x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa rusă îl vede pe Băsescu pe ringul de box

Presa rusă îl vede pe Băsescu pe ringul de box

de Carmen Plesa    |    Roxana Roseti    |    27 Noi 2009   •   00:00
Presa rusă îl vede pe Băsescu pe ringul de box
0-108098-pravda.jpg


Înregistrarea al cărui protagonist e preşedintele României a fost comentată şi de presa internaţională. Jurnaliştii ruşi au remarcat chiar talentele de boxer ale preşedintelui Traian Băsescu.

"În jurul preşedintelui României, Traian Băsescu, a izbucnit la 26 noiembrie, seara târziu, un neaşteptat scandal. Capabil să schimbe cursul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care se vor desfăşura în România la data de 6 decembrie", a titrat publicaţia rusă Pravda în ediţia de ieri. Aceasta relatează episodul de joi, pornind de la imaginile difuzate pe postul Realitatea TV şi continuând cu toate reacţiile media ale serii de 26 noiembrie. "Câţiva politologi români şi-au manifestat încrederea că incidentul va spori popularitatea liderului opoziţiei, Mircea Geoană, pe care nu-l caracterizează stilul Mike Tyson", comentează Pravda. Totodată, publicaţia notează că preşedintele nu se află la prima sa abatere şi rememorează cu lux de amănunte binecunoscutul episod "ţigancă împuţită", a cărui protagonistă a fost jurnalista postului de televiziune Antena 1, Andreea Pană. Pravda menţionează că "primul tur al alegerilor desfăşurate în România la 22 noiembrie a demonstrat că reputaţia scandaloasă nu l-a împiedicat pe preşedintele României să se folosească de importanta sa popularitate în rândul românilor". "Devine foarte interesant dacă va câştiga turul doi al alegerilor acest om al cărui loc este mai degrabă pe ringul de box, decât pe scena politică", încheie apoteotic Pravda.

"Preşedintele României, aflat în campanie pentru un nou mandat, a negat că ar fi lovit un băieţel de 10 ani în cursul unui miting electoral desfăşurat în 2004", notează Associated Press, citată de Mediafax. "Copilul, acum în vârstă de 15 ani, a spus că Traian Băsescu l-a lovit în faţă în timpul mitingului desfăşurat înainte ca acesta să fie ales pentru primul mandat de preşedinte. Imaginile presupusului incident au fost difuzate joi seara, în timp ce Băsescu acorda un interviu. Iniţial, Băsescu a declarat că nu îşi aminteşte incidentul, ulterior negând că ar fi lovit vreodată un copil", explică agenţia AP.

Potrivit Deutsche Welle, imaginile prezentate în campania dinaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial ridică o serie de semne de întrebare "de ordin tehnic, moral, politic şi penal". "Mai periculoase decât discreditarea evidentă a preşedintelui sunt implicaţiile penale, morale şi politice ale acestei foarte probabile tentative de manipulare", mai scrie Deutsche Welle.

A ajuns până în Brazilia
Mai multe ziare spaniole, precum şi RTVE, televiziunea publică din Spania, au preluat o corespondenţă de la Bucureşti a agenţiei de presă EFE, care relatează incidentul al cărui subiect a fost Traian Băsescu.

Pe site-ul RTVE informaţia apare sub titlul: "A lovit preşedintele român un copil?" alături de înregistrarea video a incidentului, preluată de pe YouTube.

Jurnaliştii spanioli scriu că înregistrarea a fost dată în timpul unui interviu în direct şi că "preşedintele s-a făcut alb la faţă".

Pe site-ul publicaţiei iberice La Verdad ştirea apare cu titlul: "Scandal înainte de prezidenţialele din România pentru o presupusă agresare a unui copil de către Băsescu".

"O palmă dată de preşedintele României unui copil tulbură campania electorală", scrie şi El Periodico de Catalunya, care, de asemenea, publică pe ediţia online înregistrarea video a incidentului.

Gestul lui Traian Băsescu a trecut şi Oceanul, până în Brazilia. Globo, una dintre cele mai importante televiziuni din această ţară, publică ştirea despre incident pe site-ul său, alături de înregistrarea preluată de pe YouTube, sub titlul: "Presupusa agresare a unui copil de către preşedinte agită alegerile în România".

Incidentul a ajuns şi în atenţia Radio-Televiziunii din Macedonia. "Băsescu a dat asigurări că va oferi clarificări publice în legătură cu înregistrarea care ar data din 2004, afirmând că nu îşi aminteşte de un astfel de incident", a relatat Radio-Televiziunea din Macedonia, potrivit Mediafax.

×