x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prapad

Prapad

de Paula Anastasia Tudor    |    24 Sep 2005   •   00:00
Prapad

  • Apele dau lovituri de berbece satelor si oraselor romanesti. Milioane de tone lichide au spulberat drumuri, poduri, cai ferate, mii de case. Destinul pare sa fie potrivnic oamenilor in aceasta toamna. Locuri pe care le stim, pe care le indragim sunt de nerecunoscut. Obeliscul din Costinesti, simbolul vacantelor fara griji, este distrus de ploile care au lovit ca un tsunami. Roadele toamnei sunt dizolvate in malul care a cotropit Baraganul si Dobrogea. Mai multa saracie, foame si frig in batatura romanului. Reporterii nostri aduc marturii teribile ale inclestarii cu stihiile.

    Obeliscul din Costinesti s-a prabusit sub ape


    Apele au lovit Costinestiul in miezul zilei. I-au naucit pe oamenii care nu razbeau sa urce pe acoperisurile caselor. In gradinita din comuna, copiii, ramasi blocati inauntru, tipau neajutorati, vazand cum ii inghite apa. A fost ca la sfarsitul lumii. "Statiunea tineretului" e in doliu.

    De marti ploua aproape in continuu. Apa pornita din cer s-a unit pe pamant in suvoaie navalnice care-si cautau naucite drumul. Si l-au croit mai intai peste camp si apoi s-au napustit pe drumul cel mai scurt spre mare - prin curti si case. Soseaua care leaga Schitu si Costinesti de drumul national era ca o poteca printre ape. In stanga s-a format un adevarat rau care poate fi comparat cu un brat al Dunarii. Pe dreapta este unul mai mititel, dar care curge cu forta spre mare. Chiar inainte de intrarea in Costinesti, cele doua cursuri de apa s-au intalnit si au acoperit drumul cu valuri curgand involburate.

    TRAGEDIA DE LA GRADINITA. "Pe la 11:00 am vazut cum vine apa, eram uimit si am intrat in panica", ne spune un localnic. La acea ora, copiii inca mai erau la gradinita. Apa a inceput sa intre peste ei, iar educatoarele au intrat in panica. "Cred ca era ora 12:00 cand m-a sunat sotia mea, care este educatoare. Era disperata ca nu putea sa scoata copiii de acolo", ne povesteste Vili Ser, localnic. "Noroc ca un prieten si-a lasat peste iarna skijet-ul la mine, asa ca l-am luat si cu el am ajuns la gradinita de am putut salva copiii. Ei ramasesera blocati singuri intr-o camera pentru ca educatoarele iesisera dupa ajutoare. S-a daramat un dulap si a blocat usa... iar apa a continuat sa creasca. Nu am crezut niciodata ca voi auzi din gura unui copil de 3 ani: «Nene, iti multumesc ca m-ai salvat!». Inca nu pot sa-mi revin de ce am vazut si am trait azi. Copiii erau cocotati pe dulapuri, iar unul chiar plutea... am crezut ca-i inecat. Dumnezeu ne-a ajutat de am putut sa-i salvam pe toti. De pe acoperisul gradinitei spre mare se vedea numai o apa. Aveai impresia ca marea s-a umflat si a venit peste noi".

    "BAIETELUL ERA ACOLO". Apa a venit dintr-o data si a crescut in 5 minute - asa isi incep povestea cam toti oamenii care au fost surprinsi in casele lor si au cautat o gaura sa iasa pe acoperisuri. Familia Mechenici are casa chiar langa gradinita. "Stateam in casa, ca afara ploua torential. Dintr-o data a inceput sa intre apa in casa... si tot crestea. M-am dus pana la bucatarie sa vad care e situatia in spate si cand sa ma intorc, holul s-a umplut dintr-o data de apa pana in tavan. M-am agatat de o usa, am mers pe sub apa... nici nu stiu cum am reusit sa ajung pe casa... Cand am ajuns pe acoperis, m-am ingrozit, copiii din gradinita tipau dupa ajutor si nu aveam cum sa ajungem la ei. Baietelul meu era in gradinita. A fost un cosmar pana l-am vazut teafar. Acum, multumesc lui Dumnezeu ca suntem toti intregi si sanatosi. Copiii din gradinita au fost salvati de domnul care a venit cu ski-jet-ul. El a reusit sa-i scoata pe geam si apoi sa-i urce pe acoperis. Dupa aia au venit Politia de Frontiera, jandarmii, pompierii cu barcile si i-au luat de-acolo."

    In casa familiei Mechenici nu mai e decat mal. Vecinii de vizavi au avut 2 cai, 11 porci, 100 de pasari. Au reusit sa-si salveze doar vietile, cu greu , dar s-au salvat. "In 5 minute, apa a ajuns la acoperis, dar am reusit sa ne suim in pod, sa spargem eternita si sa iesim pe acoperis. Ne-au salvat de acolo jandarmii, nici nu stiu cum sa le multumesc", ne povesteste Buhunita Cornel. "Animalele... asta e! Bine ca am scapat noi, ca langa noi doua batrane au murit". Cele doua batrane care s-au dus cu apa aveau casele una langa cealalta. Peste una s-a daramat casa sub ochii fiului ei care venise sa o salveze, iar pe cealalta puhoiul a luat-o si a fost gasita tocmai pe faleza agatata in gardul ce imprejmuia lacul de agrement.

    PAZNICI NOAPTEA. Un alt localnic ne-a povestit cum au murit parintii lui. "Erau batrani si n-au vrut sa plece de-acasa. S-au incuiat intr-o camera in care au crezut ca nu va intra apa... si n-au putut sa mai iasa, iar apa a ajuns pana-n tavan", ne spune omul. Obrajii ii sunt uzi si nu ne putem da seama daca pe fata ii siroiesc picaturi de ploaie sau de lacrimi... Pe strada pe care este gradinita multe case s-au prabusit si au plecat odata cu apa. Un alt localnic ne lamureste, cocotat la etajul casei sale, care-i treaba cu paletii de BCA care sunt imprastiati pe strada. "Au fost la mine-n curte, dar apa i-a dus in strada." Apele au lovit atat de tare, ca unul dintre paleti a ajuns in curtea vecinului de peste drum!

    Adrian Toba, seful Politiei de Frontiera Constanta este de loc din Costinesti. A ajuns cu oamenii in zona in jurul orei 14:00. Au venit cu barci si au reusit sa-i salveze pe cei de pe acoperisuri, de prin poduri. "Sunt multi care nu vor sa plece de-acasa, chiar daca sunt in pericol acolo. Nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva aici, nu-mi vine sa cred! Peste noapte nu mai putem face nimic pentru a-i ajuta pe oameni. Nici pompierii nu pot intra pentru ca inca ploua si degeaba incearca sa scoata apa, ca vine la loc... Vom organiza mai multe patrule pe timpul noptii care sa vegheze sa nu se-ntample si la noi ce s-a-ntamplat la americani. Sa prevenim, in principal, furturile."

    "Au venit scafandri, dar din pacate nu au avut cum sa ne ajute. Au mai venit si oameni cu barci care au ajutat la recuperarea celor izolati", spune inspectorul Adrian Toba. Voluntari au fost si cei de la firma de paza ZIP Escort care, cum au auzit ca sunt copii in pericol, s-au grabit sa porneasca la drum pentru a-i salva.

    Imaginea potopului de pe Litoral

    LA SCHITU. Case daramate, tot ce aveau oamenii in case este acum imprastiat peste tot si acoperit cu noroi
    STOP. Apele au spulberat tot ce le-a iesit in cale, chiar si calea ferata si faleza ce ducea spre Obelisc

    De pe drumul national faci dreapta la indicatorul spre Costinesti. Dupa vreo 3 km, drumul se bifurca iar Costinestiul apare in stanga si Schitu in dreapta. Sunt unite, asa ca toata lumea le confunda. Marele prapad de joi a afectat satul Schitu - suferinta este acolo, case daramate, morti, noroi asternut din belsug prin case, prin frigidere si masini de spalat, prin calculatoare si televizoare. In Costinesti e... nostalgia.

    S-A DUS SI FALEZA. Plaja s-a transformat intr-o amestecatura de bucati de asfalt, ciment, bucati de barci si hidrobiciclete... noroi, paie, porumbi, gunoaie... tarate de ape dintr-o parte in alta. A mai fost ceva asemanator prin ’53, insa putini isi mai aduc aminte. In memoria colectiva nu exista ca o astfel de grozavie sa se mai fi intamplat in Costinesti sau Schitu.

    CASCADA. In dreptul hotelului BTT, terasamentul de cale ferata a fost spulberat. Apa adunata de pe dealuri si campuri s-a izbit in el si trece prin parcarea hotelului cu viteza si vartejuri, ca un rau vijelios de munte. Strada care duce spre hotelurile Forum si Vox Maris a fost pulverizata si, in locul ei, curge acum un puhoi de apa. De parca a fost aici de cand lumea... Faleza care ducea de la Obelisc catre discoteca Tineretului s-a prabusit si ea, iar apa din lacul de agrement trece ca o cascada peste ramasitele ei in mare...

    ADIO, PLAJA! Sambata trecuta, pe plaja din Costinesti mai erau inca oameni - localnici sau turisti. Acum, la terminarea sezonului, plaja s-a dus... la propriu si la figurat. Au mai ramas cateva fasii de nisip care se ridica deasupra apelor involburate. In rest, frumosii stalpi de iluminat care incadrau faleza sunt cazuti, barci contorsionate, bucati de faleza si de pereti ai vechilor terase care mai erau pe plaja. Singurul simbol care a ramas in acelasi loc, neschimbat, poate doar putin mai ruginit, este epava... dar ea e obisnuita cu apa. jandarmi Si pompieri. In acest timp, la Tuzla, apele care au coborat de pe deal s-au unit cu balta. Sunt multe case cu apa pana la jumatatea geamurilor. "Vreo 40 de case sunt in zona asta", ne spune un localnic. Ieri la ora 15:00 a ajuns acolo o masina de jandarmi. De dimineata au ajuns si trei masini de pompieri.

    "Ati vazut-o pe mama?"

    AMAR SI MULTUMIRE. Oamenii sunt bucurosi ca au scapat cu viata, dar ii apuca disperarea cand privesc in jur
    DE LA CAPAT. Tot ce au strans oamenii o viata au distrus apele intr-o clipa

    MORGA IMPROVIZATA. Dispensarul a devenit un fel de morga. Acolo au fost depusi decedatii apelor, pentru ca, din pacate, nu se poate iesi din Costinesti. Daca vrei sa intri sau sa iesi o poti face doar cu camionul sau cu tractorul dar nici acestea nu sunt in deplina siguranta. "Costinestiul este o insula", il auzim vorbind la telefon pe Inspectorul Adjunct al Politiei de Frontiera. Multi localnici care se intorceau de pe la munca sau de la scoala din alte localitati, au fost blocati ore intregi la intrarea in Costinesti-Schitu. Unde s-au dus ei si ce-au facut toata noaptea de joi spre vineri, nu se stie... Localitatile vecine cu Costinesti sunt in aceeasi situatie critica - inundate si nu se poate trece prin ele decat cu barca.

    Cand sa plecam, un baiat ne-a intrebat daca am aflat ceva de mama lui - Gheorghe Eliza. "Dar ce s-a-ntamplat?" l-am intrebat noi. A disparut de joi si nu o gasesc deloc, nimeni nu stie nimic de ea... o caut in continuu de ieri". Nu puteam sa-i spunem ca doar ce vorbisem cu senatorul Dorel Onaca, care era acolo, imbracat in scafandru, la cautari, si ne spusese ca mai cauta un disparut - un barbat. Gasisera o femeie ceva mai devreme...

    AJUTOARE. Ieri dimineata apele erau retrase de prin case, iar soarele a dat soarele peste Costinesti dar nu pentru mult timp, pe la 10:00 a inceput iar sa ploua. S-a inseninat apoi si a plouat din nou...

    S-a adunat multa lume in centru - politie de frontiera, jandarmi, scafandri, oameni de la RAJA si de la Regia de drumuri. Fiecare da o mana de ajutor . Politistii si jandarmii ii ajuta pe oameni sa-si scota toate lucrurile din case - vor fi aruncate toate pentru ca sunt imbibate de mal. Pompierii scot apa de prin subsoluri, cei de la RAJA la fel, scafandrii ii cauta pe cei diparuti prin balta care s-a format langa calea ferata.

    O parte din politisti sunt trimisi sa pazeasca hotelurile de pe faleza "acum, sub pretextul ca aduna gunoaie sau materiale de constructii, incep furtisagurile", ne spune comisarul Balaban Ioan de la Politia de Frontiera din Mangalia.

    ... CE A PIERDUT
    "Trei porci, 130 de gaini, 50 de iepuri, atata am avut, acum nu mai am nimic..." - plange, carand malul din casa, o localnica

    "I-AM SALVAT"
    "M-a sunat disperata sotia ca e apa in gradinita si nu poate scoate copiii. Am luat skijet-ul si asa am salvat copiii. Nu am crezut niciodata ca voi auzi din gura unui copil de 3 ani: «Nene, iti multumesc ca m-ai salvat» - Vili Ser, salvatorul copiilor

    FURIA APEI
    "In cinci minute apa a ajuns la acoperis. Au venit jandarmii si ne-au salvat, eram cocotati pe acoperisuri. Multumesc lui Dumnezeu ca am scapat cu totii" - un localnic

    COSMARUL
    "Eram in casa, fiindca afara ploua torential. Dintr-o data, m-am trezit cu apa in casa. Ma uitam ingrozit cum crestea. Nu stiu cum am reusit sa ies din casa. Ma gandeam cu groaza la copiii mei care erau la gradinita, inconjurati de ape" - Un locuitor din Costinesti

    BILANT
    Pana acum sunt 5 morti si doi disparuti. 20 de case sunt daramate, 40 inundate. S-au reclamat, ca animale moarte, 3 cai si 15 porci. Calea ferata s-a distrus pe 200 de metri, iar faleza e complet distrusa, dar aici, in comuna, e durerea, aia se rezolva rapid", ne spune primarul Traian Cristea. "Obeliscul s-a daramat, dar a ramas intreg. Il vom ridica si il vom pune la locul lui, mai ales acum dupa ce a trecut prin toate astea... Iar oamenilor napastuiti incercam sa le oferim tot ajutorul si conditii optime de cazare. In cel mai rau caz vom inchiria un hotel".

    Pentru a-i ajuta pe nevoiasi, ieri au fost in Schitu 30 de jandarmi, 6 masini de pompieri, 65 de oameni de la Politia de Frontiera, RAJA cu 15 muncitori, 2 fadroame, 4 pompe, 2 vidanje si Regia de Drumuri. Directia de Sanatate publica a trimis oameni care sa-i inregistreze pe cei inundati pentru a-i vaccina. Era acolo sosita chiar si o salvare.
    ×