x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Premiată la festivaluri internaţionale, pianista Sofia Sălăjan este refuzată de filarmonicile din ţară

Premiată la festivaluri internaţionale, pianista Sofia Sălăjan este refuzată de filarmonicile din ţară

de Cristinel C. Popa    |    28 Dec 2011   •   21:00
Premiată la festivaluri internaţionale, pianista Sofia Sălăjan este refuzată de filarmonicile din ţară

Pianista Sofia Salajan, eleva in clasa a VI-a la Colegiul National de Arta "O. Bancila" din Iasi, este abonata la premiul intai. An de an castiga cel putin cinci-sase concursuri de cel mai inalt nivel artistic. Profesoara sa, Roxana Ota, spune ca in ciuda CV-urilor impresionante, atat al sau de cadru didactic, cat mai ales al fetitei care se claseaza invariabil pe prima treapta a podiumului la fiecare competitie la care participa, eleva este refuzata sistematic de filarmonicile din tara si nu i se permite accesul pe scenele importante, lucru care conteaza mult pentru viitoarea sa cariera. Fetita isi doreste ca dupa ce va termina scoala romaneasca sa urmeze studiile la Conservatorul din Viena. Pro­fesoara ei de pian spune ca Sofia este cu adevarat un talent de exceptie, care nu apare atat de des, si ca vom mai auzi de ea cu siguranta, inclusiv la nivel international. Cu un IQ peste me­die, Sofia este deosebit de talentata si la pictura, vocatia catre frumos fiind mostenita de la parinti, care sunt artisti plastici. La varsta la care colegii sai inca mai citesc povesti, ea este pasionata de cartile de filosofie, ulti­mul volum lecturat fiind "Tibetul esoteric".

In urma cu doua saptamani, micuta pianista a debutat pe scena alaturi de orchestra simfonica a Colegiului National de Arta "Octav Bancila". La numai 12 ani, castigatoare a numeroase premii nationale si internationale, Sofia a interpretat Concertul in Re major pentru pian si orchestra de J. Haydn, sub bagheta dirijorului Ciprian Ion. Ecourile interpretarii sale au fost extraodinare. Foarte multi specialisti prezenti la spectacol au concluzionat ca evolutia ei nu a fost cu nimic mai prejos decat interpretarile de pe marile scene ale lumii. "Dupa concert, cei din public au fost atat de incantati, incat unii specialisti din sala au spus ca rareori vezi asa calitate la o varsta atat de frageda. S-a afirmat chiar ca aceasta interpretare poate sta in picioare pe orice scena din lume", a spus prof. Roxana Ota. Un copil deosebit de talentat, Sofia este si in afara scolii o fetita cu totul speciala. Sensibila, extraordinar de inteligenta si matura pentru varsta sa, ea a uimit inca de la inceput juriile concursurilor la care a participat, mica pianista castigand anual majoritatea competitiilor la care a participat. Copila a inceput studiul pianului cu slefuitoarea de talente Roxana Ota, si ea dintr-o familie cu traditie in domeniul muzicii, fratele sau Bogda Ota culegand lauri in intreaga lume. Incepand din clasa a II-a, dascalul si micuta sa eleva au "pornit" impreuna sa-si masoare fortele. Profesoara a povestit ca, pentru a avea un debut reusit, Sofia s-a invoit doua saptamani de la scoala pentru a studia zilnic chiar si cate opt ore. "Ii verific foarte mult pe copii inainte sa accept aparitia lor pe scena alaturi de o orchestra simfonica. Un astfel de debut conteaza foarte mult pentru ei, ii stimuleaza, le netezeste drumul catre marile realizari. E un inceput in cariera fiecaruia. In privinta Sofiei, ea va avea cu siguranta un parcurs triumfator pe oriunde va merge", spune Roxana Ota.

Tinerele talente, descurajate din rea-vointa
Dintre proiectele de viitor, profesoara de pian enumera invitatia pe care fetita a primit-o ca sa participe la un turneu in Italia, la Florenta. In luna mai, ea va fi prezenta la un concurs international care va avea loc la Zagreb, in Croatia. Din pacate, Sofiei i se pun deja nenumarate piedici. Practic, cel mai greu ii este fetitei sa evolueze pe scenele Romaniei. Si asta din cauza lipsei de bunavointa, chiar a rautatii responsabililor locali din domeniul muzicii. "Eu incerc ca acest prim concert de debut cu o orchestra simfonica sa il repet la cat mai multe filarmonici din tara, dar, din pacate, acestea isi inchid usile in fata tinerilor talentati. Am incercat la Botosani, dar nici nu vor sa auda si nu inteleg de ce. Pur si simplu e reaua vointa de care e caracterizat romanul. Am prezentat CV-ul meu in care se arata ca am doctoratul in muzica si am concertat cam peste tot in lume, dar si CV-ul fetei, care are numai clasari pe prima treapta a podiumului, inclusiv la nivel international. Deci nu duc orice copil, le arat si inregistrari cu ea, insa in zadar. Pur si simplu ridica din umeri si ne amana", spune prof. Roxana Ota. In ce priveste calitatile fetitei, profesoara sa insista pe faptul ca este un copil extrem de inteligent: "Are un IQ peste medie, dar mai ales detine in interiorul ei o expresivitate extraordinara. S-a nascut cu un sunet special, pe care il dobandesti prin ani intregi de studii. Cand atinge clapele pianului iti dai seama ca este Sofia din mai mult de 10 copii care canta. Eu imi pun mari sperante in ea si cu siguranta va ajunge departe. Insa pana sa depaseasca granitele tarii trebuie sa invinga piedicile care i se pun pe plan local".

"Muzica, un fel de magie"
"Au asistat la concertul meu de debut mai multi profesori care m-au felicitat cu caldura la final. In afara muzicii imi place sa citesc carti cu subiecte neobisnuite, printre ele fiind si cele de stiinta. Mai tarziu as vrea sa ajung in alta tara, sa fac Conservatorul la Viena si sa ma lansez pe marile scene ale lumii. As vrea sa le spun tuturor ca prin muzica poti descoperi multe lucruri, ca este ca un fel de magie. Fara muzica nu se poate trai. Cel mai drag trofeu este premiul I obtinut anul trecut in Franta, la Nisa, la un concurs destul de dificil", spune Sofia Salajan.

Planuri de viitor
"As dori ca la inceputul lui 2012 sa particip la cat mai multe concursuri. De asemenea, sper sa ma calific si la faza nationala a olimpiadei de muzica. Pentru asta lucrez destul de mult acasa. Exersez in fiecare zi cate 4-5 ore, dar nu este greu, este o placere." Din cauza sistemului de invatamant prost conceput, Sofia nu este lasata sa se dezvolte in domeniul la care exceleaza, muzica, fiind solicitata sa faca performanta si la matematica, fizica si celelalte obiecte, efort care ii dauneaza inevitabil progresului sau artistic. Ca sa aiba evolutii extraordinare, Sofia nu face o munca deosebita, cum se intampla in cazul altor copii. "Ii place sa citeasca mult si intelege foarte usor chiar si din domeniul filosofiei, mie, trebuie sa recunosc, fiindu-mi mai greu", spune profesoara ei.

Competitii castigate
Printre concursurile la care a participat se numara olimpiadele nationale de muzica, concursurile nationale "Dinu Lipatti", "George Georgescu" – Tulcea, "Viva la musica" – Zalau, "Victor Giuleanu" – Bucuresti, "Pro Piano" – Bucuresti, "Piano ArtIs" – Iasi, "Simone Delbert Fevrier" – Nisa, Franta. Pe langa situarea pe prima treapta a podiumului, anul trecut eleva a fost distinsa cu premii speciale cum ar fi premiul "Irina Satchi", premiul special la concursul "Victor Giuleanu", premiul special oferit de Radio Iasi la concursul national de interpretare pianistica "Piano ArtIs", diploma pentru cea mai buna interpretare a unei sonate de J. Haydn, distinctie oferita de pianistul Andreas Henkel (Germania) in cadrul cursurilor de maiestrie sustinute de acesta la Colegiul de Arta "O. Bancila" din Iasi. In toamna acestui an, Fundatia culturala "Pro Piano Romania" a invitat-o sa cante in cadrul Festivalului International "George Enescu".

×