x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pericolul producerii de viituri persistă, în Moldova și Dobrogea. Numărul victimelor și al caselor distruse a crescut

Pericolul producerii de viituri persistă, în Moldova și Dobrogea. Numărul victimelor și al caselor distruse a crescut

de Diana Scarlat    |    20 Sep 2024   •   08:00
Pericolul producerii de viituri persistă, în Moldova și Dobrogea. Numărul victimelor și al caselor distruse a crescut

La o săptămână de la începutul tragediei din județul Galați, ploile continuă și sunt noi coduri galbene și portocalii. Problemele românilor afectați de inundații în ultima săptămână, în Moldova, nu se termină nici acum. Ploile continuă, iar avertizările de vreme rea și pericol de viituri persistă. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) a anunțat noi pericole, pentru zone extinse din estul României, în cursul zilei de astăzi. Cele mai expuse riscurilor de inundații vor fi, în continuare, judeţele Vaslui şi Galaţi, cele mai afectate de viiturile din ultimele zile.

Conform situaţiei hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice, I.N.H.G.A. a actualizat codurile hidrologice pentru râuri din Moldova și Dobrogea, iar Codul Portocaliu este activ până astăzi, la ora 9:00, pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad, Siret și Prut. Sunt pericole și pe parcursul afluenților celor trei râuri vizate de Codul Portocaliu, respectiv afluenţii râului Bârlad de stânga, aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Vaslui, care afectează judeţele Iași, Vaslui şi Galaţi, afluenţii râului Siret de stânga, aferenţi sectorului aval, stația hidrometrică Lungoci, în judeţul Galaţi, și afluenţii Râului Prut aferenţi sectorului aval, stația hidrometrică Drânceni, în judeţele Vaslui şi Galaţi. Codul Galben a rămas în vigoare, până astăzi, la prânz, pe anumite sectoare de râuri din județele Neamț, Vaslui, Iași, Galați, Botoșani și râurile din Dobrogea, în județele Tulcea și Constanța.

„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare. Recomandăm în continuare populației să respecte măsurile dispuse de către autorități și să evite circulația în zonele aflate sub incidența codurilor hidrologice”, a transmis, ieri, I.N.H.G.A.

Crește numărul victimelor și al pagubelor

Cel mai recent bilanț al pagubelor produse de furia apelor în județul Galați arată că șapte oameni au murit, au fost distruse 7.000 de case din 28 de localități, iar apele încă nu s-au retras de peste tot, la o săptămână de la primele viituri. O porțiune din drumul național, care leagă orașele Galați și Tecuci, era încă sub ape, ieri, apa ajungând la un metru și jumătate, în unele zone. O nouă viitură s-a produs marți după amiaza, în comuna Cuca din județul Galați. Reprezentanții ISU Galați au anunțat alte 20 de gospodării inundate. 

În județele Galați și Vaslui a plouat în ultima săptămână cu 250 şi 300 litri/mp, o cantitate de precipitații de patru ori mai mare decât în cazul unei ploi obișnuite. Marți a fost instituită starea de alertă în zonele inundate din judeţele Galaţi şi Vaslui pentru efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii.

Fiecare familie afectată va primi de urgenţă un ajutor financiar de 10.000 de lei, familiile în care cineva și-a pierdut viața vor primi de două ori mai mulți bani. Bilanțul arată că încă de la primele viituri au fost afectate peste 15.000 de persoane, doar în județul Galați. În schimb, condițiile în care sunt cazați cei care și-au pierdut casele sub ape sunt mai mult decât improprii – pe câmp, în corturi gonflabile sau în săli de sport în care curge apă.

Mobilizare pentru copiii afectați de inundații

Copiii sunt cei mai afectați, suferă de frig și sunt afectați psiho-emoțional. Nevoile identificate sunt cele legate de subzistența imediată – alimente, haine, pături, apă potabilă – precum și cele necesare reinserției în școală – rechizite, ghiozdane. Totodată, echipele Salvați Copiii România au constatat că este nevoie de servicii de suport emoțional. De asemenea, școlile afectate de inundații au nevoie de dotare, pentru a putea relua cursurile.

Organizația Salvați Copiii România a anunțat mobilizarea unui fond de urgență pentru intervențiile umanitare imediate în localitățile afectate sever de inundații. Astfel, copiii din aceste zone și familiile lor vor primi asistență umanitară și vor fi monitorizați, pentru evaluarea constantă a nevoilor pe care le au. Echipele mobile ale organizației acționează deja în localitățile Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, Grivița și Costache Negri. 

Ca măsuri de intervenție imediată, echipele mobile Salvați Copiii România au distribuit produse de îngrijire personală de primă necesitate, produse de curățenie și igienizare a spațiilor, produse de îngrijire specifice nou-născuților și sugarilor, îmbrăcăminte și încălțăminte, pături și pilote, ghiozdane cu rechizite. Mecanismul de urgență poate fi sprijinit prin donații în contul RO04RNCB0071011434790009.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pericol viituri moldova dobrogea