x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastru după dezastru: Planeta, măturată de furtuni, inundații și cutremure

Dezastru după dezastru: Planeta, măturată de furtuni, inundații și cutremure

de Adrian Stoica    |    26 Ian 2024   •   07:40
Dezastru după dezastru: Planeta, măturată de furtuni, inundații și cutremure

Pierderile globale din 2023 cauzate de dezastre naturale au atins 380 de miliarde de dolari, după ce în 2022 ele fuseseră de 313 miliarde. Aproape 400 de dezastre naturale s-au produs anul trecut, iar cel mai catastrofal eveniment a fost cutremurul care a lovit Turcia și Siria în februarie.

Pierderile globale au depășit 300 de miliarde de dolari pentru a opta oară consecutiv și au fost cu 22% mai mari decât media pe termen lung, se arată în raportul pe 2023 al companiei AON, liderul global în consultanţă pentru gestionarea riscurilor şi servicii de asigurări. Asigurătorii din întreaga lume au acoperit pagube de 118 miliarde de dolari, ceea ce a fost peste media secolului XXI (90 de miliarde de dolari), precum și peste media decenală (110 miliarde de dolari). Anul 2023 a fost cel mai mortal din 2010 încoace, 64.000 de decese înregistrându-se numai în urma cutremurelor. De asemenea, mai multe valuri de căldură semnificative pe tot globul au provocat peste 16.000 de decese. Temperaturile extrem de ridicate înregistrate în multe părți ale globului au făcut ca 2023 să fie considerat drept cel mai cald an înregistrat de când se fac măsurători

Aproximativ un sfert din toate pierderile economice de anul trecut

au fost produse de puternicul seism din Turcia și Siria, care au lovit regiunea în luna februarie. Impactul asupra proprietății și infrastructurii a însemnat daune directe de peste 90 de miliarde de dolari, făcându-l cel mai costisitor dezastru natural înregistrat în ambele țări și în Orientul Mijlociu în istoria modernă. Anul trecut, cel puțin alte patru evenimente au depășit pragul daunelor economice de 10 miliarde de dolari. Astfel, China a raportat pagube de peste 32 de miliarde de dolari din cauza inundațiilor, iar uraganul Otis, care a lovit Mexicul, a lăsat în urmă pagube de peste 15 miliarde de dolari. Tot pagube de 15 miliarde de dolari a lăsat în urmă și seceta extremă care a lovit Brazilia, Argentina și Uruguay. În ceea ce privește Europa, furtunile au produs pagube de 11 miliarde de dolari, dar raportul AON face referire și la Italia care a înregistrat pierderi de 15 miliarde de dolari din cauza inundațiilor care s-au produs în luna mai.

Din cele 66 de catastrofe naturale care au cauzat fiecare daune de un miliard de dolari sau mai mult în 2023, 63 dintre ele au fost cauzate de vreme. Doar 40% din pierderile legate de climă au fost acoperite de asigurări anul trecut.

România, 17 ha de pădure arse

Țara noastră a fost ocolită anul trecut de fenome atmosferice extreme și de catastrofe naturale. Singurul fenomen cu care s-a confruntat a fost cel al secetei, care a afectat în special sectorul agricol, dar acest episod nu se regăsește în raportul AON. Anul trecut în România a fost afectată de incendii pe o suprafață de 17 hectare de pădure, fiind pe locul șase în Europa. Cele mai afectate de incendiile de pădure au fost Grecia (175 ha), Italia (97 ha) și Spania (89 ha). În 2022, țara noastră a figurat printre cele mai afectate de incendiile de pădure, cu 163.000 de hectare arse. Acest bilanţ a provocat pagube considerabile şi a clasat ţara pe locul 2 în Europa. România a fost depășită atunci doar de Spania, unde au ars 316.000 de hectare de teren.

95.000 de morți

Cel puțin 95.000 de oameni și-au pierdut viața anul trecut din cauza catastrofelor naturale, peste media secolului XXI (71.430 de persoane). „Aproximativ 62% dintre aceste decese pot fi direct atribuite unui singur eveniment - cutremurul din Turcia și Siria în februarie. Acesta a fost cel mai mortal dezastru global de la cutremurul devastator din Haiti produs în 2010. Bilanțul uman al acestui eveniment a fost exacerbat de un număr mare de răni, care a fost estimat la peste 120.000”, se precizează în raportul citat. De asemenea, valurile de căldură au dus și la un număr mare de decese în întreaga lume în 2023. În special, părți din vestul și sudul Europei au fost lovite de mai multe valuri de temperaturi extreme din iulie până în septembrie, care a avut ca rezultat cel puțin 15.000 de morți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×