x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Polonezul care a distrus Tratatul de la Varsovia

Polonezul care a distrus Tratatul de la Varsovia

18 Ian 2005   •   00:00

SPECIAL/DOCUMENT
Colonelul Ryszard Kuklinski a transmis timp de 11 ani catre SUA planurile lagarului comunist de cucerire a Occidentului. Polonezul Ryszard Kuklinski a avut un rol decisiv in caderea comunismului. Probabil acest rol va putea fi cu adevarat cuantificat peste decenii.
RAZVAN BELCIUGANU

COLONELUL. Ryszard Kuklinski a gasit in Statele Unite ale Americii a doua patrie, fiind retras din Polonia in urma unei actiuni spectaculoase a CIA
Colonelul recrutat de CIA a transmis "Centralei" planurile Tratatului de la Varsovia, care vizau cucerirea Occidentului. In Polonia, dupa ’90, a fost reabilitat, insa acest lucru s-a facut in urma unor dezbateri foarte aprinse si de durata. Societatea poloneza s-a intrebat daca Kuklinski a tradat sau nu Polonia. S-ar spune ca Ryszard Kuklinski este aidoma generalului Pacepa al nostru. Ceea ce ii deosebeste insa pe cei doi, fundamental, este faptul ca Ryszard Kuklinski a fost un militar obisnuit, extrem de capabil, care, oripilat de directia in care o lua Polonia si Armata sa, a divulgat, timp de 11 ani si riscandu-si viata, secretele ofensive ale Tratatului de la Varsovia. Ryszard Kuklinski nu a fost un demnitar al statului comunist si un sfetnic de taina al celui din varful ierarhiei comuniste. Jurnalul National publica, incepand din acest numar, o recenzie a unei carti - document cel putin pentru istoria tarilor din fostul lagar comunist: "Misiune solitara, colonelul Kuklinski si razboiul rece", aparuta, in limba poloneza, la Editura Ex Libris - Galeria Cartii Poloneze, Varsovia - Chicago, 2003. Prezentarea cartii, in fond o biografie a lui Ryszard Kuklinski, este facuta de generalul de brigada in rezerva Mihaiu Margarit. Acesta a fost, intre anii 1990 si 1994, atasat militar, aero si naval al Romaniei la Varsovia, iar ulterior, sef al Directiei Informatii Militare. Astazi, generalul este director de proiect la Fundatia EURISC.

CE SE STIA DESPRE KUKLINSKI. Pana in 1990, colonelul Kuklinski era cunoscut in lumea comunista numai de apropiati si de cei care ascultau postul de radio Europa Libera. Asadar, pe la inceputul anilor ’80, se stia ca acesta era un ofiter polonez care a indeplinit functii in organe de conducere ale Armatei Poloneze (ultima, sef al Sectiei Planificare Strategica din Statul Major General), indeosebi in cele de contact cu structuri ale trupelor sovietice dislocate in Polonia, in cadrul dispozitivului strategic al Tratatului de la Varsovia (TV) si ca, in 1981, a ales libertatea, stabilindu-se in Occident. Organele poloneze abilitate insa si-au dat seama ca plecarea sa nu era o aventura in necunoscut, realizand imediat ca informatiile, cu care col. Kuklinski a venit in contact in functiile pe care le-a indeplinit, erau expuse si au trecut la masuri extreme. Serviciile speciale poloneze si sovietice au incercat sa-l rapeasca din America sau sa-l lichideze, dar au esuat. In aceasta situatie, dupa mai bine de trei ani de incercari, autoritatile poloneze au renuntat la o asemenea solutie si s-au hotarat sa finalizeze dosarul de urmarire penala. Astfel, la 23 mai 1984, sub acuzatia de transmitere de date si documente secrete unei puteri straine, Tribunalul Regiunii Militare Varsovia pronunta sentinta de condamnare la moarte a colonelului Ryszard Kuklinski, decaderea acestuia din drepturi publice, degradarea militara si confiscarea intregii lui averi si a familiei sale. Sentinta a fost tinuta in secret pana la 6 iunie 1986, cand Urban, reprezentantul de presa al Guvernului RP Polone, informeaza opinia publica despre emigrarea in SUA a colonelului Kuklinski si despre sentinta de condamnare la moarte a acestuia. Apoi, seful securitatii, generalul Kiszczak, confirma indirect ca problema a fost atat de mult tinuta in secret deoarece "era planificata aducerea lui Kuklinski din SUA" (n.r. - generalul incearca sa induca faptul ca ar fi fost vorba de negocieri cu americanii, si nu de lichidare sau rapire). In aprilie 1987, in revista emigratiei poloneze, publicata la Paris - Cultura - apar, in serial, discutii cu col. Kuklinski la rubrica "Razboiul cu poporul vazut din inima lui". Apoi, interviul cu fostul sef al Planificarii Strategice, col. Kuklinski, devine celebru in Polonia datorita audierii lui la postul de radio Europa Libera si prin retiparirea acestuia in presa subterana din tara sa.

LUPTATORUL. Dupa 1990, Kuklinski devine un subiect de dezbatere publica. El recunoaste ca a ales calea de a lupta impotriva comunismului si, indeosebi, impotriva ocupatiei sovietice (n.r. - majoritatea populatiei poloneze apreciaza ca trupele sovietice dislocate in Polonia, in cadrul dispozitivului strategic al tv, au fost trupe de ocupatie). Mentioneaza ca a oferit serviciilor de informatii americane din proprie initiativa si neconditionat, informatii si documente cu privire la potentialul militar al trupelor sovietice dislocate in Polonia in cadrul dispozitivului strategic al Tratatului de la Varsovia, planuri de agresiune ale acestei aliante asupra statelor membre NATO. Acum el recunoaste si faptul ca, dupa emigrarea sa in SUA, a continuat lupta impotriva comunismului, fiind la dispozitia serviciilor de informatii americane in calitate de expert in problemele tv, cu accent pe cele privind fortele armate ale URSS. Discutiile publice cu referire la Kuklinski au fost dintre cele mai diferite. O parte a societatii civile, indeosebi oameni de cultura, ziaristi, asociatii neguvernamentale, unii politicieni care s-au implicat in miscarile cu caracter social politic din Polonia in anii ’70-’80, polonezi din alte tari, indeosebi din SUA, precum si autoritatile de la Washington, recunoscand contributia colonelului Kuklinski la infrangerea comunismului sovietic si la redobandirea independentei Poloniei, au cerut reabilitarea totala a acestuia si posibilitatea de a reveni liber in tara sa. In ansamblul societatii poloneze, au fost si opinii care s-au opus acestei solicitari, ele venind din partea fostilor demnitari ai regimului comunist, civili si militari si, surprinzator, chiar din partea unor lideri ai puternicei miscari Solidaritatea, care, in aprilie 1989, a preluat puterea politica si executiva de la regimul comunist, ca rezultat al unei indelungate si perseverente lupte cu acesta si care a influentat hotarator prabusirea comunismului international, ca sistem politic. In presa poloneza au aparut sute de scrisori deschise adresate conducerii politice sau colonelului Kuklinski pentru a solicita repunerea sa in drepturi si pentru a-si manifesta solidaritatea cu acesta si simpatia pentru tot ce a facut, considerandu-l erou al luptei impotriva comunismului si ocupantului sovietic, pentru o Polonie libera si independenta.

DEZBATEREA. Discutiile au fost deschise, au angrenat si polonezi din strainatate, indeosebi din SUA. Adeptii reabilitarii au beneficiat si de un puternic si hotarat sprijin american, acesta venind chiar si de la varful administratiei de la Casa Alba, confirmand valoarea informativa a agentului Kuklinski. Ele s-au purtat pe durata a aproximativ opt ani, obtinandu-se, in final, nu numai reabilitarea colonelului Kuklinski, ci si aprecierea gestului sau ca fiind al unui luptator si patriot adevarat, care si-a riscat viata pentru libertatea Poloniei. Repus in toate drepturile, Kuklinski nu poate avea mult timp bucuria vietii in libertate si onoare in tara sa, trecand prea devreme in nefiinta. La 17 iunie 2004, a avut loc ceremonia serviciului funerar al colonelului Kuklinski, la Cimitirul Militar din Varsovia. Dar despre toate acestea, despre omul, militarul si agentul Kuklinski, despre crezul sau politic si modul in care societatea poloneza i-a inteles gestul de a se pune la dispozitia serviciilor de informatii americane, Jozef Szaniawski - istoric, politolog si ziarist polonez - relateaza in cartea "Misiune solitara, colonelul Kuklinski si razboiul rece", aparuta, in limba polona, la Editura Ex Libris - Galeria Cartii Poloneze, Varsovia - Chicago, 2003 (734 de pagini, opt capitole in limba polona si un capitol, al noualea, in limbile engleza si germana, ca o completare la sumar).

MISIUNEA. In cartea ziaristului polonez Josef Szaniawski este descrisa viata lui Kuklinski, povestita chiar de el, si zbaterile din Polonia pentru a fi reabilitat

SCRIITORUL. Biografia autorului il legitimeaza moral ca fiind cel mai indicat nu numai sa scrie pur si simplu despre Kuklinski, ci sa si atraga atentia societatii civile din Polonia asupra adevarurilor privind omul, militarul si gestul acestuia de a deveni agent al serviciilor de informatii americane, pe timpul razboiului rece, Szaniawski insusi aflandu-se in primele randuri in lupta impotriva comunismului in tara sa. El, in calitate de ziarist in cadrul Agentiei de Presa Poloneza (PAP), incepand cu 1973, a colaborat in mod conspirativ cu postul de radio Europa Libera. Aceasta colaborare a fost intrerupta in anul 1985, cand a fost descoperit, arestat si condamnat de catre un tribunal militar polonez la 10 ani de inchisoare acuzat ca fiind agent al serviciilor de informatii ale SUA. A suportat ororile inchisorilor specifice regimului de detentie politica al Poloniei pana in 1990. Ca urmare a transformarilor profunde care au inceput sa se produca in aceasta tara inca din aprilie 1989, Tribunalul Suprem al RP Polone, in contextul unor ample reconsiderari ale condamnarilor efectuate pe timpul starii de razboi, rejudeca si dosarul lui Szaniawski, constata nevinovatia lui si-l elibereaza, fiind repus in toate drepturile civile. Eliberat din inchisoare, Szaniawski continua activitatea de ziarist si publicist in presa, la radio in Polonia si in media poloneza din SUA, trecand imediat la o lupta indarjita impotriva ocupatiei sovietice din Polonia si militand cu ardoare pentru integrarea tarii sale in NATO. In acelasi timp, aduce in discutia opiniei publice, in mod deschis, problema "misiunii de informatii fara precedent" executata de colonelul Kuklinski, solicitand cu fermitate reabilitarea acestuia. Szaniawski este autorul a catorva mii de articole, eseuri politice, carti, reportaje radiofonice, scenarii de filme documentare. In 2001, publica "Reduta - Polonia intre istorie si geopolitica", o carte considerata de analistii politici autohtoni ca fiind monumentala, lansata la New York in 2002, cu ocazia aniversarii integrarii in NATO a acestei tari. Pentru o imagine completa a lui Szaniawski, mai trebuie mentionat ca din 1993 este profesor la Sectia de Ziaristica a Universitatii din Varsovia, in perioada 1995-2000 este "profesor extraordinar" si prorector al scolii Superioare de Ziaristica "Wankowicz". Din 2001, functioneaza la scoala Superioara pentru Relatii Internationale si Americane. In 1994, a primit diploma "Informatiile pentru Libertate", oferita de Asociatia Americana Prometheu.

EROUL. Adevarul despre col. Kuklinski prin Jozef Szaniawski de la Kuklinski insusi si nu numai. Asadar, cine a fost colonelul Kuklinski? Kuklinski s-a nascut la 13 iunie 1930 in Varsovia, intr-o familie de muncitori. Tatal sau a facut parte dintr-o organizatie ce continua traditia maresalului Pilsudski. Se spune ca, desi copil, in perioada 1939-1943 i-a ajutat pe evrei, oferindu-le alimente sub zidurile ghetoului din Varsovia, unde erau internati. Riscandu-si viata, pe sub ochii santinelelor hitleriste a intrat de multe ori in ghetou. Szaniawski remarca faptul ca "niciodata pana azi Kuklinski nu a incercat sa obtina de la Israel vreo medalie pentru salvarea evreilor", apreciind ca a facut tot ceea ce a considerat el pentru dreptate, folosind avantajul dispunerii locuintei sale in apropierea ghetoului. In acest timp, Kuklinski intra in organizatia conspirativa "Miech si Plug", care actiona impotriva ocupatiei hitleriste, primind sarcini de a imprastia manifeste. In 1943, tatal lui Kuklinski, Stanislaw Kuklinski, este arestat de catre Gestapo, descoperit ca militar al Armatei Nationale (Armia Krajowa) care lupta in ilegalitate, ascunsa in subsolurile si canalele subterane ale Varsoviei. El a fost internat int-un lagar de concentrare in Sachsenhausen, in apropiere de Berlin, unde a si decedat. Dupa razboi, Ryszard Kuklinski, la varsta de 15 ani, incepe sa munceasca, plecand la Wroclaw. Anul 1947 marcheaza intrarea lui in armata poloneza. Astfel, in perioada 1947-1950 studiaza la scoala Superioara de Ofiteri de Infanterie "Tadeusz Kosciuszki", din Wroclaw. Szaniawski afirma ca atunci cand Kuklinski a depus juramantul militar, in continutul acestuia nu se mentiona nimic despre alianta cu Armata Sovietica sau despre Armata Populara (Armia Ludowa). Aceasta remarca se constituie drept replica la cei ce l-au acuzat ca prin gestul sau de a colabora cu serviciile de informatii americane si-ar fi incalcat juramantul militar. Deja de atunci, ca tanar elev sergent, este remarcat pentru exceptionale calitati cu care era inzestrat. In scoala, printre superiorii lui apropiati, nemijlocit era maiorul, la acea data, Florian Siwicki, devenit, in anii ’80, general, sef al Statului Major General, apoi ministru al Apararii, pana in toamna anului 1990.

CARIERA. Serviciul militar efectuat pana la aceasta data excelent si ireprosabil, nu l-a aparat pe Kuklinski de represiunile sistemului stalinist din Armata Populara Polona. Pentru tainuirea in autobiografie a aspectelor legate de activitatea tatalui sau (regimul comunist nu a agreat activitatea maresalului Pilsudski), cat si din cauza proliferarii unor bancuri cu privire la colectivizarea agriculturii Poloniei, s-a cerut scoaterea sa din Partidul Comunist, fiind si degradat la gradul de soldat si trimis la Regimentul 11 disciplinar din Biedruska. Dupa executarea pedepsei la unitatea disciplinara, in perioada urmatoare, 1950-1960, este avansat in grad, in corpul ofiterilor, primind apoi diferite functii de comanda si de stat major, devenind, in final, comandant de batalion intr-o brigada antidesant din Kolobrzeg. Aici Kuklinski isi satisface o mare pasiune de viata - sportul nautic, care-l va ajuta ulterior sa-si legendeze unele actiuni din domeniul informativ operativ, ca agent al serviciilor de informatii americane. In noiembrie 1952, un prieten al sau, locotenentul Staniszewski, distruge documente si informatii confidentiale, compromitatoare pentru Kuklinski, gest care-i deschide acestuia drumul avansarii in cariera militara. In 1954 este numit comandant de batalion in Regimentul 5 Infanterie din Divizia 12 Mecanizata, unde se intalneste pentru prima data cu Wojciech Jaruzelski, pe atunci general de brigada, comandantul acestei divizii. Apreciat de comandantul sau, este trimis sa urmeze cursul de comandanti de regiment din Academia Statului Major General, iar in septembrie 1963 este mutat in cadrul Statului Major General (SMG) al Armatei Polone, unde lucreaza timp de aproximativ 18 ani (pana la emigrare), ocupand diferite functii de stat major, pana la aceea de sef al Sectiei Planificare Strategica.
Click pentru a mari imaginea
HARTA. Pe masa secretarului de stat al apararii al SUA, Dick Cheney, intentiile ofensive ale Uniunii Sovietice erau cunoscute gratie lui Kuklinski

SECRETELE. Functiile indeplinite in perioada 1963-1968 i-au permis sa aiba primele contacte personale cu generali si ofiteri superiori din trupele operative ale Tratatului de la Varsovia, intre care cele ale Armatei Sovietice (Grupul de Trupe Nord in Polonia, Grupul de Trupe din Germania, Regiunea Militara Kiev, Regiunea Militara Carpati din Lwow, Regiunea Militara Bielorusia din Minsk), precum si cu ofiteri ai "armatelor fratesti" ale Cehoslovaciei si RDG. A organizat personal calatorii de studii si a cunoscut principalele principii operativ-strategice ale razboiului planificat a se desfasura impotriva statelor NATO si pentru ocuparea Europei occidentale. In principal, Kuklinski a cunoscut planul de regrupare pe teritoriul Poloniei a unei imense mase de 2,5 milioane de militari cuprinsi in cel de-al doilea Proiect Strategic al Armatei Sovietice, prin care se prevedea modul de desfasurare a ofensivei acestor forte asupra Occidentului. Are ocazia sa cunoasca pentru prima data Directiva de razboi sovietica si ordinul secret de ofensiva pentru fortele armate ale Poloniei, RDG si Cehoslovaciei. De asemenea, s-a ocupat de planificarea pregatirii operative a cadrelor de conducere ale fortelor armate ale Poloniei, precum si de elaborarea unor planuri de manevra ale trupelor, cu participarea catorva divizii mecanizate si ale altor genuri de arme. Activitatea desfasurata in SMG, dovedind o capacitate intelectuala deosebita, de analiza si de predictie, a atras frumoase aprecieri din partea generalilor Jaruzelski, Siwicki, Chocha, Kiszczak, fapt ce a determinat ca, in perioada iunie 1967-iulie 1968, sa activeze in Vietnam (Hanoi si Saigon), in Comisia Internationala de Supraveghere si Control.

Reintors in tara, Kuklinski devine delegat al SMG polonez in grupa operativa a Grupului de Trupe Nord, din cadrul tv, comandat de maresalul sovietic Ivan Iakubovski, dislocata la Legnica - Polonia, unde si locuieste provizoriu in unul din apartamentele de serviciu ale cadrelor de comanda ale tv. Aici participa, din partea SMG polonez, la marile aplicatii ale tv, desfasurate sub criptonimul "Dunaj". Acum Kuklinski realizeaza ca aceste aplicatii constituiau o pregatire reala pentru invazia militara in Cehoslovacia, in scopul inabusirii "Primaverii de la Praga". Constientizeaza consecintele si previne Occidentul, folosind turistii straini de pe autostrada de la Legnica. Autorul cartii, Szaniawski, nu face nici o precizare privind acest gest al lui Kuklinski, dar se pare ca lasa cititorul sa inteleaga faptul ca acesta ar fi fost momentul care ar fi trezit in mintea sa necesitatea unei colaborari cu serviciile de informatii occidentale. Astfel, la inceputul lunii august 1968, sub pretextul unei boli subite, Kuklinski pleaca din statul major al maresalului Iakubovski de la Legnica, se intoarce la Varsovia si incearca din nou sa transmita in Occident date si informatii despre o iminenta agresiune a tv in Cehoslovacia.

COLABORATORUL. Perioada 1968-1970 este mentionata ca fiind hotaratoare pentru decizia pe care a luat-o de a colabora cu serviciile de informatii ale SUA. Motivatia a fost agresiunea Armatei Populare Polone asupra Cehoslovaciei, in numele intereselor imperialiste de la Kremlin, indoctrinarea comunista a armatei si dependenta acesteia de maresalii sovietici. Folosirea regulata a unitatilor militare poloneze pentru masacrarea populatiei neinarmate, executarea de trageri cu armamentul de pe tancuri si de pe masini blindate asupra oamenilor nevinovati, la ordinul puterii RP Polone si al generalilor Armatei Populare Polone, il determina decisiv pe Kuklinski sa colaboreze cu serviciile de informatii americane, precum si sa initieze discutii neformale cu ofiterii Directiei operatii din SMG, punand obsesiv intrebarea "Incotro mergem?", pentru a incerca sa le atraga atentia asupra drumului gresit pe care s-a inscris Polonia. Incepand cu 1971, din proprie initiativa, trece la o colaborare sistematica cu Agentia Centrala de Informatii a SUA. Se mentioneaza faptul ca "in acest moment Uniunea Sovietica se afla in culmea puterii politice si militare si SUA inregistrau infrangeri in Vietnam. Nimic nu prefigura caderea comunismului si toata lumea credea in posibilitatea unui conflict nuclear declansat de catre Moscova". Ca urmare, daca ar fi fost dominat de interese materiale, Kuklinski ar fi trebuit sa fie de partea celui mai puternic, deoarece i se contura o cariera frumoasa ca un prosovietic in slujba regimului comunist polonez. Dar crezul lui politic a avut prioritate, fara echivoc. Din acest moment pana in toamna anului 1981, cand emigreaza in SUA, colonelul Kuklinski colaboreaza, timp de aproximativ 11 ani, cu serviciile de informatii americane si cu cele ale altor tari NATO. A furnizat, in acest timp, in Occident, aproximativ 35.000 de pagini de documente dintre cele mai secrete ale comandamentului trupelor sovietice din Polonia si ale Tratatului de la Varsovia, din care, nu mai putin de 34.000, in limba rusa. In pofida temutelor activitati de contrainformatii ale serviciilor speciale sovietice din Polonia (KGB si GRU), precum si ale celor poloneze (SB si WSW), colonelul Kuklinski nu a fost descoperit timp de 11 ani. Aceasta activitate este considerata ca un "record si fara precedent in istoria serviciilor de informatii".

Nu ratati!
Cititi in numerele viitoare cum a reusit colonelul polonez Ryszard Kuklinski sa insele vigilenta KGB timp de 11 ani.
×