x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pina la ultimul strop de energie

Pina la ultimul strop de energie

de Loreta Popa    |    03 Aug 2008   •   00:00
Pina la ultimul strop de energie

Sportul a fost si ramine o metoda buna de formare a caracterului. Te invata sa fii cinstit, corect, sa tii la demnitatea ta. Trei calitati, poate cele mai importante in viata.



Sportul a fost şi rămîne o metodă bună de formare a caracterului. Te învaţă să fii cinstit, corect, să ţii la demnitatea ta. Trei calităţi, poate cele mai importante în viaţă.


Sportul te învaţă să fii corect în întîlnirea cu adversarul, să fii perseverent, să nu concepi abandonul în nici o situaţie, să lupţi pînă la ultima picătură de energie pentru succesul tău sau al echipei. Şi cine ar putea să ştie acest lucru mai bine decît un antrenor care de mai bine de 25 de ani a închegat echipe şi a ajutat mulţi tineri să înveţe ce înseamnă fair-play. Constantin Dincă, antrenor de handbal la Clubul Sportiv şcolar Caracal, conduce o echipă care în momentul de faţă nu are adversar în ţară.


APTITUDINI. Echipa de handbal a Clubului Sportiv Şcolar Caracal a reuşit, la finele acestui sezon, să cucerească titlul atît la junioare 2, cît şi la junioare 3. Cu o echipă bine sudată, antrenorii Claudia Olteanu şi Constantin Dincă au creat un club competitiv. "Am început selecţia în urmă cu aproape şase ani. Încă de atunci am visat să ajungem aici şi am reuşit", spune Constantin Dincă. "Selecţionăm jucătoarele încă din clasa a doua. Aşa am făcut şi cu actuala generaţie, acum campioană naţională. Vin peste o sută de mici handbaliste. Mai tîrziu, rămîn la performanţă doar cele care au aptitudini", a precizat Constantin Dincă, care petrece, în medie, cam 5-6 ore în sala de sport.


AUR. CSŞ Caracal are o mare tradiţie şi, de-a lungul anilor, a avut echipe foarte bune de handbal. "Avem elemente care au făcut pasul şi spre marea performanţă. Mergînd pe politica aceasta a paşilor mărunţi, din aproape în aproape, am reuşit acum trei ani să luăm prima medalie de aur. De trei ani dominăm handbalul juvenil. Nu a fost uşor, bineînţeles. Din punct de vedere material, să ştiţi că nu am avut probleme, nu am stat foarte rău. Există o bună colaborare între Primărie şi primar, tot timpul am fost sprijiniţi cu sala, care este a municipalităţii. Am avut tot ce este necesar pentru a obţine o mare performanţă. Am colaborart bine şi cu Inspectoratul şcolar, care tot timpul ne-a asigurat fondurile necesare deplasării, cazare, masă, reuşind astfel să rezolvăm problemele financiare. Am avut apoi un sprijin foarte mare din partea părinţilor, care au înţeles că sacrificiile sînt necesare. La numărul de antrenamente pe care le facem noi, la vremurile de astăzi, cînd un copil are multe alte preocupări, pentru mine a fost o mare surpriză cînd am văzut că la selecţii vin foarte mulţi copii. Ca părinte trebuie să fii puţin deschis la aceste lucruri", spune tehnicianul. "Anul acesta am ieşit campioni în inima handbalului românesc, la Rîmnicu-Vîlcea. O finală într-adevăr superbă, cu participarea multor caracaleni. A fost o excursie organizată de cei care ne simpatizează şi ne susţin, o galerie mare. Pe fondul acelei atmosfere fetele s-au mobilizat şi au cîştigat medalia de aur. Ca antrenor trebuie să le dai siguranţă fetelor, să ştii cînd să ceri time-out pentru a scoate echipa din neputinţa ei. Trebuie să fii foarte calm, să-ţi dai seama imediat ce jucătoare este în momentul acela cu bioritmul la potenţial maxim sau care nu. Trebuie să schimbi tactica pe parcursul unei reprize, al unui joc." Constantin Dincă le-a mulţumit fetelor pentru dăruirea lor şi tuturor celor implicaţi în lupta fetelor pentru supremaţie, respectiv Ion Doldurea, de la firma Dolchimex – care a ajutat fetele cu banii necesari pentru participarea la turneele finale – şi părinţilor.


"Din partea familiei am avut mare înţelegere. Soţia mea a înţeles cum merg lucrurile şi dacă nu era ea nu ajungeam aici. Sînt cantonamente, sînt deplasări, turnee. Dacă nu aveam comunicare nu aveam cum să ajung la aceste performanţe. Am absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport la Bucureşti, în 1980. Primul pas l-am făcut la Caracal şi de atunci am rămas aici."


"Sînt craiovean şi iată am rămas aici, la Caracal. Antrenez de vreo 25 de ani, iar munca şi experienţa şi-au spus cuvîntul. La fete se lucrează altfel. Antrenorii sînt mai conştiincioşi, să spunem aşa, fetele sînt mai ambiţioase, mai docile, luptătoare, îşi doresc să cîştige. Erau tot timpul în faţa băieţilor la şcoală."


"Vă dau un exemplu de inspiraţie. Le-am spus fetelor exact la momentul oportun: «Tricourile de campioane sînt pe masă, sînt ale voastre şi vă aşteaptă». Cînd au auzit acest mesaj imediat parcă au renăscut şi au cîştigat"
Constantin Dincă, antrenor

×
Subiecte în articol: sînt constantin dincă constantin dinc