x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special BOR se pregătește de alegeri: S-a deschis sezonul de vânătoare de preoți care fac politică

BOR se pregătește de alegeri: S-a deschis sezonul de vânătoare de preoți care fac politică

de Diana Scarlat    |    13 Mar 2024   •   08:20
BOR se pregătește de alegeri: S-a deschis sezonul de vânătoare de preoți care fac politică

Noul regulament al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le interzice preoților și diaconilor să participe la campania electorală.

Acestora nu li se interzice să candideze, dar o pot face numai ca independenți și doar pentru posturi de consilieri locali. Vor fi suspendați pe toată durata campaniei electorale, în acest caz. Partea pe care nu o explică foarte clar BOR este că nu există un mecanism intern de verificare a corectitudinii clericilor, ci eventualele sancțiuni se vor stabili în urma sesizărilor făcute de oameni din afara bisericii. Astfel, toți preoții și diaconii din țară despre care se poate presupune că ar susține un candidat sau un partid vor fi vânați de adversarii politici și de jurnaliști, începând de acum.

Regulamentul actual al BOR menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care clericilor li se interzice participarea la viața politică și la campaniile electorale. Deși Biserica a interzis și până acum astfel de practici ale clericilor, mulți preoți și diaconi nu au ținut cont de prevederi și s-au implicat electoral.

Lucrurile au devenit mai clare în ultimii ani, de când foarte mulți români au început să filmeze evenimente și să le facă publice, prin intermediul mass-media sau al rețelelor de socializare. Astfel se poate explica de ce au apărut foarte multe scandaluri legate de implicarea preoților în activitatea electorală la alegerile din 2020, când delațiunea era încurajată de la nivelul Guvernului, fiind și perioada de pandemie.

În campania electorală din 2020, enoriașii au filmat inclusiv slujbe la care preoții le spuneau credincioșilor cu cine să voteze, iar în mai multe localități au fost slujitori ai Bisericii care au mers din casă în casă, împreună cu echipele de campanie ale partidelor politice.

Cum se stabilesc sancțiunile

Teoretic, de anul acesta nu se va mai face campanie electorală la biserică, pentru că așa prevede regulamentul BOR. Practic, nu s-a specificat nici de această dată cum vor fi verificați preoții sau diaconii cărora li se impun aceste reguli. Nici nu se specifică prea clar care ar fi consecințele, în cazul în care fețele bisericești ar încălca acest regulament.

Directiva lansată de Sfântul Sinod nu este similară cu legislația laică, adică nu prevede și sancțiuni clare, așa cum se procedează în cazul Codului penal, de exemplu. Purtătorul de cuvânt al BOR a clarificat, pentru Jurnalul, o parte a acestei situații. 

„Clericii care se vor exprima public și partinic pe teme electorale vor fi sancționați de centrele eparhiale de care aparțin, în urma unor sesizări sau în urma apariției în presă a unor materiale incriminatoare. Sancțiunile sunt pur administrative și sunt hotărâte de centrul eparhial. Ele pot varia între oprire de la slujire pe o perioadă determinată, mutare disciplinară etc.”,  a explicat Vasile Bănescu, pentru Jurnalul.

Se tem de adversarii politici și de pretendenții la parohie

Nefiind un tribunal în care se judecă dosare în baza legislației penale, pot apărea și situații în care preoții să fie vânați, chiar și de cei care ar vrea să le ia locul, în parohii, iar eventualele dovezi pot fi interpretabile. Tocmai acest aspect îi sperie pe unii preoți, după anunțul făcut de BOR. 

„Dacă eu sunt certat cu vecinii mei și ne-am judecat la tribunal, pe chestiuni legate de proprietate, în ultimii 10 ani, eu acum mă aștept ca ei să profite de această situație și să depună plângeri inclusiv la Patriarhie, împotriva mea, chiar dacă nu fac politică”, spune un preot din județul Dâmbovița.

Alții se simt amenințați chiar de cei care le vizează parohia. „La noi în localitate sunt patru biserici. Fiul unuia dintre preoți tocmai se pregătește să primească o parohie și familia l-ar vrea cât mai aproape de casă. Bineînțeles că eu mă simt acum vizat de o eventuală încercare a lor sau a oricui vrea să-i ajute, de a mă provoca să fac anumite comentarii politice pe care le-ar putea înregistra și scoate din context, ca să încerce să obțină mutarea mea disciplinară și să ajungă preot altcineva, la biserica la care slujesc eu. Într-o atare situație, se poate întâmpla orice”, spune și un preot din județul Constanța.

Mai sunt și situații în care candidează soția, copiii sau părinții unui preot sau ai unui diacon, ceea ce se poate folosi foarte ușor împotriva clericilor, de către cei care vor să le creeze probleme. „Soția mea a candidat la funcția de primar, de două ori, fiind consilier local cu două mandate, iar acum se pregătește să candideze din nou. Vă dați seama că dacă noi suntem în biserică sau în curtea bisericii sau chiar pe stradă și cineva e mereu cu ochii pe noi sau ne filmează, am putea schimba replici care să poată fi interpretate ca și cum eu i-aș face campanie electorală soției”, mai spune un preot din Prahova.

Un simplu afiș poate deveni probă

În general, sunt în astfel de situații preoții din localitățile mici, din mediul rural, unde comunitatea este strâns legată de Biserică și se cunosc inclusiv orientările politice ale fiecăruia. Cum BOR va stabili sancțiunile pe baza materialelor pe care le va primi de la cei care-i vânează pe clerici sau pe baza unor materiale care apar în mass-media, practic s-a deschis sezonul de vânătoare la preoți.

Un exemplu de situație interpretabilă, din campania electorală anterioară, a fost în localitatea Lumina, din județul Constanța, unde a fost lipit un afiș electoral pe gardul bisericii. Credincioșii parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate erau întâmpinați la intrarea în lăcașul de cult de afișul electoral al partidului PRO România. 

Locuitorii spuneau că preotul de la această biserică era susținător al candidatului la funcția de primar din partea acestui partid, deși cel acuzat a negat implicarea politică, atunci când a fost contactat de jurnaliștii locali, pentru a da explicații.

Multe alte materiale filmate de adversarii unor preoți i-au surprins pe oamenii bisericii în timp ce vorbeau cu enoriașii, în situații interpretabile, pentru că regulamentul BOR le dă voie să-i îndemne pe oameni să meargă la vot și să aibă propriile opinii politice, iar o astfel de declarație poate fi asociată cu susținerea unui candidat, mai ales dacă preotul este provocat să răspundă la întrebări, în timp ce e filmat pe ascuns.

×
Subiecte în articol: preoti politica bor campania electorala