Traian Basescu a prins drag de podurile de la Maracineni. In ultima saptamana, seful statului a fost de patru ori aici. Care este scopul deselor vizite prezidentiale? Conform declaratiilor sale, seful statului verifica ritmul de reabilitare a obiectivului de infrastructura.
Ultima descindere prezidentiala la Maracineni aduce vesti bune tuturor: circulatia rutiera pe podurile militare va fi reluata cel tarziu vineri, lucrarile se desfasoara intr-un ritm alert, iar seful statului isi va putea bea spritul de ziua lui (dupa cum a cerut pe un ton imperativ muncitorilor) unde-i doreste inima. In ciuda faptului ca in Romania nu a fost declansata starea de necesitate, atitudinea presedintelui este comparabila cu ale sefilor de state aflate sub regim militar: indicatii si termene trasate catre salariatii unei companii private, amenintari cu evaluari ale colaborarii institutiilor statului cu o societate comerciala, judecati de valoare asupra diferentei de mentalitate intre constructorii romani si cei francezi... CONTRACTUL. Lucrarile de refacere a podului de la Maracineni au fost atribuite, prin incredintare directa, companiei mixte romano-franceze Societatea de Constructii Feroviare-Grup Colas SA din Iasi. Cu alte cuvinte, este vorba despre o singura firma, joint venture roman-francez, nu doua distincte, asa cum ne anunta cel mai informat om din Romania, presedintele Basescu. Costul lucrarilor se ridica la 460 de miliarde de lei, adica circa 14,2 milioane de euro. Reconstructia ar trebui sa fie finalizata, conform Ministerul Transporturilor, in sase luni de la debutul ei (17 mai 2005). Proiectul de refacere a podului a fost realizat de Institutul de Proiectari pentru Transporturi Auto, Navale si Aeriene (IPTANA). LUCRARI. Societatea ieseana SC CF-Grup Colas vrea sa repare podul astfel incat sa fie chiar mai bun decat la inceput. "Va trebui facut si ceea ce, in mod normal, ar fi trebuit sa se faca la construirea podului. Pe langa reparatiile necesare, vom efectua lucrari de reabilitare a tuturor pilonilor podului, vom construi pragurile de fund si diguri de protectie", declara recent Stefan Hanganu, directorul SC CF-Colas, citat de presa centrala. Podul de la Maracineni, construit in 1932, s-a prabusit la mijlocul lunii mai, din cauza viiturilor de pe raul Buzau. Amplasat pe drumul National E 85, face legatura intre Moldova si Muntenia si are noua deschideri, dintre care trei au fost grav afectate din cauza nivelului crescut al apei. Lucrarile au inceput cu consolidarea pilonilor. Pentru a asigura traficul rutier si pietonal, au fost construite trei poduri provizorii in amonte de obietivul de pe raul Buzau. In urma viiturilor de saptamana trecuta, acestea au fost inchise, avand cateva palee (picioare intermediare) rupte.
|
Citește pe Antena3.ro SPRIT"Haideti, ma, ca pe 4 noiembrie este ziua mea si vreau sa beau un sprit aici pe pod, in circulatie. Nu vreau sa aud de 5 noiembrie, pe 4 noiembrie imi fac ziua pe pod. Nu pe 25, ca la 25 noiembrie inseamna 5 decembrie" Traian Basescu adresandu-se drumarilor |
Valcea - Dor de o bucata de paine proaspata
TRAGIC. Desculti printre resturile cocioabelor de chirpici |
Vatican - 25.000 de dolari de la Papa
Papa Benedict al XVI-lea a facut o donatie de 25.000 de dolari pentru sinistratii din Moldova, suma fiind virata in contul Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, pentru a fi distribuita in zonele calamitate, se arata intr-un comunicat al Diocezei de Iasi. Jean-Claude Perisset, nuntiul apostolic in Romania si Republica Moldova, a facut apel la Roma pentru a primi ajutor pentru sinistratii din Moldova. Potrivit comunicatului, "Roma a raspuns imediat", virand banii prin intermediul Consiliului Pontifical "Cor Unum". Episcopia de Iasi a chemat si credinciosii romano-catolici sa contribuie "cu fapta si cu rugaciunea pentru ajutorarea sinistratilor din urma inundatiilor". Astfel, duminica, in cele 130 de parohii din Moldova se va face o colecta speciala pentru ajutorarea sinistratilor. "Credinciosii vor contribui cu banii lor pentru a-i alina pe cei care sufera in urma inundatiilor. De asemenea, in mai multe parohii se aduna haine, paturi si alimente neperisabile", precizeaza Dioceza de Iasi. In ajutorarea sinistratilor este implicat si Centrul Diocezan Caritas Iasi, care a contactat toate protopopiatele, "pentru a vedea cum ar putea sa ajute mai bine". Mai multe echipe se afla in zonele afectate, centrul transportand deja doua camioane cu alimente si apa in zona Comanesti.
Bucuresti - Coada la omenie
BULUC. Bucurestenii sunt solidari cu victimele inundatiilor |