x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Petrecerea poate începe!

Petrecerea poate începe!

de Simona Chiriac    |    28 Mar 2010   •   00:00
Petrecerea poate începe!

Pentru o seară efervescentă ai nevoie doar de cât mai mulţi prieteni. Un singur cocteil poate da startul distracţiei, un impuls savuros care face noaptea să strălucească. Este pur şi simplu... French Connection.

Dacă numele nu vă inspiră nimic, gândiţi-vă că toată puterea sa se află în doar două ingrediente: coniac sofisticat şi lichior de amaretto diafan. Nu este la origine o băutură franceză, cum ar părea la prima vedere, ci a fost creat undeva prin anii '50 în Statele Unite ale Americii. Impactul trebuia să fie maxim: senzualitate şi eleganţă. Este un cocteil care are nevoie de o stare de spirit.
Reţeta clasică presupune folosirea a 30 ml de coniac de foarte bună calitate şi aceeaşi cantitate de lichior amaretto. Se adaugă cuburi de gheaţă, se amestecă şi se serveşte obligatoriu pe ritm de muzică. Trebuie însă să vă aşteptaţi la senzaţii incitante. Mai întâi o căldură plăcută, căci focul coniacului începe să vă cuprindă trupul, combinată cu prospeţimea aromată a lichiorului şi răceala gheţurilor nordice. O luptă aprigă între foc şi zăpadă. Cei mai jucăuşi pot adăuga şi o feliuţă de portocală, pentru o aromă fructată neobişnuită.

Se spune că acest cocteil poate fi savurat doar de către cunoscători. De vină este coniacul, o băutură pretenţioasă, care nu face compromisuri. Confom legilor franceze extrem de stricte (ce datează de la începutul secolului al XX-lea), un coniac este autentic dacă se folosesc struguri din soiurile Ugni Blanc, Folle Blanche sau Colombard şi dacă este produs după metodele autentice din regiunea Cognac (vechi de sute de ani şi păstrate secrete de către fiecare producător în parte).  

Procesul de fabricaţie presupune distilarea de două ori a vinului alb în vase mari de cupru, iar învechirea se face în butoaie de stejar, timp de cel puţin doi ani. Un "maître de chai" va echilibra aromele, astfel încât coniacul să aibă aceleaşi calităţi ca şi cel produs în urmă cu 30, 50 sau
100 de ani. La sfârşitul întregului proces va avea o tărie de 40 de grade şi va fi un invitat special la petreceri, dineuri şi evenimente fastuoase. Cele mai speciale sortimente sunt Ludovic al XIII-lea (obţinut din peste 1.000 de tipuri de vin, învechit în butoaie mai bine de 55 de ani şi vândut în sticle realizate din cristal de Baccarat), Richard Hennessy (100 de sortimente de vin, învechite timp de 200 de ani) şi L'Esprit de Courvoisier (are o vechime de 200 de ani şi este turnat în sticle create special de către artistul francez René Jules Lalique).

Aşadar, un cocteil French Connection trebuie să strălucească şi să ispitească. Persoanele mai romantice pot savura un cocteil French Connection Coffee sau Café Amore. Un gust delicat de migdale şi savoarea prietenoasă a cafelei ce însoţeşte fiecare dimineaţă. Se folosesc 30 ml coniac de foarte bună calitate, 30 ml lichior de amaretto şi cafea (fără zahăr). Într-un pahar mai înalt se pun coniacul şi lichiorul, iar deasupra se completează cu o cantitate de cafea ce poate varia în funcţie de dorinţa fiecăruia. Deasupra se adaugă frişcă proaspătă şi câteva migdale zdrobite.

×
Subiecte în articol: esenţe tari