x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa romana, la rascruce

Presa romana, la rascruce

30 Apr 2004   •   00:00

„Intre vechile reflexe ale perioadei dictatoriale si evolutiile reale catre standardele europene, libertatea presei in Romania nu a gasit inca un loc satisfacator", este concluzia echipei Reporters Sans Frontieres (RSF) care s-a deplasat la Timisoara, Focsani si Bucuresti, intre 24 martie si 1 aprilie.

NEINCREDERE. Potrivit raportului, libertatea presei e umbrita de proastele relatii dintre ziaristi si autoritati, minate de o profunda neincredere reciproca. „Unii se plang de declaratii constrangatoare la adresa meseriei de ziarist, de dificultati in a ajunge la informatia publica si de diverse presiuni, iar ceilalti denunta campanii de defaimare si lipsa de profesionalism in tabara ziaristilor", se arata in raport. „Cele mai grave atingeri la adresa libertatii presei au loc in provincie, unde aceasta este paralizata de conflictele de interese ale proprietarilor lor", potrivit raportului, care citeaza patru cazuri de ziaristi de investigatie care au suferit agresiuni in 2003.

Pericol

Daca, la nivel national, nici o incalcare grava a libertatii presei nu poate fi semnalata, in privinta presei locale, situatia este „extrem de preocupanta". Prinsa intre interesele politice si economice ale proprietarilor si dorinta de a informa, presa locala nu se bucura de independenta, iar ziaristii de investigatii din provincie se confrunta cu o insecuritate reala, potrivit raportului. RSF recomanda autoritatilor sa ia masuri de facilitare a muncii in conditii de libertate si securitate pentru ziaristii locali.
×
Subiecte în articol: eveniment