x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliția Capitalei și-a cumpărat tocuri pentru pistol de o jumătate de milion de euro

Poliția Capitalei și-a cumpărat tocuri pentru pistol de o jumătate de milion de euro

de Ion Alexandru    |    06 Noi 2024   •   08:00
Poliția Capitalei și-a cumpărat tocuri pentru pistol de o jumătate de milion de euro

O cantitate de până la 4.000 de tocuri pentru pistol urmează să intre în dotarea Poliției Capitalei, conform unui contract, încheiat pe o perioadă de un an și jumătate, la data de 7 octombrie 2024. Tocurile trebuie să fie compatibile cu armele Glock și Beretta, aflate în dotarea lucrătorilor Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, și trebuie să permită introducerea în ele a pistolului încărcat, cu glonț pe țeavă. Produsele, în valoare de aproximativ o jumătate de milion de euro, vor fi livrate de o companie deținută de un om de afaceri asociat cu un membru al rețelei de business din siajul lui Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București făcea cunoscut, prin intermediul unui anunț publicat, la data de 8 iulie 2024, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), faptul că intenționează să contracteze servicii de furnizare de tocuri de pistol „pentru echiparea polițiștilor operativi din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, prin încheierea unui acord-cadru valabil pentru o perioadă de 18 luni.

Conform acestui anunț, Poliția Capitalei susținea că își propune ca, pe durata întregului acord-cadru, să achiziționeze până la 4.000 de astfel de tocuri pentru pistol.

Pentru acest contract, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget inițial a cărui valoare totală estimată se ridica la 4.200.000 de lei fără TVA, respectiv la 4.998.000 de lei cu TVA inclusă (1.020.000 de euro), ceea ce însemna că, pentru fiecare toc de pistol, Poliția Capitalei era dispusă să plătească 255 de euro.

„Marfa” trebuia să fie livrată la depozitul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, din strada Valeriu Braniște, nr. 9, din sectorul 3 al Capitalei. Iar în vederea atribuirii acordului-cadru, Poliția Capitalei a organizat o licitație deschisă, impunând ca și criteriu de departajare prețul cel mai scăzut.

La această licitație, au fost depuse patru oferte, din care două au fost descalificate, pe motiv că erau neconforme, o altă ofertă a fost retrasă, în cursă rămânând un singur agent economic a cărui ofertă a fost considerată admisibilă.

Utilizare pentru pistoale Glock și Beretta

Afacerea a fost parafată la data de 7 octombrie 2024, când Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a încheiat cu SC Rotman Industries SRL acordul-cadru nr. 199820/2024, la un preț final negociat de 1.992.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.374.480 de lei cu TVA inclusă (483.771,5 euro). Nu este clar dacă, în acest preț, intră întreaga cantitate de 4.000 de tocuri de pistol sau o cantitate mai mică. În prima variantă, ar însemna că, pentru fiecare toc de pistol, Poliția Capitalei va plăti 592,6 lei cu TVA, adică 121 de euro.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestui acord-cadru, furnizorul se obligă prin contract să livreze produsele în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii comenzii ferme din partea achizitorului.

Tocul de pistol, arată autoritatea contractantă, este un echipament de intervenție „care contribuie la fixarea portului și la folosirea ergonomică și în deplină siguranță a pistolului din dotare”. În ceea ce privește compatibilitatea produsului cumpărat, se precizează că tocul trebuie să poată fi utilizat cu pistoalele marca Glock, modelele 17 și 19, precum și cu pistoalele marca Beretta, modelul PX4 Storm type F.

De asemenea, tocul trebuie să cuprindă tocul de pistol propriu-zis, sistemul de prindere a tocului de centura tactică cu lățimea de 5 centimetri, sistemul de prindere pe picior prin intermediul unei platforme și două module de prindere rapidă a tocului. Mai mult, se precizează că tocul va fi fabricat din material de tip polimer, non abraziv, de culoare neagră, rezistent la impact, care să nu se deformeze în timp, sau dintr-un material similar, cu aceleași proprietăți. El trebuie să fie fabricat prin injecție de material plastic topit în matrițe, dintr-o singură bucată. Materialul trebuie să protejeze manșonul, aparatele de ochire și finisajele armei. Nu în ultimul rând, tocul nu trebuie să prezinte probleme și deficiențe la introducerea pistolului încărcat.

Cine a câștigat contractul

Compania care și-a adjudecat acest contract, SC Rotman Industries SRL, a luat ființă, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în 31 martie 2014, la Mogoșoaia, județul Ilfov, și se ocupă cu „comerțul cu ridicata nespecializat”. Asociatul unic și administratorul firmei este Vlad Constantin Istrate. 

Acest om de afaceri mai face parte din structura acționariatului SC Stimpex Technology SRL, dar și din consiliul de administrație al SC Stimpex SA. În 2021, SC Stimpex SA a achiziționat 71,42% din capitalul social al SC CBRN Expert Consulting SRL, iar Vlad Constantin Istrate, restul de 28,58%. 

SC Stimpex SA este o companie controlată de tatăl lui Vlad Constantin Istrate, Marcel Istrate, împreună cu mai mulți acționari, printre care și un anume Cristian Toroipan. Acesta din urmă figurează ca asociat sau administrator în alte două companii care au avut legături cu Sorin Ovidiu Vîntu și cu fostul lider sindical Liviu Luca, Toroipan fiind, conform unor surse, chiar vărul soției lui Luca. Una din firme se numește Global Video Media, unde Toroipan îl avea partener pe Eugen Luha, fost președinte al Federației Sindicatelor Gaz-România.

În ultimii ani, SC Rotman Industries SRL a mai derulat contracte de achiziții publice cu Jandarmeria Română, cu MApN, cu IGPR, cu Serviciul de Protecție și Pază sau cu Inspectoratul General pentru Imigrări.

Altă afacere la DGPMB – coperți de arhivă de 100.000 de euro

Poliția Capitalei a mai făcut, la finalul lunii trecute, o altă achiziție costisitoare. În 17 aprilie 2024, instituția a mai publicat, tot pe SEAP, un anunț de participare, prin care a făcut cunoscut faptul că intenționează să cumpere coperți de arhivă generală format A4, prin încheierea unui acord-cadru pe o durată de 18 luni.

În acest anunț, se face vorbire despre o cantitate cuprinsă între 5.000 și 80.000 de perechi de coperți, pentru care a fost pus la bătaie un buget estimat inițial la 720.000 de lei fără TVA, respectiv la 856.800 de lei cu tot cu TVA (174.857,1 euro).

Ca și în cazul stocurilor de pistol, DGPMB a organizat o licitație deschisă, de data aceasta depunând oferte trei agenți economici. O ofertă a fost descalificată, pe motiv de neconformitate, în timp ce alte două oferte au fost declarate admisibile.

La data de 21 octombrie 2024, autoritatea contractantă a atribuit acordul-cadru nr. 200406/2024, pentru un preț final negociat cuprins între 216.000 de lei fără TVA (257.040 de lei cu TVA inclusă) și 466.400 de lei fără TVA (555.016 lei cu TVA inclusă). În valută, această afacere costă bugetul instituției între 52.457,2 euro și 113.286,6 euro. 

De data aceasta, produsele urmează să fie livrate la depozitul Poliției Capitalei din Strada Candiano Popescu nr. 57-61, Sector 4.

×
Subiecte în articol: poliţia capitalei tocuri pistol