x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Constanța, revoltată de o acțiune stupidă a Poliției Locale

Constanța, revoltată de o acțiune stupidă a Poliției Locale

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2023   •   07:30
Constanța, revoltată de o acțiune stupidă a Poliției Locale

Cu uniforme noi de 800.000 de euro, polițiștii locali din Constanța demonstrează că nu haina îl face pe om, ci caracterul și mai ales abuzul în serviciu. Constănțenii sunt revoltați de comportamentul agenților care ar trebui să asigure ordinea publică în oraș, dar mai degrabă lucrează intens pentru a strânge bani la bugetul local, prin orice mijloace.

Fără a ține cont de spiritul legii, ci doar de litera ei, pe care oricum n-o cunosc, polițiștii locali constănțeni au reușit performanța deosebită de a ridica din parcarea unui complex comercial mașina unei persoane în scaun cu rotile, pentru că era parcată pe locul destinat exact acestor persoane. Persoana cu dizabilități și-a recuperat autoturismul, plătind 570 de lei. 

Sufocați de mașinile parcate ilegal peste tot, pe care nu le ridică nimeni, constănțenii sunt șocați de incidentul din parcarea unui magazin, unde agenții Poliției Locale au găsit de cuviință să ridice exact autoturismul unei persoane în scaun cu rotile. „În Constanța lipsesc locurile de parcare, mașinile sunt peste tot, pe străzi și pe trotuare, iar ei, în loc să facă ceva pentru a ne scăpa de mașinile parcate ilegal, se duc în parcările magazinelor. Nu înțelegem ce căutau acolo. Dacă a fost o sesizare, trebuia să o poată dovedi. Dar ne-am obișnuit să vedem cum ei fac orice pentru a da amenzi ca să facă rost de bani la bugetul Primăriei. În rest nu se duc să le ridice și să dea amenzi”, spune o constănțeancă supărată. 

Femeia în scaun cu rotile căreia Poliția Locală i-a luat mașina din parcare, de pe locul pentru persoane cu dizabilități, a-ncercat să le explice agenților că este dreptul ei să parcheze acolo, dar n-a avut succes. Parcarea era aproape goală atunci când au venit agenții, iar femeia în scaun cu rotile nu a reușit să-i convingă de faptul că e persoană cu handicap, nici de faptul că are semne speciale pe mașină, în mai multe locuri.

Agenții nu cunosc și nu înțeleg legislația

 

Poliția Locală Constanța a dat un comunicat de presă în care a explicat că agentul care a decis să ridice autoturismul a acționat conform legii, pentru că nu a văzut legitimația de persoană cu dizabilități în parbriz, însă legea nici măcar nu prevede așa ceva. Dialogul dintre persoana cu dizabilități și agenții de la Locală e halucinant, totul fiind filmat de familia victimei, în timp ce aceasta încerca să le explice că este dreptul ei să parcheze acolo. 

„Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept. În consecință, 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționăm ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto”, a transmis instituția.

 

Afișarea datelor personale în parbriz

 

Avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Jurnalul, că femeia cu dizabilități are toate șansele să câștige un proces împotriva acestei instituții, pentru că legea nu prevede afișarea legitimației în parbriz, ci doar deținerea unei legitimații care să ateste dizabilitatea, însă în cazul de la Constanța era mai mult decât evident că posesorul autoturismului, fiind în scaun cu rotile, chiar e persoană cu dizabilități. În plus, afișarea unui asemenea document în parbriz încalcă și protecția datelor personale, respectiv GDPR. „Era evident că persoana respectivă e cu dizabilități, deci a parcat legal pe locul destinat acestora. Ar trebui să i se facă plângere penală agentului care a dispus ridicarea mașinii. Trebuia să aștepte să vină proprietarul mașinii, ca să constate dacă este sau nu persoană îndreptățită să parcheze acolo”, explică avocatul. Legea se interpretează atât în litera, cât și în spiritul ei, dar agenții nu sunt absolvenți ai Academiei de Poliție sau ai unei Facultăți de Drept, ci au doar cursuri de scurtă durată. 

Ulterior, IPJ Constanța a transmis un comunicat prin care a anunțat că agentul este cercetat penal, în urma plângerii depuse de victimă: „La data de 4 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța - Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”.

Foarte mulți polițiști sunt revoltați de confuziile care s-au creat între Poliția Română și agenții primăriilor, mai ales prin atribuirea denumirii similare și prin uniformele care par a fi ale unor polițiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Agenții Poliției Locale nu sunt, însă, polițiști.

×