In prima zi a anului sarbatorim Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului, pe Sfantul Vasile cel Mare si Anul Nou. Acum este momentul sa ii multumim lui Dumnezeu pentru tot ce am realizat in anul trecut.
La cumpana dintre ani si inceputul fiecarui an ne aflam in miezul Sarbatorilor. Praznicul Nasterii Domnului Nostru Iisus Hristos, caruia biserica i-a dedicat trei zile, este urmat indeaproape de alte sarbatori crestine importante. In prima zi a anului praznuim Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului, pe Sfantul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei, precum si Anul Nou. La opt zile de la nastere, iudeii aveau ca lege sa se taie imprejur. Acest lucru a fost facut si cu Pruncul Sfant pentru ca mai tarziu El sa puna in locul acesteia taierea imprejur cea in Duhul Sfant. Talcuitorii faptelor evanghelice ne spun ca Domnul a primit aceasta ca sa ne invete pe noi smerenia, dar si pentru a nu se spune ca nu implineste legea Vechiului Testament. I s-a dat atunci si nume Pruncului - Iisus - , asa cum vestise ingerul Gavriil Fecioarei Maria.
SFANTUL VASILE. Este unul dintre cei mai mari parinti ai ortodoxiei, a trait in veacul al IV-lea, pe vremea lui Arie a carui erezie a combatu- t-o cu fermitate, indraznind sa-l certe chiar si pe imparatul Valens, care cazuse in erezia ariana. Sfantul Vasile provine dintr-o familie de oameni iubitori de Dumnezeu, avandu-l ca tata pe marele invatator Vasile, zis si cel Batran, ca mama pe Emilia, o femeie binecredincioasa, si ca frati pe: Petru, episcop al Sevastiei, Grigorie, episcop al Nissei, Navcratie, pustnic si facator de minuni, iar ca sora pe Macrina, cea care, prin viata sa cuvioasa, a intrat si ea in randul sfintilor. Se spune insa ca pe toti fratii sai i-a covarsit Sfantul Vasile cel Mare cu credinta sa, cu faptele sale bune si invatatura care ii uimea pe toti. La Cezareea, Constantinopol si Atena Sfantul Vasile a studiat filozofia, astronomia, geometria, medicina si retorica. In probleme de teologie si lamuriri de dogmatica era insa neintrecut.
INTEMEIETORUL. Cateva repere din viata si invataturile marelui parinte bisericesc care este Sfantul Vasile ne ofera parintele Tanasache Costea, parohul Bisericii Sfanta Ecaterina din Bucuresti: "Sfantul Vasile cel Mare este unul dintre marii ierarhi ai bisericii, a trait in veacul al IV-lea, considerat veacul de aur al teologiei. Il praznuim la cumpana anilor, 1 ianuarie, atunci cand ii multumim lui Dumnezeu pentru tot ce am realizat in anul trecut si ii cerem binecuvantarea de a fi alaturi de noi si de acum incolo, sa putem birui ispitele si necazurile. Sfantul Vasile, ca un bun ierarh al bisericii, pe langa Sfanta Liturghie pe care ne-a lasat-o Dumnezeu prin el, a fost cel care a indrumat pe cei care voiau sa fie cat mai aproape de Dumnezeu - monahii si monahiile, precum si crestinii obisnuiti, care voiau sa duca o viata deosebita duhovniceste. El a facut niste randuieli pentru viata calugareasca, fiind considerat intemeietorul vietii calugaresti". Preotul Tanasache Costea, care este si parinte spiritual al studentilor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, a mai adaugat: "Sfantul Vasile cel Mare a iubit foarte mult omul aflat in necaz si durere, fiind cel care a infiintat in crestinism spitalele, numite la inceput «vasilicale», dupa numele lui. De aceea de fiecare data cand vorbim despre spitale - stiind sau nestiind - vorbim despre Sfantul Vasile, intemeietorul lor ca institutie sociala".
MOLITVELE SFANTULUI VASILE CEL MARE
|
In ziua Sfantului Vasile si a Anului Nou cei mai multi dintre noi suntem obositi daca am petrecut ceva mai mult la cumpana dintre ani, iar mersul la biserica pare ceva greu in acea dimineata. Este importanta insa participarea la Sfanta Liturghie si la rugaciunile care urmeaza dupa aceasta, Molitvele Sfantului Vasile cel Mare si ale Sfantului Ioan Gura de Aur. Acestea sunt rugaciuni cu rol de exorcizare, adica de alungare a duhurilor necurate. Parintele profesor Vasile Raduca, parohul Bisericii Kretzulescu si prodecan al Facultatii de Teologie din Bucuresti, explica sensul cuvantului molitva si rolul acestui tip de rugaciune in cadrul celorlalte: "Termenul de «molitva» este de origine slava si inseamna «rugaciune». Prin urmare, toate rugaciunile pot fi numite si «molitve» fara sa se supere cineva. In cartile noastre de cult s-au pastrat cu titlul de molitve cateva rugaciuni cu continut exorcizator, atribuite Sfintilor Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur. Acestea pot fi citite oricand. Unii preoti le citesc de preferinta dupa Sfanta Liturghie sau cu ocazia savarsirii tainei Sfantului Maslu. Trebuie retinut ca centrul cultului crestin nu-l constituie exorcismele, ci Sfanta Liturghie in care crestinul se impartaseste, dupa vrednicie, cu trupul si sangele lui Hristos, implinind porunca pe care Acesta a dat-o ucenicilor sai. Or, crestinii sunt ucenicii de azi ai lui Hristos, asa cum a fost de la inceput". Despre rugaciunile acestea speciale la care este bine sa participam la inceputul anului, parintele Tanasache Costea explica: "Sunt rugaciuni de blestem asupra diavolului si asupra tuturor rautatilor si ispitelor care vin asupra omului. Ele au intr-adevar o importanta deosebita, dar trebuie citite si cu mare grija si cu pregatire deosebita". (Mihai Stirbu)
|
Citește pe Antena3.ro