în care primul era şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea.
A murit cu zile
O femeie a murit marţi seară după ce a fost pasată între mai multe spitale sătmărene vreme de două zile şi apoi trimisă acasă, transmite Mediafax. Cei care au decis că femeia, Cornelia Bozga, trebuie trimisă acasă în ciuda condiţiei medicale destul de precare au fost cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean I. Fiul decedatei spune că deşi a acuzat dureri de inimă şi suferea de mai multe boli, femeia, în vârstă de 71 de ani, nu a fost tratată corespunzător. Directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, medicul Cristian Rusu, a declarat că a declanşat o anchetă pentru a vedea circumstanţele în care femeia a fost trimisă acasă. Rusu, care este şi preşedintele comisiei de anchetă de la nivelul spitalului, a declarat ieri că un pacient cu afecţiunile femeii putea muri oriunde şi oricând.
Pioneze: Nici un progres, în 33 de ani, doar că trăncănim mai mult
- Adrian Păunescu
Coşmar. Istorie repetată. În 1976, scriam poezia “Boli scumpe”. Homunculii mă acuzau de reportaj, că mă las copleşit de o realitate trecătoare. Începusem şi eu să mă îndoiesc de durabilitatea unui asemenea fel de poezie. Dar, acum, realitatea vine şi o confirmă. Parcă poezia de atunci e scenariul, iar realitatea de astăzi, după 33 de ani, copiază acest scenariu şi-l joacă la fel de cinic. Femeia care a murit la Satu Mare, după ce a fost purtată de colo-colo şi după ce, în indiferenţa generală, n-a găsit înţelegere şi milă, pare coborâtă din versurile “să-ţi mai alinţi a morţii tale teamă,/ să nu te bage nici portaru-n seamă”. Suntem o ţară de caracter. În 33 de ani, timp în care s-au schimbat regimuri politice şi configuraţii continentale, în viaţa de toate zilele a oamenilor nu s-a schimbat nimic. Boala e mai scumpă decât fiecare clasă socială. Dumnezeu să ne ierte!
Boli scumpe
Să fii ţăran şi să nu-ţi fie bine,
Ceva inexplicabil când te doare,
Să n-ai atâţia bani în buzunare,
Cu-o boală mult mai scumpă decât tine,
Şi, din întreaga lume, cu ruşine,
Să afli că ţărâna e uşoară,
Că, după o istorie amară,
Nimeni, bolnav, pe gratis nu te ţine.
Să fii ţăran, să vii în capitală,
Să-ţi mai alini a morţii tale teamă,
Să nu te bage nici portaru-n seamă,
Să taci văzând cum doctorul înşală,
La licitaţii, pentru câte-o boală
Mai scumpă ca o clasă socială.
• 1976, Adrian Păunescu
Precizare
Ministrul Apărării Naţionale a aprobat, la propunerea şefului Statului Major General, ca o aeronavă de tip AN-26, aparţinând Forţelor Aeriene Române, să efectueze astăzi, 5 februarie (ieri – n.r.), un zbor umanitar pe ruta Bucureşti – Bacău – Timişoara, cu întoarcere la Bucureşti. Aeronava transportă un pacient de la Bacău la Timişoara pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă, la solicitarea SMURD, care asigură o echipă medicală de însoţire pe toată durata zborului. Aeronava AN-26 era în serviciu de luptă – intervenţie umanitară, iar misiunea este executată de echipajul condus de căpitan-comandorul Constantin Filip.
- Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale