O carte semnata de profesorul Daniel Chamovitz si tiparita de Universitatea din Tel Aviv trateaza pe larg capacitatea plantelor de "a gandi", de a simti mirosurile din mediu, de a-si alarma "suratele", de "a vedea" si... de a avea amintiri.
Omul de stiinta, care conduce un centru de cercetare in cadrul Universitatii din Tel Aviv, isi indeamna semenii sa-si schimbe perceptia asupra plantelor, caci ele "sunt organisme complexe, care stiu sa se adapteze in aproape orice fel de mediu, care au capacitatea de a-si crea mecanisme incredibile de supravietuire (...). Un om sau un animal caruia ii este sete trebuie sa se deplaseze la o sursa de apa; daca ii este cald, se duce la umbra; daca vrea sa socializeze, se alatura unui grup de semeni. Plantele sunt insa imobile, sunt nevoite sa creasca si sa se integreze in conditiile in care «se nasc». Ele trebuie sa stie sa simta sursa de apa si dusmanii din apropiere pentru a le semnaliza «suratelor» pericolul care se apropie, trebuie sa stie cum sa interpreteze un licar de lumina, o adiere de vant sau un grup de nori adunati pe cer. Doar pentru ca oamenii nu vad plantele miscandu-se, asta nu inseamna ca ele nu traiesc o viata dinamica", este de parere cercetatorul israelian.
In fascinanta sa carte, intitulata "Ce stie o planta?", profesorul Chamovitz explica, intre altele, motivul pentru care un fruct verde se coace mai repede atunci cand se afla langa unul deja bun de mancat: "Fructul copt elimina in aer un feromon, cel crud il simte si incepe sa se coaca. Acest fenomen nu se intampla doar in cosuletul de fructe din bucataria noastra, ci si in natura". Mirosul in cazul plantelor este, poate, cel mai bine exemplificat la cuscuta, sustine cercetatorul. Aceasta este o buruiana – cea mai periculoasa pentru culturile de leguminoase furajere perene – care se rasuceste pe tulpinile plantelor-gazda din care isi extrage hrana. Cuscuta isi alege gazdele in functie de mirosul pe care acestea il elimina. Potrivit studiilor de pana acum, cuscuta prefera rosia graului, pentru ca tomata emana in aer un miros mult mai placut.
Daniel Chamovitz arata totodata ca plantele beneficiaza de capacitatea de memorare: "Au memorie pe termen scurt, memorie imunologica si chiar memorie transmisibila de la o generatie la alta". Pe de alta parte, diferite parti ale plantelor comunica una cu cealalta, schimba informatii la nivel celular si fiziologic, spune expertul. Radacinile cresc in functie de semnalele primite din mediul inconjurator, iar frunzele semnalizeaza atunci cand planta e pe cale sa infloreasca etc.