x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Performante - Pioni de aur in lumea nebunilor

Performante - Pioni de aur in lumea nebunilor

de Alexis Munteanu    |    08 Aug 2006   •   00:00

Spunea cineva ca, in Rusia, daca se afla ca nu stii sa joci sah, nu prea esti bagat in seama. In Romania, teoria se aplica invers.

CAMPION. Danut Claudiu Vasile, marea speranta a sahului romanesc, are numai 11 ani si multe premii castigate

Spunea cineva ca, in Rusia, daca se afla ca nu stii sa joci sah, nu prea esti bagat in seama. In Romania, teoria se aplica invers.

Acestui sport al mintii, sahul, abia daca i se acorda atentie la noi in tara. Totusi, in lumea sportiva autohtona, in care fotbalul ocupa primul loc in clasamentul preferintelor romanilor, sahul isi face si el loc pe unde poate. Exista la Otopeni un club sportiv care a adunat cativa copii talentati. Sectia de sah a CS Otopeni a adus Romaniei primul loc la Campionatul Mondial de Sah Scolar pe echipe din Cehia (Pardubice), care a avut loc intre 13 si 19 iulie. Asadar, patru copii din Otopeni, trei baieti si o fata, sunt campioni mondiali la sah. Prea modesti ca sa-si doreasca publicitate si sa se laude, cei patru copii nici macar nu constientizeaza succesul pe care l-au obtinut, iar viata lor merge inainte, dincolo de medalii, de premii, de titluri, de competitii. Tiberiu Georgescu (Elo - 2.182) - vicecampion national 2006, sportiv cu dubla legitimare SC Snagov; Florin Dobre (Elo - 1.972) - campion judetean in 2002, Teodora Vasile (Elo 1.843), vicecampioana mondiala 2006 si Daniel Claudiu Vasile (Elo - 1.694), vicecampion national 2006. Doi dintre ei, Danut Vasile (11 ani) si Teodora Vasile (16 ani), sunt frati.

PERFORMANTA. Campionii mondiali la sah scolar pe echipe

Copiii se antreneaza intr-o mica incapere, de aproximativ 10 mp. Robo-gandacel (cum l-a poreclit antrenorul), Danut Vasile studiaza atent jocul, tremurand din picioare. Muta rapid tura pe tabla de sah, punandu-l pe adversarul sau intr-o situatie delicata. Un suras ii apare pe buze: stie ca nu este un banal jucator de sah. "Are sclipiri in ochi. E un talent nativ remarcabil", explica Cristian Palamar, slefuitorul de talente de la CS Otopeni.

Danut nu masoara decat 1,50 m, dar toata lumea vede in el un jucator exceptional, cu sanse sa atinga marele punctaj de 2.700 Elo.

Teodora (16 ani), sora lui, campioana nationala la sah scolar (2001) si detinatoarea multor alte titluri, este si sefa de promotie la scoala din Otopeni, clasele V-VIII. Si ea, de asemenea, excelenta jucatoare de sah. Palamar a poreclit-o Gina, facand referire la una din piesele cele mai importante de pe tabla de sah - Regina.

DESPRE EI. Daniel si Teodora Vasile sunt diferiti: ea prefera jocul spectaculos, el este mai meticulos. Cu toate acestea, formeaza o echipa de castigatori. Prin complicitatea lor puternica, fratii au obtinut multe rezultate bune, dar si forta de a continua intr-un univers sportiv extrem de stresant.

"Sahul este un sport extrem de obositor. Dupa o zi intreaga de competitie nu mai poti face nimic. Pur si simplu mananci si te culci", explica Florin, unul dintre campioni si viitor antrenor de sah - asa cum isi doreste sa devina.

Danut este atat de sensibil, incat, inaintea competitiilor, mereu i se face rau.

Dar tatal si sora lui ii aduc ajutorul moral si fizic de care are nevoie.

DOAR NISTE COPII
Teodora Vasile
Daniel si Teodora Vasile sunt campioni, dar... duc o viata normala. "Nu ne dedicam viata sahului. Avem cateva antrenamente pe saptamana. Nu cateva ore pe zi, asa cum au adevaratii campioni. Profesionistii".

In timpul liber, Daniel prefera sa joace fotbal. Ce-i place lui mai mult. "Mai curand Hagi decat Kasparov", viseaza baiatul. Echipa lui de fotbal favorita este Rapid. "Pentru ca e mai saraca decat celelalte, dar are, totusi, rezultate atat de bune", spune Robo-gandacel. Taica-sau a fost cu el la un antrenor de fotbal care l-a intrebat pe Danut: "De cate ori tii mingea pe picior?". "De 60 de ori", i-a spus el. Dupa ce l-a vazut putin jongland pe picior cu balonul rotund, antrenorul i-a sugerat tatalui: "Neaparat sa-l aduceti aici. Are talent".

Leutul (pentru ca-i nascut la 2 august) practica sahul de la varsta de 5 ani. A participat la numeroase competitii interne si internationale. A obtinut locul 4 la Campionatele Europene din 2005, medalia de argint la Campionatul National de Sah Rapid din 2006 si se pare ca este cel mai talentat junior al clubului, pentru ca Palamac in el isi pune cea mai mare baza.
×
Subiecte în articol: special vasile teodora vasile