x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa straina, pe larg despre criza ostaticilor

Presa straina, pe larg despre criza ostaticilor

31 Mar 2005   •   00:00

OBIECTIVITATE - Rapire "atipica" evocata de mass-media

Presa internationala a preluat, in noaptea de miercuri spre joi, informatiile despre caseta difuzata de Al-Jazeera, in care sunt prezentati cei trei ziaristi romani rapiti in Irak, precum si cetateanul american.
  • de CAMELIA MUNTEAN, ANCA ALDEA
  • SOLIDARITATE. Presa internationala a informat opinia publica despre ultimele evolutii ale celor patru ostatici
    Mass-media internationala noteaza la unison faptul ca asistam la o rapire "atipica". Argumentele sunt furnizate chiar de inregistrarea audio difuzata de Al-Jazeera. O agentie de stiri din Africa de Sud semnaleaza covoarele cu motive florale de pe fundalul inregistrarii video, neobisnuite in asemenea situatii, iar televiziunea ABC atrage atentia asupra faptului ca autenticitatea materialului video nu a fost confirmata din surse independente. CNN a transmis imaginile cu cei patru ostatici, incadrati de doua persoane inarmate, precizind ca Departamentul de Stat american a confirmat faptul ca printre persoanele rapite se numara si un cetatean american. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a refuzat sa ofere detalii suplimentare, dar a cerut "eliberarea imediata si in siguranta a tuturor ostaticilor din Irak". CNN reaminteste ca, in Romania, Ministerul de Externe si principalul serviciu de informatii au creat o echipa de investigare a rapirii, iar presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea.

    WASHINGTON TIMES reaminteste despre mesajul transmis de Marie-Jeanne Ion, in care aceasta cere ajutor si anunta ca ziaristii au fost rapiti.

    REUTERS afirma ca in inregistrarea difuzata de Al-Jazeera ziaristii romani sunt prezentati "cu pusti indreptate spre capetele lor" si precizeaza ca ei au fost rapiti in timpul unei vizite a presedintelui roman in Afganistan si in Irak, unde Romania, aliat al Statelor Unite, a trimis 800 de militari. De asemenea, agentia precizeaza ca ostaticii, imbracati in blugi, par a fi intr-o stare de sanatate buna si adauga ca "rapirile par sa nu fi provocat nici o reactie violenta privind rolul Romaniei in Irak".

    ASSOCIATED PRESS, ale carei informatii au fost preluate de multe posturi de televiziune americane, afirma ca Al-Jazeera a precizat, in prezentarea inregistrarii, ca grupul care i-a rapit pe ziaristi nu s-a prezentat si nici nu a anuntat vreo revendicare. Agentia adauga ca autenticitatea inregistrarii nu a putut fi verificata.

    AFP afirma ca ziaristii romani s-au prezentat, pe rand, in inregistrarea difuzata de Al-Jazeera. "Intr-o copie a inregistrarii, difuzata in repetate randuri in noaptea de miercuri spre joi de televiziunile romane, Marie-Jeanne Ion neaga faptul ca rapitorii ar fi cerut o rascumparare pentru eliberarea ostaticilor. Dupa difuzarea inregistrarii in Romania, responsabili din Ministerul roman de Externe, citati de presa, au precizat ca "urmaresc situatia", dar nu au facut alte precizari, adauga AFP.

    GUARDIAN citeaza televiziunea Realitatea TV, care spune ca cel de-al patrulea ostatic rapit impreuna cu ziaristii romani, un om de afaceri cu dubla cetatenie irakiana si americana, le era in acelasi timp sponsor si translator.

    NEWS 24 scrie despre caseta prezentata de Al-Jazeera, afirmand ca ziaristii romani erau vizibil speriati. "Doi oameni mascati puteau fi vazuti atintind pistoale-mitraliera asupra celor patru ostatici, pe fundalul neobisnuit al unor paturi cu motive florale. Agentia de stiri precizeaza ca fiecare dintre captivi a fost pus sa-si declare identitatea, iar rapitorii nu au formulat vreo solicitare, fapt care este neobisnuit.

    LE MONDE descrie imaginile difuzate de Al-Jazeera si comenteaza abordarea pe care au avut-o fata de acest subiect televiziunile din Romania. De asemenea, sunt citate declaratiile autoritatilor romane, precum si opiniile celor de la Prima TV, care sustin ca "rapitorii nu sunt niste amatori".

    LIBERATION publica fotografii cu cei trei jurnalisti romani si relateaza povestea lor, adaugand ca, intr-o oarecare masura, demersul celor trei a fost poate putin hazardat, pentru ca si-au anuntat tarziu prezenta la Ambasada Romaniei din Irak si au circulat cu taxi particular. De asemenea, cotidianul citat reaminteste in context ca 55% dintre romani se opun prezentei trupelor in Irak.

    FRANCE INFO afirma ca presedintele roman Traian Basescu a declarat ca spera un "rezultat favorabil" in eforturile de a obtine intoarcerea celor trei ziaristi dati disparuti luni in Irak. "Va garantez ca autoritatile isi fac treaba cu inteligenta si discretie, pentru a maximiza sansele" de succes ale acestor demersuri, a adaugat el, subliniind ca "institutiile statului sunt in actiune in Romania si in strainatate".

    PORTUGAL DIARIO afirma ca se pare ca rapitorii celor trei ziaristi romani din Irak le-ar fi cerut autoritatilor de la Bucuresti o rascumparare de 4 milioane de dolari. Cotidianul evoca implicarea omului de afaceri sirian rezident in Romania, Omar Hayssam, care a sustinut in declaratii facute la mai multe televiziuni ca a fost contactat marti de persoane care vorbeau in araba, care l-au informat ca rascumpararea jurnalistilor se ridica la 4 milioane de dolari si trebuie platita in 24 de ore.

    EL MUNDO scrie ca un negociator s-ar fi deplasat de la Bucuresti spre Bagdad pentru a tratata cu rapitorii conditiile de eliberare a celor trei ziaristi si a unui cetatean romano-irakian. Publicatia citeaza informatii de la Bucuresti potrivit carora negociatorul se numeste Ayma Asha si a plecat cu un avion de pe aeroportul international "Henry Coanda" din Bucuresti catre Amman si apoi Bagdad.

    LA PADANIA evoca povestea tragica a celor trei jurnalisti romani trimisi in Irak pentru a-i intervieva pe premierul Iyad Allawi si pe presedintele Ghazi al-Yawer.

    LA NAZIONE citeaza informatiile difuzate de posturile romanesti de televiziune, potrivit carora cei trei jurnalisti romani disparuti luni seara in Irak au fost rapiti in cartierul al Mansur din Bagdad. De asemenea, se reaminteste in context ca Romania este prezenta in Irak cu circa 800 de militari.

    MOBILIZARE LA PARIS
    Organizatia Reporters sans Frontieres si Agentia de Monitorizare a Presei organizeaza azi o conferinta de presa la Casa Radio France, la Paris, pentru a mobiliza presa in favoarea eliberarii ziaristilor romani rapiti in Irak. In numele Reporters sans Frontieres, Robert Menard, secretar general al organizatiei, va anunta mai multe operatiuni destinate mobilizarii internationale in favoarea eliberarii jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti la Bagdad la 28 martie. Directorul cotidianului francez Liberation, Serge July, va lua parte la aceasta conferinta de presa pentru a-si exprima solidaritatea cu confratii romani. Conferinta se desfasoara pe marginea Consiliului international al Reporters sans Frontieres, la care participa toate reprezentantele straine ale acestei organizatii de aparare a libertatii presei. (Marina Constantinoiu)

    "Noua fata a terorismului"



    ANTITERO. Erhard Busek, coordonatorul Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est
    Rapirea jurnalistilor romani in Irak este o noua dovada ca amenintarile la adresa securitatii au evoluat de la cele "din interior" la cele transfrontaliere, apreciaza coordonatorul Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, Erhard Busek. Potrivit lui Busek, lupta impotriva terorismului trebuie sa se adapteze acestor noi provocari, iar accentul rebuie sa cada pe nevoia de cooperare, securitate si pe interoperabilitate a armatelor. Astfel, domeniul apararii trebuie sa-si dezvolte capacitatea de desfasurare a trupelor, dar si puterea economica de sustinere a lor in teatrele de operatiuni, crede coordonatorul Pactului de Stabilitate. Interventia lui Busek a avut loc in cadrul Conferintei ministrilor Apararii din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). La conferinta, care a avut loc in Bucuresti, au participat ministri sau secretari de stat din Ministerele Apararii din Albania, Grecia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Romania, Macedonia si Croatia si reprezentanti ai unor institutii internationale.

    RETRAGEREA, EXCLUSA. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale, Ioan Mircea Plangu, s-a referit la criza ostaticilor romani din Irak, spunand ca implicarea Armatei in rezolvarea situatiei nu este o solutie. Plangu a precizat ca militarii executa doar misiunile care le sunt alocate si ca nu au mandat pentru a interveni in alte operatiuni, cu atat mai putin in misiuni atat de delicate, si ca in acest caz exista o grupare de criza organizata la nivelul Presedintiei, care va genera toate informatiile legate de aceasta situatie.

    "Nu pot sa va dau nici un fel de informatii", a conchis Plangu, citat de Mediafax. Intrebat daca Romania ar intentiona sa urmeze exemplul Spaniei sau pe cel al Italiei si sa-si retraga trupele din Irak, Mircea Plangu a raspuns ca, asa cum a afirmat "foarte clar" presedintele Basescu, politica Romaniei este de a fi un aliat serios, care isi respecta angajamentele si nu se pune problema, cel putin la MApN, de executare a misiunilor trasate la nivel politic. (Irina Cristea)
    ×
    Subiecte în articol: romania eveniment romani irak presa al-