x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pescarii se inghesuie la vaccinare gratuita

Pescarii se inghesuie la vaccinare gratuita

de Dorian Cobuz    |    19 Oct 2005   •   00:00
Pescarii se inghesuie la vaccinare gratuita
Foto: Karina Knapek
Pasagerul. Nava pe puntea careia se duc si vin sperantele si spaimele locuitorilor Deltei de pe bratul Sulina. 72 de kilometri pana la primul teritoriu romanesc din calea pasarilor migratoare.

Pasagerul pleaca in fiecare zi de la dana 2 a portului Tulcea, la ora 13:30. El opreste acum la patru pontoane: Partizani, Gorgova, Crisan si Sulina. Cu unul mai putin. La urcarea pe vas se poate citi o avertizare. Pasagerul nu mai opreste la Maliuc, deoarece localitatea se afla in carantina.

CLOR SI VOTCA. Inainte insa de a pasi la bord, fiecare calator trebuie sa calce printr-o ladita in care este asezata o patura umeda si imbibata cu un praf care, dupa miros, nu poate fi decat clor. O minima masura de precautie pentru reducerea riscului ca la bordul pasagerului sa calatoreasca clandestin dusmanul numarul 1, virusul gripei aviare. De altfel, alte afise avertizeaza calatorii ca nu au voie sa urce la bord cu pasari.

Pasagerul Vrancea arata ca o adevarata menajerie, cu doar cateva minute inainte de a lua calea apei spre Sulina. Placi de rigips sau gresie, saci de porumb sau cartofi, genti de rafie de toate formele, marimile si culorile, sunt adunate toate pe puntea de la primul nivel si aproape ca impiedica accesul spre "Vrancea bar". Carciuma plutitoare este un compartiment al navei in care pe langa scaune si mese, ca si in celalalt salon, mai exista si un domn brunet, mustacios si cam ursuz care te poate servi cu o cafea, un suc, o bere sau cate ceva de ale gurii. Lucruri ieftine, impachetate in plastic cu tot cu E-uri. La 20.000 de lei suta de grame de votca te surprinde cand vezi ca o parte dintre calatori au cumparat bautura de pe uscat. Multi dintre barbati se imbujoreaza repede cu ajutorul alcoolului, dar si din cauza vantului care iti ustura pielea pret de o tigara sau doua pe pasarela vasului.

SPRE LUMEA PASARILOR. "Vrancea" se urneste doar dupa ce saluta prelung si voios din sirena. Usor, taind apa in doua, vasul patrunde in patria pasarilor, zona cu cel mai mare risc de epidemie de gripa aviara. Oamenii de la bord insa se indreapta spre propriile lor case sau spre locul de munca. Pentru ei, Dunarea este aceeasi ca acum trei zile sau trei luni de zile, doar Maliucul nu mai este la fel... Riscul pandemiei este inca departe pentru ei si cei mai multi fac doar glume. Altii, barbati infierbantati de coniac incep sa se certe. Cum adica sa vina sa le ia pasarile daca nu’s bolnave? Un barbat mai marunt, dar rotofei, este insa categoric: "Sa se duca dracului! Decat sa murim cu totii..."

SALUT DIN CARANTINA. "Hai sa luam niste gaini de la Maliuc", isi indeamna fals un barbat cu mustata roscata prietenul. Barbatii se alatura celorlalti curiosi pe partea stanga a vasului pentru a vedea Maliucul. Nici unul dintre calatori nu a ramas indiferent la auzul vestii aproprierii de pontonul la care Pasagerul nu mai are voie sa faca oprire. Cu totii isi intind gaturile pentru a vedea mai bine si comenteaza, fiecare pe limba lui, ultimele vesti. "Asta-i un fel de politie mincinoasa... Doar au mai murit pasari si in alt an, dar au vrut sa vada cum reactioneaza oamenii... Daca se grupeaza intre ei sa se revolte", vocifereaza una dintre femei catre insotitoarea ei, la fel de masiva si de imbujorata.

In dreptul pontonului cu indicatorul Maliuc, mai multe ambarcatiuni ale Politiei de frontiera ancorate una langa alta pun in garda vizitatorii. Aici nu se coboara! Cativa zeci de metri mai incolo, la asa-numitul "ponton vechi", vreo 20 de localnici pierd vremea intr-o asteptare fara scop. Printre ei un jandarm care are aceeasi misiune: de a se asigura ca nici un localnic nu se urca in vreo ambarcatiune si sa incalce interdictia impusa de carantina. Barbatii de pe malul stang saluta pasagerii cu mainile in aer, iar unii dintre ei isi striga prietenii de la bord. Pasagerul insa nici nu opreste.

CAPATUL DUNARII. Cand, mai tarziu, "Vrancea" strabatea o zona unde amandoua orizonturile se pierdeau in stufaris, un card de lebede a atras atentia oamenilor. De altfel, obisnuiti sa fie inconjurati de aceste pasari acasa la ei, acum oamenii incep din nou sa vocifereze. "Astea sunt vinovate! De la ele a inceput totul!", lanseaza discutia un barbat cam ametit pentru a mai avea energia sa-si tina paharul de plastic cu coniac.

La capatul drumului, nava ancoreaza in singurul port maritim din Delta si cea mai estica dintre localitatile Romaniei, oraselul de 4.700 de locuitori, Sulina. In micutul oras, trezirea o dau in continuare tot cocosii la ivirea zorilor prin ceata. Virusul aviar i-a speriat pe oameni, dar ei nu sunt pregatiti sa-si sacrifice orataniile fara o confirmare a existentei virusului in localitate.

POSIBILE ALTE FOCARE
Riscul ca gripa aviara sa devina o prezenta pe termen lung in Delta Dunarii a fost subliniat si de Guenadel Rodier, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Chiar daca H5N1 devine o prezenta endemica in Delta Dunarii, nu vedem nici un pericol pentru oameni, atat timp cat nu vin in contact direct cu pasarile moarte", a linistit insa spiritele Rodier, care crede ca Romania trebuie doar sa localizeze si sa izoleze foarte prompt focarele pentru a nu se expune unor riscuri uriase. De altfel, reprezentantul OMS a remarcat ca fenomenul migratiei pasarilor este abia la inceput, si in tara noastra se asteapta identificarea si a altor focare in perioada care urmeaza. O delegatie a OMS a vizitat ieri cele doua localitati-focar de gripa aviara, Ceamurlia de Jos si Maliuc, a survolat intreaga Delta si a avut discutii cu autoritatile. Specialistii - veterinari, virusologi si medici - s-au declarat impresionati de reactia autoritatilor romane. "Guvernul vostru a avut un raspuns foarte prompt si bine structurat", a opinat Rodier, care a condus delegatia de specialisti OMS. Acesta a explicat ca, pentru a reduce riscurile, cele doua sisteme formate din veterinari si medici umani trebuie sa isi observe foarte bine populatiile din zona de raspundere si sa comunice intre ele imediat orice semnal de alarma. Doar in acest fel se vor putea lua cele mai prompte si corecte masuri. (Doru Cobuz)

PANICA LATENTA
NORMALITATE. Oamenii Dunarii se comporta la fel de firesc ca inainte
Oamenii nu se arata foarte ingrijorati de amenintarea virusului, ba chiar au reprosat primarului ca prea a umplut gardurile de afise. Materiale informative s-au distribuit si in scoala sau la liceul din localitate. Aparentele insala. Oamenii urmaresc la televizor stirile, la 17:30 cand ajunge pasagerul la Sulina vin si ei repede sa-si cumpere ziarele. Pe drumuri, in carciuma sau la primarie, acelasi lucru il discuta. Iar cand vine vorba de vaccinuri, toata lumea da buzna in cabinetele medicilor de familie. Pentru ca, initial, numarul de vaccinuri a fost unul destul de mic, autoritatile au decis sa-l administreze doar bolnavilor cronic, dar peste medici au dat buzna mult mai multi localnici. "Oamenii dispera si vor sa fie vaccinati cu totii. Ei nu au rabdare si nu inteleg ca numarul acestora nu ajunge pentru toata lumea", ne spune cu ingrijorare tanarul doctor Cristian Arsene. "Lumea a inteles repede care sunt recomandarile noastre si s-a informat. In plus, orice s-ar spune, situatia nu este atat de greu de controlat pentru ca Delta este impanzita ziua de catre pescari, instruiti sa ne anunte imediat ce descopera vreo pasare moarta. Dorinta noastra este insa de a primi ajutor pentru a vaccina toata lumea", il completeaza pe medic primarul Sulinei, Aurel Dimitriu.
×
Subiecte în articol: eveniment oamenii pasagerul