
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale este interzisă, se arată într-o decizie a Biroului Electoral Central, care precizează că este vorba despre orice tip de propagandă, inclusiv în mediul online. Pentru a monitoriza respectarea acestei interdicții, la nivelul BEC a fost înființată o „echipă lucrări campanie online”, formată din reprezentanți ai AEP, CNA, ANCOM, DNSC, MAE și MAI. Aceștia sunt singurii care redactează proiectele adreselor și deciziilor Biroului Electoral Central ce vor fi emise cu privire la campania din mediul online.
Biroul Electoral Central a adoptat, săptămâna aceasta, prin Decizia nr. 54D din data de 26 martie 2025, noi măsuri pentru buna desfășurare a campaniei electorale la alegerile prezidențiale din anul 2025. În această decizie, BEC atrage atenția asupra faptului că viitoarea campanie electorală începe săptămâna viitoare, în data de 4 aprilie 2025, de la ora 00.00, și se încheie în data de 3 mai 2025, la ora 7.00, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor de vot pentru primul tur.
În această decizie a Biroului Electoral Central se precizează, astfel, că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Iar prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înțelege afișarea, lansarea, plasarea, publicarea, distribuirea și difuzarea de materiale publicitare politice de orice tip care se referă la alegerile pentru președintele României din anul 2025.
De asemenea, în același interval este interzisă difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidențiale din anul 2025 în format audio, vizual sau mixt, pe ecranele digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate.
Este interzisă, totodată, sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
Este interzisă propaganda în preziua și în ziua votării
Conform documentului citat, deciziile Biroului Electoral Central emise pentru soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari, derulată în preziua și în ziua votării, se comunică Autorității Electorale Permanente (AEP), Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Jandarmeriei Române sau structurilor de poliție locală, pentru luarea măsurilor care se impun.

Potrivit deciziei BEC, în cazul deciziilor care au ca obiect continuarea propagandei electorale în mediul online, acestea se vor comunica doar Autorității Electorale Permanente și Inspectoratului General al Poliției Române.
În continuare, se specifică faptul că, după încheierea campaniei electorale, menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet și pe platforme de socializare și care rămân afișate pe respectivele pagini sau aplicații, fără a fi promovate, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuit ulterior încheierii campaniei electorale.
Nu pot fi transmise mesaje text, audio sau video
Totodată, BEC mai reglementează, prin această decizie, că, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și momentul încheierii votării, transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video, prin care se urmărește influențarea acțiunii privind exercitarea dreptului la vot, se califică drept o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Este, de asemenea, interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opțiuni de vot.
Ei bine, iar pentru ca toate aceste situații să rămână sub monitorizare, se înființează o nouă structură în cadrul BEC. Mai exact, „în cadrul personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central este organizată «Echipa lucrări campanie online»”.
Această echipă va fi alcătuită, conform documentului citat, din personal desemnat de către Autoritatea Electorală Permanentă, de către Consiliul Național al Audiovizualului, de către Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații, de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică, de către Ministerul Afacerilor Externe și de către Ministerul Afacerilor Interne. Echipa astfel desemnată „întocmește proiectele adreselor și deciziilor Biroului Electoral Central care vor fi emise în vederea soluționării solicitărilor, sesizărilor, plângerilor și contestațiilor ce au ca obiect desfășurarea campaniei electorale în mediul online”.
Cu ochii pe marile platforme
În principal, se vor monitoriza platformele online foarte mari, așa cum sunt acestea reglementate potrivit articolului 3, punctul 8, din Regulamentul UE 2024/900. Este vorba despre platforme deținute de șapte companii multinaționale.
Mai exact, decizia BEC se referă la platformele Google Search și YouTube, deținute de Google Ireland Ltd, la platforma LinkedIn, deținută de LinkedIn Ireland Unlimited Company, la platformele Facebook și Instagram, deținute de Meta Platforms Ireland Limited, la platforma Pinterest, deținută de Pinterest Europe LTD Irlanda, la platforma Snapchat, deținută de Snap BV Olanda, la platforma TikTok, deținută de TikTok Technology Limited Irlanda, și la platforma X, deținută de Twitter International Unlimited Company Irlanda.
O altă controversă - reprezentarea alianțelor electorale la nivelul birourilor
Aceasta nu este singura decizie pe care Biroul Electoral Central a adoptat-o săptămâna aceasta. Partidul Național Conservator Român (PNCR), al cărui candidat la alegerile prezidențiale din luna mai este europarlamentarul Cristian Terheș, a interpelat BEC cu o sesizare împotriva Regulamentului de organizare și de funcționare a birourilor electorale constituite pentru alegerile prezidențiale din anul 2025.
Conform acestei sesizări, regulamentul criticat este nelegal, pentru că restrânge domeniul de aplicare a normelor juridice prevăzute de legea generală nr. 370/2004 a alegerilor prezidențiale, ca urmare a faptului că lipsește alianța electorală de prerogativa de exercitare a dreptului de reprezentare la nivelul birourilor electorale.
Mai exact, se arată că o alianță electorală ar trebui să aibă un singur reprezentant în birourile electorale. În acest moment, există constituită, la nivelul BEC, o singură alianță electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025, respectiv Alianța Electorală „România Înainte”, compusă din PSD, PNL și UDMR, care sprijină candidatura lui Crin Antonescu. Fiecare dintre aceste trei partide are reprezentanți la nivelul birourilor electorale.
BEC a respins, în cele din urmă, ca neîntemeiată, această întâmpinare formulată de PNCR, iar decizia adoptată este definitivă.