x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Podul lui Traian

Podul lui Traian

de Eliza Popa    |    20 Iul 2005   •   00:00
Podul lui Traian

Traian Basescu a prins drag de podurile de la Maracineni. In ultima saptamana, seful statului a fost de patru ori aici. Care este scopul deselor vizite prezidentiale? Conform declaratiilor sale, seful statului verifica ritmul de reabilitare a obiectivului de infrastructura.

Ultima descindere prezidentiala la Maracineni aduce vesti bune tuturor: circulatia rutiera pe podurile militare va fi reluata cel tarziu vineri, lucrarile se desfasoara intr-un ritm alert, iar seful statului isi va putea bea spritul de ziua lui (dupa cum a cerut pe un ton imperativ muncitorilor) unde-i doreste inima. In ciuda faptului ca in Romania nu a fost declansata starea de necesitate, atitudinea presedintelui este comparabila cu ale sefilor de state aflate sub regim militar: indicatii si termene trasate catre salariatii unei companii private, amenintari cu evaluari ale colaborarii institutiilor statului cu o societate comerciala, judecati de valoare asupra diferentei de mentalitate intre constructorii romani si cei francezi...

CONTRACTUL. Lucrarile de refacere a podului de la Maracineni au fost atribuite, prin incredintare directa, companiei mixte romano-franceze Societatea de Constructii Feroviare-Grup Colas SA din Iasi. Cu alte cuvinte, este vorba despre o singura firma, joint venture roman-francez, nu doua distincte, asa cum ne anunta cel mai informat om din Romania, presedintele Basescu. Costul lucrarilor se ridica la 460 de miliarde de lei, adica circa 14,2 milioane de euro. Reconstructia ar trebui sa fie finalizata, conform Ministerul Transporturilor, in sase luni de la debutul ei (17 mai 2005). Proiectul de refacere a podului a fost realizat de Institutul de Proiectari pentru Transporturi Auto, Navale si Aeriene (IPTANA).

LUCRARI. Societatea ieseana SC CF-Grup Colas vrea sa repare podul astfel incat sa fie chiar mai bun decat la inceput. "Va trebui facut si ceea ce, in mod normal, ar fi trebuit sa se faca la construirea podului. Pe langa reparatiile necesare, vom efectua lucrari de reabilitare a tuturor pilonilor podului, vom construi pragurile de fund si diguri de protectie", declara recent Stefan Hanganu, directorul SC CF-Colas, citat de presa centrala.

Podul de la Maracineni, construit in 1932, s-a prabusit la mijlocul lunii mai, din cauza viiturilor de pe raul Buzau. Amplasat pe drumul National E 85, face legatura intre Moldova si Muntenia si are noua deschideri, dintre care trei au fost grav afectate din cauza nivelului crescut al apei. Lucrarile au inceput cu consolidarea pilonilor. Pentru a asigura traficul rutier si pietonal, au fost construite trei poduri provizorii in amonte de obietivul de pe raul Buzau. In urma viiturilor de saptamana trecuta, acestea au fost inchise, avand cateva palee (picioare intermediare) rupte.

SPRIT


"Haideti, ma, ca pe 4 noiembrie este ziua mea si vreau sa beau un sprit aici pe pod, in circulatie. Nu vreau sa aud de 5 noiembrie, pe 4 noiembrie imi fac ziua pe pod. Nu pe 25, ca la 25 noiembrie inseamna 5 decembrie"
Traian Basescu adresandu-se drumarilor

Valcea - Dor de o bucata de paine proaspata


TRAGIC. Desculti printre resturile cocioabelor de chirpici
Desculti printre resturile cocioabelor de chirpici, valcenii din Marcea si Ionesti mai plangeau ieri o data. Agatandu-se cu disperare de salvatorii in straie stravezii, toti vor sa treaca "lacul". Pe luciul dezastrului zbarnanie acum roiuri de tantari.

APA IMPRUMUTATA. Alerta maxima din nou. Disperarea oamenilor din comunele Marcea si Ionesti parca prinde ecou. Ei asteapta in drum venirea salvatorilor. Apa fantanilor infectata trebuie scoasa din puturi. In cateva minute furtunele pompierilor umplu santurile din drum cu apa mizerabila.

Localnicii stiu ce-i asteapta. "Luam bidoanele si galetile si imprumutam apa de la vecini", ne spune Niculae Merciu. In mare viteza trece o alta autospeciala. O batrana bolnava si singura din Ionesti s-a saturat sa inoate. Incercand sa fie optimista ca odinioara, femeia cu toale jerpelite si-a agatat la gat niste margele rosii. "Omul meu s-a speriat atat de tare de apa din casa, incat l-am dat pe brate la salvare. Acum e internat. S-a ales praful de noi si de tot. Off... am asteptat ca milogii sa vina cineva de la primarie. Asa as manca o bucata proaspata de paine...", spune printre lacrimi Floarea Balteanu.

RUINE. Starea de nesiguranta se simte mai ales cand zaresti ruine. In ditamai haosul oamenii au reusit sa isi puna in ordine cateva boarfe in carute. De peste tot te loveste un miros greu, care te sufoca. In timp ce trag apa cu motopompa, pompierii isi povestesc experientele. Impresionati de cele vazute, toti isi amintesc de o batrana paralizata pe care au carat-o pe brate. Ne miram toti de situatie. Cu atata apa si totusi fara apa. Oamenii nu au ce bea. Apa minerala e un vis. Prizonieri ai apelor, localnicii din Ionesti isi fac griji si mai scapa cate o injuratura. "O sa mor dracu’ de tot, maica! Mare minune ar fi sa nu ne imbolnavim. Pe ici au dat cu un praf, dar apa s-a umplut de viermi si alte lighioane. Prin gradina mai sar si broastele", isi varsa amarul o batrana din Ionesti. (Alexandra Chivu)

Vatican - 25.000 de dolari de la Papa


Papa Benedict al XVI-lea a facut o donatie de 25.000 de dolari pentru sinistratii din Moldova, suma fiind virata in contul Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, pentru a fi distribuita in zonele calamitate, se arata intr-un comunicat al Diocezei de Iasi.

Jean-Claude Perisset, nuntiul apostolic in Romania si Republica Moldova, a facut apel la Roma pentru a primi ajutor pentru sinistratii din Moldova. Potrivit comunicatului, "Roma a raspuns imediat", virand banii prin intermediul Consiliului Pontifical "Cor Unum". Episcopia de Iasi a chemat si credinciosii romano-catolici sa contribuie "cu fapta si cu rugaciunea pentru ajutorarea sinistratilor din urma inundatiilor". Astfel, duminica, in cele 130 de parohii din Moldova se va face o colecta speciala pentru ajutorarea sinistratilor. "Credinciosii vor contribui cu banii lor pentru a-i alina pe cei care sufera in urma inundatiilor. De asemenea, in mai multe parohii se aduna haine, paturi si alimente neperisabile", precizeaza Dioceza de Iasi.

In ajutorarea sinistratilor este implicat si Centrul Diocezan Caritas Iasi, care a contactat toate protopopiatele, "pentru a vedea cum ar putea sa ajute mai bine". Mai multe echipe se afla in zonele afectate, centrul transportand deja doua camioane cu alimente si apa in zona Comanesti.

Bucuresti - Coada la omenie


BULUC. Bucurestenii sunt solidari cu victimele inundatiilor
Bucurestenii s-au inghesuit ieri pentru a da o mana de ajutor semenilor din zonele afectate de inundatii.

Ieri, in doar patru ore, in corturile amplasate in fata Teatrului National din Bucuresti s-a strans un munte inalt de saci de haine pentru napastuitii din localitatile afectate de viitura. Bucurestenii nu conteneau sa vina carand in spate saci intregi cu ajutoare. Se faceau cozi si de cate 30 de persoane. Pe langa imbracaminte si incaltaminte, oamenii au adus si apa, si alimente. O fetita cu palariuta roz, Antonia Cezara, a venit insotita de mama ei si si-a dat propriile jucarii de acasa pentru copilasii ramasi fara un acoperis deasupra capului.

CAMPANIE. Doua batrane, vecine de bloc, au venit pentru a doua oara cu haine si vor sa mai aduca si maine. Ar fi vrut ele sa faca o singura data drumul, dar au atatea haine de oferit incat nu le pot cara prin mijloacele de transport in comun pe toate o data. "Ieri am adus camasi barbatesti, tricouri, azi am venit cu pulovere si un costum bun-bun din lana. Maine trebuie sa mai aduc din hainele fiului care s-a mutat in Canada", spune una dintre pensionare.

Campania de ajutorare a sinistratilor de la Teatrul National a inceput la 9 iulie din initiativa deputatului conservator Danut Liga. De aici, numai luni, de pilda, au plecat doua tiruri pline ochi cu imbracaminte stransa de pe urma marinimiei oamenilor, plus alte trei dubite cu alimente. In fiecare zi, de la 8 dimineata pana la 10 seara, oamenii sunt asteptati acolo pentru a-si ajuta semenii ramasi peste noapte saraci lipiti pamantului. Cei care vor sa doneze bani o pot face tot aici, pe baza de proces-verbal, sau au posibilitatea de a vira sume in urmatoarele conturi denumite "Ajutor pentru sinistrati" deschise la Banca Romaneasca, sucursala Municipiului Bucuresti: RO57 BRMA 0700 0417 4390 0006 (RON), RO60 BRMA 0700 0417 4399 5400 (EUR) si RO07 BRMA 0700 0417 4393 0003 (USD). (Alex Nedea)
×
Subiecte în articol: eveniment