A doua planeta de la Soare va âeclipsa" lumina acestuia la data de 8 iunie 2004. Acest fenomen astrologic neobisnuit va putea fi observat de romani timp de aproape sase ore.
DANA PURGARU
Planeta Venus, corpul ceresc aflat, cu exceptia Lunii, la cea mai mica distanta de Pamant, va putea fi observat trecand prin dreptul Soarelui la data de 8 iunie. Acest fenomen, asemanator cu cel care a avut loc la 7 mai 2003, cand planeta Mercur a trecut prin fata Soarelui s-a mai petrecut acum 122 de ani. Evenimentul astral va fi vizibil si de pe teritoriul Romaniei.
Diametrul aparent maxim al lui Mercur este de numai 1/200 din cel al Soarelui (motiv pentru care tranzitul lui Mercur din 2003 a trecut aproape neobservat pentru cei neavizati), iar diametrul aparent maxim al lui Venus este mai mare, dar de numai 1/30 din cel solar. Deci, mult prea mic ca sa acopere discul solar, dar suficient de mare pentru ca un astfel de fenomen sa poata fi observat cu ochiul liber, cu o protectie corespunzatoare, de genul ochelarilor speciali sau al binoclurilor cu filtru.
Primul contact: 1962
Doar doua dintre cele noua planete ale sistemului solar se afla intre Pamant si Soare: Mercur si Venus. Cea de-a doua, Venus, este cea mai apropiata planeta de Pamant si suscita un interes deosebit pentru cercetatori, inca din trecut. Acest lucru se datoreaza vecinatatii si asemanarii sale cu planeta noastra. In acele timpuri, se credea ca Venus reprezinta de fapt doua corpuri diferite, Eosphorus (steaua diminetii) si Hesperus (steaua serii) datorita faptului ca este cea mai stralucitoare stea, atat seara cat si dimineata.
Prima sonda spatiala care a vizitat planeta Venus a fost Mariner 2, in anul 1962. De-a lungul timpului ea a mai fost explorata de mai mult de 20 de sonde spatiale, inclunzand si pe cea ruseasca, Venera 7, care a fost totodata si prima sonda terestra ce a aterizat pe o alta planeta.
O pata cat Pamantul
Eclipsa va putea fi observata sub forma unei pete negre ce se va misca pe discul Soarelui. In Romania, fenomenul va fi vizibil aproape sase ore, in intervalul 8:00-14:00. In momentul in care discul planetei Venus se va suprapune peste cel al Soarelui si dupa ce il va parasi, in jurul Soarelui se va observa un cerc luminos. Un âspectacol" similar a avut loc in anul 1882. Din punct de vedere astronomic fenomenul este important deoarece cercetatorii vor putea reverifica cifra care indica distanta dintre Terra si Soare.
Viitoarea intalnire: 6 iunie 2012
Alinierea Soare-Venus-Pamant se va repeta 8 ani mai tarziu, la 6 iunie 2012, pentru ca opt ani terestri corespund la cinci revolutii sinodice ale lui Venus, cu aproximatie de doua zile. Din pacate, aceasta nu va putea fi observata din Romania.
Cine este Venus?
Venus are un relief variat, asemanator celui de pe Pamant, insa suprafata planetei este in mare parte un desert stancos, cu o compozitie alcatuita din piatra si metal, la fel ca si planetele Mercur, Pamant si Marte. Venus are zone mai ridicate, asemanatoare continentelor pe care se afla si munti, despartite de regiuni plate, asemanatoare oceanelor. Acestea din urma sunt insa lipsite de apa deoarece temperatura de pe suprafata planetei atinge 470 de grade Celsius in timpul zilei. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca primeste de doua ori mai multe radiatii de la Soare decat Pamantul. Planeta este imbracata intr-un strat gros de nori galbui-cenusii astfel ca probabilitatea existentei vietii este foarte redusa. De asemenea, presiunea datorata densei atmosfere de acid sulfuric gazos este de aproximativ 95 de ori mai mare decat a noastra, iar patura subtire de nori ce acopera planeta se rotese mult mai rapid, mai repede chair decat planeta insasi (o data la 4 zile).