x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pompierii militari, la un pas de colaps

Pompierii militari, la un pas de colaps

20 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Cu masini vechi de peste 30 de ani, pompierii romani se situeaza pe primele locuri privind eficacitatea interventiilor pentru stingerea incendiilor. Totusi, nu putini au fost cei care s-au plans ca pompierii au facut mai multe pagube decat incendiul in sine.
EDUARD PADURARU

Totul pleaca de la dotarea veche. Spre exemplu, pentru interventia in caz de incendiu intr-un apartament de bloc, pentru a nu inunda toate etajele inferioare, pompieri au nevoie de furtune cu dispersie de apa si nu cu jet puternic. Astfel, focul poate fi stins printr-o perdea de apa, iar interventia ar fi mai rapida si mult mai simpla. In plus, pagubele facute de pompieri ar fi foarte mici. Interventiile pompierilor nu sunt tot timpul la fel de simple ca stingerea unui apartament. In ultimele zile am putut fi martorii unor incendii violente. La Gugesti, duminica dimineata, pompierii au trecut la un pas pe langa moarte. Doua vagoane incarcate ochi cu benzina au sarit in aer dupa ce au deraiat. Bilantul: sase pompieri raniti. Interventia s-a facut cu noua masini de lupta cu apa si spuma. Toate masinile erau vechi, dar au facut fata cu brio incendiului datorita profesionalismului. Marti, un alt incendiu a pus la grea incercare Grupul de Pompieri Vrancea. In orasul Odobesti, un depozit clandestin in care se efectuau operatiuni de imbuteliere a diluantului a sarit in aer de la un scurtcircuit. Cum masina pompierilor civili nu ar fi facut fata singura, au intervenit pompierii din Focsani. Dupa doua ore focul a fost lichidat. Bilantul: o femeie a murit carbonizata si trei persoane au fost ranite grav. De la inceputul acestui an, pompierii au intervenit in cazul a sapte incidente produse la transporturi de substante periculoase pe calea ferata.

PROFESIONISTI. Si la noi se tinde spre o profesionalizare a pompierilor. Generalul Vladimir Secara a declarat ca pana in anul 2007 pompierii vor deveni profesionisti. Astfel, in urma cu doua saptamani, ministrul Administratiei si Internelor a semnat un ordin privind profesionalizarea Corpului Pompierilor Militari. Chiar si profesionistii au nevoie de masini noi si echipamente. In momentul de fata, fiecare autospeciala (avand un echipaj de cinci pompieri) are cate doua costume antitermice, folosite de pompierii din "prima linie", ceilalti militari avand numai costume de protectie impotriva apei. Ministrul Administratiei si Internelor a cerut ieri, in sedinta de Guvern de ieri, acordarea a zece miliarde de lei pentru achizitionarea unor echipamente de protectie pentru pompierii militari, a declarat generalul maior Vladimir Secara, comandatul Pompierilor Militari. Daca banii ceruti vor fi alocati, vor fi cumparate 370 de echipamente de protectie antitermica si 80 de aparate de respirat. Astfel, fiecare subunitate de pompieri ar urma sa mai dispuna de cate un astfel de echipament. Putin, am spune noi. Generalul Secara a explicat numarul insuficient al costumelor antitermice mai ales prin lipsa banilor. "Un costum antitermic complet, fabricat in Romania, costa 3.000 de euro", a precizat Secara. Pe de alta parte, este in curs de negociere un contract privind achizitionarea de autospeciale noi, care sa fie dotate cu costume antitermice in numar suficient, pentru toti militarii din echipaj. Masinile care urmeaza sa intre in dotarea pompierilor romani vor avea dotari de ultima generatie: defibrilator, echipamente medicale pentru acordarea primului ajutor, truse de descarcerare si bineinteles cisterna cu apa si spuma. La toate acestea se adauga sculele necesare.

EFICIENTA

Conform site-ului pompierilor din New York, in oras traiesc 8 milioane de locuitori. La fiecare 533 de locuitori exista un pompier. Asa se face ca, in prezent sunt 11.400 de ofiteri care lupta in linia intai cu focul, 2.100 de cadre medicale si 1.200 de civili voluntari. Acestia au in dotare peste 1.000 de masini de lupta, la care se adauga cele pentru interventii medicale. Toti sunt profesionisti. Chiar si voluntarii sunt obligati sa participe la cursuri de instruire pentru stingerea incendiilor si pentru acordarea primului ajutor. Pentru ca dotarea este foarte buna, timpul de reactie este foarte scurt. Doar 4 minute de la apel. Fara doar si poate, cea mai grea incercare pentru pompierii americani au reprezentat-o atentatele de la 11 septembrie, cand si-au pierdut viata 343 de luptatori cu focul. Riscurile la care se expun sunt foarte mari. Numai in primele 7 luni ale acestui an 68 de pompieri americani au pie-rit in incendii.

ANTICE

Autospecialele au de-pasit cu mult data la care trebuiau casate. Unele dintre ele au si 35 de ani de functionare. De-a lungul timpului, dupa Revolutie au fost mai multe tratative de schimbare a tehnicii de lupta a pompierilor. Banii putini alocati de la buget nu au facut altceva decat sa prelungeasca agonia. Brigada de Pompieri a Capitalei a primit trei masini de interventie pentru descarcerare si cateva autospeciale DAC Lancer. Nici in tara situatia nu este prea roz, exista doar 30 de autospeciale noi din totalul celor 1.500 si 33 de masini noi pentru descarce-rare. 99% din autospecialele Roman sunt bune de casat, viteza lor de deplasare fiind de 42 km/h! Pe langa acestea, echipamentele lipsesc aproape cu desavarsire. Din 4.300 de aparate de respirat extrem de necesare, exista doar 2.200, iar din 18.000 de combinezoane antitermice, indispensabile, sunt doar 496 de astfel de echipamente!

×
Subiecte în articol: eveniment pompierii pompierilor pompieri