Guvernul Romaniei a decis ieri, printr-o ordonanta de urgenta, transformarea Parchetului National Anticoruptie intr-un departament al Parchetului General.
Dupa trei ani de existenta, PNA va inceta sa mai fie o institutie de sine statatoare, dar se va bucura in continuare de autonomie si buget propriu. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, are si o motivatie pentru aceasta propunere. Ea a sustinut ieri in fata colegilor din Guvern ca doar asa Parchetul Anticoruptie se va putea ocupa din nou de marile spagi si de coruptia la nivel inalt. Astfel, noul Departament National Anticoruptie (DNA) "va prelua toate dosarele de coruptie, indiferent de calitatea persoanei, inclusiv cele savarsite de parlamentari. Nu era normal sa avem doua institutii care sa se ocupe de acte de coruptie: Parchetul General pentru parlamentari si PNA pentru restul dosarelor", a explicat ministrul Justitiei, Monica Macovei.
COMPETENTA. Actul normativ modifica de asemenea si competenta DNA. De acum incolo procurorii anticoruptie vor cerceta doar faptele care au produs un prejudiciu mai mare de 200.000 de euro, cazurile cu mita mai mare de 10.000 de euro si cele in care este vorba de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Anumite categorii de persoane implicate in astfel de infractiuni au fost excluse din competenta Departamentului. Agentii de politie, primarii si viceprimarii oraselor si comunelor, notarii si executorii judecatoresti vor fi cercetati de celelalte parchete.
REACTII. Decizia executivului a venit ieri ca o bomba peste capul magistratilor din Consiliul Superior al Magistraturii. Institutia care ar trebui sa aiba grija de Justitie nu stia nimic despre initiativa rapida a ministrului Justitiei, Monica Macovei, chiar daca legea cere si avizul consultativ al CSM. Consiliul a primit acum cateva zile propunerea cu pricina si avea timp 30 de zile sa se pronunte asupra sa. Numai ca Macovei a avut alte planuri. "Daca s-a cerut calea ordonantei de urgenta, cred ca ar fi trebuit sa existe avizul CSM. Vom analiza oricum prevederile pentru momentul in care ele vor ajunge in Parlament. Practica va arata daca transformarea PNA este o idee buna", a declarat presedintele CSM, Dan Lupascu. Noul procuror general anticoruptie, Daniel Morar, va deveni sef de departament, dar este multumit de noua reglementare, pe care a declarat deja ca si-o doreste. "Departamentul va functiona ca pana acum", a spus Morar. Ilie Botos, ramas singurul procuror general al tarii, ne-a declarat ieri ca "solutia este optima pentru lupta impotriva marii coruptii".