x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PER și PMP se mută la Partidul Umanist Social Liberal

PER și PMP se mută la Partidul Umanist Social Liberal

de Diana Scarlat    |    09 Noi 2023   •   08:40
PER și PMP se mută la Partidul Umanist Social Liberal

O întreagă organizație a Partidului Mișcarea Populară a trecut, recent, la Partidul Umanist Social Liberal. Pentru că PMP a fost creat mai mult cu scopul de a-i promova pe Traian Băsescu și Elena Udrea, apoi a intrat într-un con de umbră pe scena politică, PUSL a devenit alternativa pentru cei care nu se regăsesc în alte doctrine politice și nici nu s-ar alătura unor formațiuni care nu îi reprezintă din punct de vedere al valorilor și principiilor pe care le promovează.

Umanismul și conservatorismul devin, de altfel, curente din ce în ce mai atractive pe plan mondial, nu doar în România, mai ales pentru că foarte mulți alegători caută o soluție de echilibru, după o perioadă marcată de evenimente extreme și de lupte fără rezultat între „stânga” și „dreapta”, din punct de vedere ideologic.

 

Pentru alegerile de anul viitor, membrii formațiunilor politice care în mod cert nu mai au șanse să atingă măcar pragul electoral de 3%, pentru a-și putea recupera banii investiți în campanie, se orientează spre alte partide, încă de pe acum. Studiile sociologice din ultimele luni au arătat că PMP nu mai are șanse, iar PUSL devine o opțiune foarte bună pentru membrii acestui partid care vor să continue activitatea politică, mai ales pentru că Partidul Umanist crește în sondaje și are șanse să treacă de 5%, atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare. 

Fenomenul migrației unor întregi filiale ale partidelor mici către PUSL a început cu Partidul Ecologist Român (PER) Arad, care a trecut la PUSL, continuând cu organizația județeană Hunedoara a PMP care s-a alăturat umaniștilor. 

Umaniștii de la Hunedoara și de la Arad deja au anunțat că se pregătesc pentru alegerile de anul viitor, după ce au primit noii membri în echipă. „Organizația județeană Hunedoara a Partidului Mișcarea Populară (PMP) s-a alăturat Partidului Umanist Social Liberal. Astfel, organizația PUSL Hunedoara, județ unde umaniștii au deja o filială puternică, se consolidează și mai mult. Aceasta mutare politică importantă vine la scurt timp după ce filiala PER Arad s-a alăturat umaniștilor și demonstrează, încă o dată, că PUSL este o alternativă viabilă și un partid cu șanse reale să fie parte și din următoarea configurație a Parlamentului”, transmite PUSL într-un comunicat de presă.

 

Europa se îndreaptă spre conservatorism

 

PUSL promovează valorile și principiile meritocratice ale Umanismului. În nevoia de eliminare a antagonismului stânga-dreapta și a unei dezvoltări „pe verticală” a societății actuale, Umanismul propune strategii productive care să țină cont în primul rând de latura umană. Există o legătură puternică între umanism și conservatorism, prin susținerea și promovarea valorilor tradiționale, într-o lume care deja pare că se dezintegrează din cauza excesului de nonvaloare care a afectat nu doar societatea, ci și economia. 

Astfel, Umanismul conservator devine și o alternativă ideologică pentru mulți dintre cei care nu se mai regăsesc în nicio altă ideologie. Și la nivel european se poate observa o migrație mai degrabă către conservatorism și tradiționalism decât spre extrema dreaptă care era considerată inițial opozabilă extremei stângi progresiste. Așa s-ar putea explica și creșterile înregistrate de PUSL în toate filialele, în ultima perioadă.

 

Negocieri cu mai multe filiale 

 

„PUSL creşte constant în toată ţara. La nivel de judeţ este important că aducem oameni de valoare, oameni care cred în familia tradiţională, care au fost nemulţumiţi de asocierile PMP cu alte partide, care au fost nemulţumiţi de conducerea partidului care îi căuta doar în prag de alegeri sau dacă venea cineva important de la Bucureşti. Aşa cum am mai spus, politica se schimbă, oamenii au nevoie de stabilitate, de specialişti, de oameni şi de conducători în partide care să dea o direcţie clară şi să facă lucruri pentru români şi pentru România. Degringolada din PMP, aţi văzut ce se întâmplă, oamenii nu mai ştiu cui să răspundă, cărui preşedinte de partid, care este un lucru foarte grav, şi se regăsesc în doctrina noastră foarte mulţi pentru că este o doctrină social liberală, care merge pe aceeaşi linie cu doctrina partidului din care făceau parte. Le place foarte mult acţiunile pe care noi le-am făcut în judeţul Hunedoara şi la nivel de ţară, pentru că vor urma să treacă şi alte filiale ale PMP. Suntem în negocieri avansate cu colegii din ţară”, a declarat Raluca Bugnar, coordonator al Departamentului pentru Transilvania al PUSL.


 

Valorile umaniste pun omul pe primul loc

 

Viziunea Partidului Umanist are în centru omul, cu tot ce înseamnă natura umană și mai ales o abordare din perspectiva competitivității și a productivității obținute pe principii meritocratice: cu omul potrivit la locul potrivit. Vechea paradigmă a antagonismului stânga-dreapta este deja depășită, fiind ideologii eșuate. 

Umanismul vine cu o propunere esențială pentru viitor: să se țină cont de natura umană și de nevoile oamenilor, iar relația antagonică individ-societate să dispară. În această perioadă, în care din ce în ce mai mulți români se consideră trădați de stat sau chiar văd în stat „inamicul”, după eșecurile succesive ale guvernelor din ultimii ani, ideologia umanistă ar putea ajuta și la înlăturarea pericolului de revolte populare. 

PUSL propune, între altele, reorganizarea societății pe baze meritocratice, cu omul potrivit la locul potrivit, esențială fiind evaluarea corectă a oamenilor, pentru plasarea fiecăruia acolo unde se potrivește mai bine. 

 

Umanismul pune reabilitarea valorilor familiei pe primul loc în ordinea priorităților legislative și guvernamentale, considerând că societatea este, în esență, o sumă a familiilor. 

×
Subiecte în articol: per traian basescu Elena Udrea alegeri