x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Popoviciu: Nu îmi amintesc să fi discutat recent cu preşedintele Traian Băsescu

Popoviciu: Nu îmi amintesc să fi discutat recent cu preşedintele Traian Băsescu

30 Mar 2009   •   00:00
Popoviciu: Nu îmi amintesc să fi discutat recent cu preşedintele Traian Băsescu

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a declarat, astăzi, după amânarea judecării recursului la decizia de cercetare în libertate, că nu îşi aminteşte să fi discutat recent cu preşedintele Traian Băsescu şi că informaţia potrivit căreia ar avea afaceri cu fratele şefului statului este "o speculaţie media", informează Mediafax.

Întrebat dacă a discutat cu Traian Băsescu de când acesta este şeful statului, Popoviciu a spus că nu îşi aminteşte să fi discutat recent cu preşedintele. Întrebat dacă are afaceri cu fratele preşedintelui Traian Băsescu, Popoviciu a răspuns: "Este o speculaţie media". Popoviciu a mai fost întrebat de jurnalişti dacă i-a cerut vreun partid politic finanţare pentru campania electorală, el răspunzând că nu are niciun interes, "nici implicări politice, nu mă interesează". Omul de afaceri a mai spus că amânarea judecării recursului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia de cercetare în libertate în dosarul "DGIPI" este corectă, pentru că materialul are 22 de volume şi peste 5.500 de pagini.

În opinia lui Popoviciu, procurorii DNA nu au procedat corect în instrumentarea acestui dosar, iar modul în care a fost "montat" dosarul este fundamental greşit.
Şeful Diviziei de Operaţiuni a DGA, Petru Pitcovici, afirmă, într-o discuţie cu angajatul DNA Ion Motoc, redată în motivarea instanţei Curţii de Apel Bucureşti, că Popoviciu ar fi asociat într-o firmă cu fratele lui Traian Băsescu, în tentativa de a-l convinge pe acesta că omul de afaceri anchetat are legături cu şeful statului. În motivarea Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Viorica Costiniu arată că atât Petru Pitcovici, cât şi Motoc, după ce s-a autodenunţat, au iniţiat discuţii pe tema închiderii dosarului privindu-l pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu. În documentul citat, Pitcovici îi spune lui Motoc câteva cuvinte presupuse a fi fost spuse de Băsescu lui Puiu Popoviciu: "Bă, îţi dau cuvântul meu că nu m-am văzut cu Tuluş faţă în faţă. Am vorbit doar la telefon". În acelaşi proces-verbal, Pitcovici îi spune lui Motoc că Popoviciu "a vorbit cu Băsescu" şi că "Puiu Popoviciu este asociat într-o firmă cu fratele lui Băsescu", afirmaţii preluate în motivarea Curţii de Apel Bucureşti. Faţă de aceaste înregistrări, judecătorul Viorica Costiniu - cea care a judecat cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Popoviciu, Pitcovici şi Şerban - arată că "veridicitatea afirmaţiilor este greu de asumat" din economia dosarului.

"Doi şi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită"
Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu şi nu este asociat în vreo firmă cu acesta. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Buşteni, că l-a cunoscut pe Gabriel "Puiu" Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţie în nord, şi că este "o eroare să blamezi o investiţie de asemenea dimensiuni". Întrebat dacă fratele său, Mircea Băsescu, are vreo legătură de afaceri cu Puiu Popoviciu, şeful statului a răspuns: "Nu are nicio legătură de afaceri, aţi văzut declaraţia de aseară, şi nu cred că mai era nevoie de o nouă întrebare. L-am cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţii în nord". Şeful statului afirma că "Doi şi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată, fiindcă este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat şi să-şi facă treaba, şi nu jocuri politice şi trafic de influenţă. Asta e menirea ei". Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, declara, vineri seară, că preşedintele Traian Băsescu nu a avut nicio convorbire telefonică şi nici vreo întâlnire cu Puiu Popoviciu de când este şef al statului. De asemenea, Turcan a ţinut să reia afirmaţiile pe care le-a făcut joi, potrivit cărora preşedintele Traian Băsescu nu a fost niciodată la sediul companiei lui Puiu Popoviciu şi nu a avut nicio legătură, ca primar al Capitalei, cu transferul de proprietate sau cu intabularea terenului destinat proiectului rezidenţial din nordul Capitalei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat, astăzi, pentru 1 aprilie judecarea recursului procurorilor DNA la decizia de cercetare în libertate a fostului şef al DGIPI Cornel Şerban, ofiţerului DGA Petru Pitcovici şi omului de afaceri Gabriel Popoviciu. Avocatul lui Cornel Şerban a cerut instanţei un nou termen pentru a studia dosarul şi pentru a analiza motivele de recurs depuse de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. După deliberări, instanţa supremă a amânat judecarea contestaţiei până în 1 aprilie.
Fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, ofiţerul DGA Petru Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu au venit, în această dimineaţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (V.A.)

 

 

 

×