EDITIE DE COLECTIE
In 1990, Ion Ratiu se intoarce in Romania, dupa jumatate de secol de exil. A intrat in politica. A candidat la Presedintie. Cei care nu l-au vrut i-au reprosat ca nu a mancat salam cu soia si l-au acuzat ca a revenit in tara pus pe capatuiala. Dar Ion Ratiu deja isi facuse in Marea Britanie o avere frumusica.
CRISTINA OLOGEANU
La 21 de ani, Ion Ratiu obtine licenta in Drept la Cluj. A facut Scoala de ofiteri de rezerva la Craiova, unde a iesit sef de promotie si de unde a fost trimis pe zona cu regimentul sau, 31 Artilerie din Cluj, la Sacaseni. In ianuarie 1940 se intalneste cu unchiul sau, V.V. Tilea, ministru plenipotentiar la Londra. "M-a sfatuit sa incerc transferarea mea in Ministerul de Externe. Am facut cererea si am fost numit cancelar diurnist la Legatia Romana din Londra", povesteste Ion Ratiu in cartea "Cine ma cunoaste in tara asa cum sunt?", aparuta in 1991 la Editura Progresul Romanesc. La 13 aprilie 1940 ajungea in Londra. In septembrie, acelasi an, in Romania se instaureaza regimul legionar. Atunci Ratiu isi da demisia si merge la Ministerul Englez de Externe pentru a cere azil politic. Asa a ramas in Anglia. La numai doua luni dupa obtinerea azilului politic, el a primit o bursa la Cambridge, unde a studiat timp de trei ani, luandu-si diploma de Master of Arts in Stiinte Economice.
PRIMA AFACERE. S-a angajat ca simplu functionar la firma "Pall Mall Deposit and Forwarding Co." pentru un salariu de 6 lire si 10 silingi pe saptamana. Compania se ocupa de transporturi terestre, navale si aeriene. In scurt timp i-a venit o idee pentru dezvoltarea firmei. A pus-o pe hartie si a inaintat-o patronilor sai. I s-a incredintat o companie subsidiara pe moarte pentru a-si pune planul in aplicare. Rezultatul? Compania subsidiara a progresat. Atunci i-a cerut patronului firmei Pall Mall o jumatate din patrimoniul acesteia. Patronul a taraganat raspunsul timp de un an. Ca urmare, Ion Ratiu a parasit firma si a deschis o afacere proprie. A inchiriat doua camere intr-un imobil din buricul targului, pe Regent Street, in apropiere de Piccadilly Circus. In octombrie 1957 a infiintat "J.R. Shipping Co.". A trebuit sa se imprumute de la banca de 5.000 de lire. Firma s-a specializat de la bun inceput pe transportul de marfuri in vrac, pe sistemul din usa in usa. "Am inteles ca pot scoate beneficii ceva mai mari decat era uzual pe atunci daca voi putea efectua eu intreaga livrare, eliminand alte cheltuieli pe care trebuia sa le plateasca clientul hamalilor, agentilor, carausilor si altora de acest gen. Am fost un fel de initiator a ceea ce se numeste "door-to-door transportation"."
EXTINDEREA. Patru ani dupa infiintare, firma lui Ion Ratiu a devenit partenera pentru Marea Britanie a "Norge Line". Avea comenzi si in Statele Unite. In 1963, afacerile au prosperat si Ion Ratiu infiinteaza "Regent Line", firma de transport maritim. Au inceput transporturile intre Hamburg - Bremen - Rotterdam - Anvers - Liverpool si Wilmington, Charleston, Savannah, pe coasta de est a SUA. Asa a putut Ion Ratiu in 1972 sa cumpere intregul imobil din Regent Street. Acest bloc avea pe diagonala tricolorul romanesc si in mijloc litera R: de la Regent - Ratiu - Romania. Pentru ca in decembrie 1973 a crescut pretul titeiului de patru ori, Ion Ratiu s-a retras din transportul maritim. S-a orientat apoi catre ceva nou: constructii imobiliare, finante. "As fi putut incerca o cariera academica. De asemenea, gazetaria mi-a suras dintru tot inceputul. Dar nu m-au multumit nici una, nici cealalta. De aceea am intrat in afaceri", spunea Ion Ratiu. Ca om de afaceri, el a activat din 1951 pana in 1975, dupa acest an el dedicandu-se "virusului" sau: lupta pentru libertate si democratie in Romania. Conform spuselor fiului sau Nicolae, in 1971, Ion Ratiu a infiintat "Regent House Properties Limited", care si la ora actuala desfasoara activitati in domeniul imobiliar in tari precum Anglia, SUA, Franta si Romania. De altfel, din 1990, Nicolae Ratiu se ocupa de toate afacerile tatalui sau.
Citește pe Antena3.ro
CV
Publicatii
100 milioane de euro
Averea lui Ion Ratiu este estimata la peste 100 de milioane de euro. In prezent, familia Ratiu detine imobile in SUA, Londra, Franta, Romania.
AFACERI
TINTA
"Ion Ratiu a fost condamnat la moarte de catre Gheorghiu-Dej. Mai tarziu, in 1989 a fost avertizat ca Elena Ceausescu a trimis doua femei, agente DIE, sa-l asasineze. Aceste doua atentate au fost urmate de multe altele pe care le-a primit inca de la sosirea sa in tara, in ianuarie 1990. Chiar si Voican Voiculescu in persoana i-a spus tatalui meu sa paraseasca tara, daca nu vrea sa moara" - Nicolae Ratiu, fiul
SUMAR - EDITIE DE COLECTIE
Julius Popper a fost stapan in Tara de Foc
Romania, mostenitoarea averii lui Emanuil Gojdu
Un print cu inima langa romani
Capitalistul socialist: Ion Tiriac
Un pionier al industriei israeliene
Si-a lasat averea Tunisiei
Politicianul care n-a mancat salam cu soia
Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"
Omul care transforma gazul in bani gheata