x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Perseverenţă ruşinoasă în cazul Stănculescu

Perseverenţă ruşinoasă în cazul Stănculescu

de Gabriela Antoniu    |    19 Sep 2009   •   00:00
Perseverenţă ruşinoasă în cazul Stănculescu
Sursa foto: Dragos Savu/Jurnalul Naţional

Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis ieri reîncarcerarea fostului general Victor Atanasie Stănculescu admiţând recursul procurorilor militari. O perseverenţă ruşinoasă, decizia fiind luată la scurt timp după ce preşedintele Traian Băsescu i-a cerut procurorului general al României o soluţie în dosarul Revoluţiei şi reangajarea lui Dan Voinea în magistratură pentru a lucra din nou la acest caz.



Magistraţii militari au admis recursul făcut de procurori la decizia de eliberare din închisoare pentru un an a lui Victor Atanasie Stănculescu din motive medicale şi au dispus reîncarcerarea acestuia cu opt luni mai devreme decât hotărâse Tribunalul Militar Bucureşti. Potrivit deciziei magistraţilor, "se admite recursul Parchetului Tribunalului Militar Teritorial, se casează Decizia 19/2009 a Tribunalului Militar Teritorial, iar rejudecând pe fond se respinge ca nefondată cererea de întrerupere a executării pedepsei a inculpatului Victor Atanasie Stănculescu". Decizia este definitivă, ca şi în cazul lui Mihai Chiţac, pentru care procurorii militari au decis tot ieri prelungirea de la o lună la trei luni a măsurii de eliberare provizorie din motive medicale. La 11 mai 2009, Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis cererea lui Victor Atanasie Stănculescu de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani la care fusese condamnat în dosarul Revoluţiei de la Timişoara din decembrie '89 şi a dispus ca, timp de un an, acesta să fie liber pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. Decizia a fost contestată la Curtea Militară de Apel Bucureşti.

"E NEVOIE DE UN NOU MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI"
Alice Drăghici, avocatul lui  Stănculescu, a declarat ieri pentru Mediafax că nu se va prezenta cu fostul general la penitenciar pentru reîncarcerare şi că instanţa Curţii Militare de Apel trebuie, din punct de vedere procedural, să emită un nou mandat de executare a pedepsei pe numele lui Stănculescu şi care să figureze cu data de vineri. Apărătorul a arătat că, altfel, Stănculescu s-ar prezenta degeaba la poarta penitenciarului şi că reîncarcerarea propriu-zisă nu se poate face decât după ce Curtea de Apel Militară va transmite acest document la locul de detenţie al fostului general. Magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti au luat miercuri în discuţie atât dosarul lui Stănculescu, cât şi al lui Chiţac. Avocatul lui Stănculescu le-a spus magistraţilor că ambele expertize făcute de Institutul Naţional de Medicină Legală în cazul clientului său dovedesc "fără putinţă de tăgadă" că starea de sănătate a acestuia "se află într-un punct critic". De altfel, Victor Stănculescu este internat de joi seară la Spitalul Militar din Capitală din cauza unui puseu hipertensiv.

 INTERVENŢIA LUI BĂSESCU

Decizia în cazul Stănculescu vine la scurt timp după ce, într-o întâlnire la Cotroceni cu reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie, ai Guvernului şi magistraţilor, preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, că nu există vinovaţi în dosarul Revoluţiei, ci "doar oameni care ne râd în nas". Băsescu a cerut atunci Parchetului instanţei supreme să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare a dosarelor Revoluţiei şi a propus ca generalul Dan Voinea să revină în activitate ca procuror civil. Şi asta chiar dacă însuşi Dan Voinea este cel care a îngropat dosarele Revoluţiei. "Mi se pare inadmisibil: douăzeci de ani şi nu avem soluţii nici pentru 13-15 iunie, nici pentru crimele de la Revoluţie. Cer Parchetului General să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare. Vom discuta dacă domnul general (n.r. - Dan Voinea) vrea să revină de la pensie să lucreze la acest dosar, să continue la acest dosar", a spus Băsescu. Şeful statului i-a mai cerut procurorului general să-i spună ce se va întâmpla cu aceste dosare. "Daţi o speranţă că se va continua ancheta şi se va ajunge la sfârşit", i-a cerut el Codruţei Kovesi. În apărarea sa, procurorul general a afirmat că depinde de ceea ce înţelege Traian Băsescu prin speranţă. "Am spus că vom soluţiona cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluţii. Eu nu pot să vă promit o soluţie şi nici nu pot să îndrept ceea ce 18 ani nu s-a făcut. O să dăm o soluţie...", a spus Kovesi. Ea a fost întreruptă însă de şeful statului, care i-a cerut să nu îl confunde cu ziariştii cărora le face declaraţii "să fie prinsă pe telex". La două zile după intervenţia lui Băsescu, Dan Voinea a făcut cerere de reîncadrare în magistratură. El a fost revocat din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare la sfârşitul lunii octombrie 2008 pentru abateri disciplinare. Pentru a evita sancţionarea, Dan Voinea a cerut să iasă la pensie.

DAN VOINEA VS VICTOR STĂNCULESCU
Înainte de a fi eliberat de Tribunalul Militar, fostul general Stănculescu a acordat un interviu în presa centrală în care îl critica pe Dan Voinea pentru modul cum "s-a făcut cercetarea, cum s-au ales martorii, cum s-a făcut propunerea de urmărire penală la adresa mea şi cum mi-a fost adusă la cunoştinţă această propunere. Oricum, propunerea a fost extrem de subţire".  "Rechizitoriul îl consider o făcătură la fel de mare ca şi procesul Ceauşeştilor (n.r. - instrumentat tot de Dan Voinea). A chemat pe cineva de la Timişoara, care a strâns probe de la nişte oameni care nu au avut nici o legătură cu evenimentele din decembrie 1989. În plus, cum mi-a fost adus la cunoştinţă.

S-a întâmplat când nu eram însoţit de avocat, drept pentru care am şi scris că nu sunt de acord cu modul de aducere la cunoştinţă a învinuirilor. Ca să ajungă dosarul la Curtea Supremă şi să descopăr un document semnat de Voinea, în care scria că am refuzat avocatul", declara Stănculescu în aprile anul acesta. El a mai spus că Voinea a primit dosare importante precum cele ale Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990, pentru că, atunci "când au văzut cum a decurs procesul soţilor Ceauşescu, aştia şi-or fi zis: «Hai, mă, ăsta e băiat bun, poate să bage porcii unde trebuie»".

80 de ani, 12 boli, consecinţe nefaste

Jurnalul Naţional semnala încă din primăvara acestui an că în timp ce alţi infractori, adevărate pericole publice, au obţinut întreruperea pedepsei pentru te miri ce boli, fostul general Victor Atanasie Stănculescu era plimbat prin instanţe şi ţinut după gratii, deşi are 80 de ani şi suferă de nu mai puţin de 12 boli. În ciuda expertizelor medico-legale efectuate încă din 1996, el nu a reuşit să obţină întreruperea pedepsei decât pentru patru luni. Victor Atanasie Stănculescu a fost supus mai multor investigaţii la începutul acestui an, atât în cadrul Penitenciarului Jilava, cât şi la Institutul de Medicină Legală, Spitalul Colţea, Spitalul Bagdasar, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul de Psihiatrie Obregia, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare. În urma investigaţiilor, concluziile au fost că Victor Atanasie Stănculescu "se află într-o situaţie de risc vascular sau cardiac maxim" şi se propunea monitorizarea bolnavului, deoarece "în momentul de faţă are nevoie de o terapie activă, pentru a evita consecinţele nefaste". De asemenea, medicul care l-a examinat arăta că supravegherea medicală a lui Stănculescu este posibilă "numai în unităţi medicale de vârf". Şi ultimul raport de expertiză medico-legală admitea că "patologia menţionată, care poate fi interpretată ca fiind gravă datorită, pe de o parte, comorbidităţilor complexe, iar pe de altă parte, întrucât evoluează pe fondul unui organism de vârstă înaintată, cele două condiţii potenţându-se reciproc, este susceptibilă de complicaţii imprevizibile, care pot apărea mai ales dacă nu sunt respectate recomandările terapeutice". Cu toate acestea, raportul IML îi contrazicea pe medicii care l-au examinat pe fostul general susţinând că supravegherea medicală a acestuia se poate face şi în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

"Se admite recursul Parchetului Tribunalului Militar Teritorial, se casează Decizia 19/2009 a Tribunalului Militar Teritorial, iar rejudecând pe fond se respinge ca nefondată cererea de întrerupere a executării pedepsei a inculpatului Victor Atanasie Stănculescu"

×
Subiecte în articol: special stanculescu