x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Nu angajăm grași sau scunzi”. Cum fentează firmele legea antidiscriminare

„Nu angajăm grași sau scunzi”. Cum fentează firmele legea antidiscriminare

de Mariana Zaharia     |    25 Oct 2023   •   07:20
 „Nu angajăm grași sau scunzi”. Cum fentează firmele legea antidiscriminare

Piața muncii suferă modificări de la an la an. În timp ce unii angajatori caută disperați oameni dispuși să muncească, alții fac o selecție riguroasă când își aleg noii colegi.

Cei care își permit să introducă diverse criterii și nu angajează pe oricine sunt reprezentanții companiilor care oferă posturi ce implică o funcție de conducere și salarii pe măsură. Sunt și angajatori cu cele mai neobișnuite cereri, unele dintre ele discriminatorii. Dacă vor fi prinși, cei care au astfel de practici riscă amenzi foarte mari, de 8.000 de lei, 10.000 de lei sau chiar 30.000 de lei.

Platformele de recrutare de personal au sute de anunțuri de angajare în diverse domenii. Acestea s-au aliniat cerințelor Uniunii Europene și elimină din text elemente discriminatorii care țin de vârstă, sex etc. Chiar și așa, sunt angajatori mai pretențioși care vin, uneori, cu solicitări neobișnute de la candidați. 

„Sunt medic stomatolog și am găsit un anunț de angajare la o clinică din București. Mi s-a spus să trimit un CV însoțit de o fotografie recentă. Nu orice fel de fotografie, ci una în picioare în care să mă văd cu totul. Chiar mi s-a sugerat să fac una atunci, pe loc. Era neobișnuită cererea și am rugat un coleg care era angajat acolo să îmi explice. Acesta mi-a spus că managerul nu angajează medici scunzi și nici grași. Trebuia să ai minimum 1,70 metri, ca să te poți prezenta la interviu. Am fost intrigat să aud asta. Dacă cei care au câteva kilograme în plus pot ține dietă să slăbească, cei mici de înălțime ce pot face? Mă angajam ca medic să ajut oamenii, nu ca fotomodel. În meseria noastră, criteriile de angajare ar trebui să fie competențele, experiența, dăruirea față de pacient, nicidecum aspectul fizic”, a povestit Lucian Ștefan. 

Un reprezentant HR intuiește din CV și ce nu este precizat

„Angajez tânără, cu aspect fizic plăcut” este genul de anunț discriminatoriu pe care nu ai voie să îl publici. Tocmai de aceea, angajatorii găsesc diverse formulări pentru a-și exprima în mod voalat cerințele. Atunci când nu o pot face, se ajută de CV-ul depus de candidat sau îi elimină după interviu.

„Trebuia să angajăm asistent manager și am publicat anunțul pe o platformă cunoscută. Au sunat foarte mulți bărbați și eu a trebuit să le explic, cât mai elegant cu putință, că de fapt noi căutăm o colegă pe funcția asta. Vârsta mai poate fi un motiv pe care angajatorii îl solicită, deși atunci când postezi anunțul nu ai voie să pui limită. Înainte era simplu, vedeam vârsta și dădeam deoparte CV-ul.  Acum vin CV-uri de la 100 de candidați la care nu ai anul nașterii, dar poți să îl intuiești. Dacă vezi că are 20 de ani în câmpul muncii, faci un calcul și estimezi  că doar nu îți imaginezi că a lucrat de la 15 ani. Sau dacă vezi că a terminat liceul în 1989… e simplu.  Pentru poziții de directori de achiziții,  noi întrebăm dacă sunt dispuși la deplasări. Dacă știm că este mamă cu copii, este clar că nu poate să plece prin țară des, de fiecare dată când avem nevoie și atunci nu facem angajarea”, a explicat, pentru Jurnalul, Adriana D., director HR în cadrul unei companii. 

Candidaților li se verifică trecutul

Ca să aibă siguranța că vor angaja pe cine trebuie și că viitorul coleg nu este unul cu probleme, marile companii apelează la firme care fac verificări în plus, pornind de la informațiile din CV .

„De pildă, pentru angajări pe poziții director se fac verificări suplimentare. Am încheiat contract cu o firmă care află despre candidați dacă au avut litigii cu terți, dacă au datorii, procese. Am luat acordul și i-am informat că facem un screening de CV și firma ne-a dat răspunsul dorit. Apar toate litigiile chiar și amenzi de circulație, ne spun dacă au creat neplăceri la alte firme”, a adăugat Adriana D.

Nu același lucru se întâmplă în cazul muncitorilor. Această categorie este la polul opus, există cerere, dar nu și personal. Firmele nu reușesc să atragă candidați nici dacă oferă bonuri de masă, prime și salariu motivant.

„La cât de disperați suntem să găsim forță de muncă, acum dacă ai două mâini și două picioare te angajăm.  Este o migrație pe piața muncii... Românii noștri se duc și lucrează în țări mai dezvoltate: Italia, Germania, Olanda, Suedia. Acolo se plătește mult mai bine. Iar la noi vin foarte mulți nepalezi, vietnamezi, indieni etc.”, a declarat Alina Soare, reprezentantul unei firme de construcții.     

 

Te porți urât cu un salariat bolnav, riști sancțiune

Discriminările sunt directe sau indirecte și ambele forme sunt sancționate prin lege. „Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată este interzisă, în conformitate cu dispozițiile art. 5 alin. 2 din Codul muncii”, a transmis, pentru Jurnalul, Anița Maria Neacșu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș.

Încălcarea acestor dispoziții legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.  „Refuzul unei persoane fizice sau juridice de a angaja în muncă o persoană pentru motivul că aceasta aparține unei anumite rase, naționalități, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a acesteia, precum condiționarea ocupării unui post prin anunț sau concurs, Iansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată de vârstă, de sexul sau orientarea sexuală, respectiv de convingerile candidaților, constituie contravenție și sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei conform art. 26 alin. 1 din același act normativ”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Argeș. Aceasta a venit și cu exemple în acest sens. „Ar putea constitui discriminare situația în care candidatul rom se prezintă la concurs și chiar dacă are profil similar sau mai bun decât cel al persoanei angajate în final, nu este angajat doar din cauza etniei sale. În timpul interviului de angajare nu pot fi puse întrebări legate de caracteristicile protejate de lege (rasă, religie, orientare sexuală etc.), aspectul fizic, starea matrimonială, starea de sănătate, potențialul angajat are sau intenționează să aibă copii. Întrebări legate de dizabilitate sau starea de sănătate ar putea fi permise, însă atunci când sunt adresate pentru a identifica nevoile speciale ale candidatului pentru a putea asigura acomodarea sa”, a adăugat Anița Maria Neacșu.

Nu ai voie să precizezi sexul candidatului în anunț 

Reprezentanții firmelor trebuie să fie atenți când formulează anunțurile, pentru că au voie să precizeze sexul candidatului doar dacă este o muncă destinată exclusiv unei femei sau unui bărbat. „Este interzisă discriminarea prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relațiile de muncă, referitoare la anunțarea, organizarea concursurilor sau examenelor și selecția candidaților pentru ocuparea posturilor vacante din sectorul public sau privat, cu excepția locurilor de muncă în care, datorită naturii activităților profesionale respective sau cadrului în care acestea sunt desfășurate, o caracteristică legată de sex este o cerință profesională autentică determinantă, cu condiția ca obiectivul urmărit să fie legitim cerința să fie proporțională. Încălcarea acestei dispoziții legale de către angajator constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 10.000 de lei”, a mai spus inspectorul șef al ITM Argeș, Anința Maria Neacșu. 

„Mi s-a spus să trimit un CV însoțit de o fotografie recentă. Nu orice fel de fotografie, ci una în picioare în care să mă văd cu totul. Chiar mi s-a sugerat să fac una atunci, pe loc. Era neobișnuită cererea și am rugat un coleg care era angajat acolo să îmi explice. Acesta mi-a spus că managerul nu angajează medici scunzi și nici grași”- Lucian Ștefan

„Refuzul unei persoane fizice sau juridice de a angaja în muncă o persoană pentru motivul că aceasta aparține unei anumite rase, naționalități, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientärii sexuale a acesteia, precum condiționarea ocupării unui post prin anunț sau concurs, Iansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată de vârstă, de sexul sau orientarea sexuală, respectiv de convingerile candidaților, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei”-Anița Maria Neacșu, inspector șef ITM Argeș.
 

„Vârsta mai poate fi un motiv pe care angajatorii îl solicită, deși atunci când postezi anunțul nu ai voie să pui limită. Înainte era simplu, vedeam vârsta și dădeam deoparte CV-ul.  Acum vin CV-uri de la 100 de candidați la care nu ai anul nașterii, dar poți să îl intuiești”- Adriana D., director HR





 

×