Clipele de groaza, anii de chinuri si torturile pe care le-a suportat in inchisorile comuniste nu l-au ingenuncheat pe un bucurestean. Pedeapsa de condamnare la moarte pentru o faradelege inchipuita i-a fost comutata in 20 de ani de inchisoare. Revolutia din decembrie 1989 i-a redat libertatea, dar nu si linistea interioara.
Prosper om de afaceri, cu sotia si copiii alaturi, fiindu-i un permanent sprijin moral, bucuresteanul Gheorghe Comaneci, de 64 de ani, poate spune ca a realizat ceva. Numai nelinistea anilor pierduti fara rost in inchisorile comuniste nu-i da pace. Asta, pentru ca, dupa 14 ani de la Revolutia din 1989, inca nu a primit nici un rapsuns din partea autoritatilor la intrebarile care-i revin obsedant in memorie: "Pentru ce am fost torturat? De ce am fost arestat cand aveam operatia de la picior inca deschisa? Pentru ce mi s-a pus in carca o frauda de 19 milioane de lei, cand eu am adus o economie de 400 de mii de lei societatii la care lucram?"
EXEMPLU. Dorinta regimului comunist de a gasi tapi ispasitori in ochii populatiei pentru a motiva lipsa produselor din carne din magazine a provocat tragedii in randul mai multor familii de comercianti din tara. Au aparut asa-zisii membri ai "lotului carnea". Angajati ai mai multor societati de preparare a produselor din carne din tara, din Onesti, Buzau, Bacau, Bucuresti si Targoviste, au intrat in arest si au fost anchetati cu duritate. Multi si-au pierdut viata in urma torturilor. Altii au primit sentinte de condamnare la moarte. Din 1982, cand a aparut febra carnii furate, si pana in 1989, la Revolutie, au stat cu sabia deasupra capului, asteptand in spatele gratiilor ziua mortii.
FAPTE. "In 1982, cand am fost arestat, nici macar nu aveam inchisa operatia de la picior. Era carne vie. Acum port o proteza totala. M-am trezit acuzat ca faceam unele afaceri ilegale cu preparate din carne la cooperativa din SAI unde lucram", ne-a istorisit Gheorghe Comaneci. Anchetatorii voiau sa dovedeasca ca nu se respectau retetele. Ei sustineau ca se introducea in fabricatie carne inferioara, obtinandu-se astfel produse cu un pret de cost mai mic. "Mi-a fost verificata gestiunea si am fost gasit cu lipsa 108 mii lei. Asta in conditiile in care prelucram 3.000-5.000 de kg de carne pe zi. Potrivit normelor Ministerului Comertului, puteam sa am lipsa maximum 528 mii de lei". Ce a urmat face parte din tipicul de atunci al anchetelor. Ii luau o declaratie, ii trageau o mama de bataie. Si tot asa. "Cand am vrut sa fac pipi, nu mi-am mai simtit mainile. Nici nu stiu cum am mai ajuns in camera pentru ca am lesinat in urma torturii. Dupa asta, am luat atitudine. Le-am zis: Bai fratilor! Daca de acum incolo mai da cineva in mine, il musc de ureche, de nas, de ce apuc. Daca vreti, ma bat singur! Si mi-am tras un taburet in cap de i-au sarit cele patru picioare in patru parti", ne-a povestit Comaneci.
Detinutul a fost dus in urma incidentului la un sefulet. "Tudor Stanica le-a spus ca din acel moment sa nu mai fiu lovit. N-am mai fost. Dar, mi s-a scos o frauda de 19 milioane de lei. Am fost bagat la subminarea economiei nationale. Nu i-a interesat nici pozitia intreprinderii la care lucram. Acestia au declarat ca nu s-a inregistrat nici o frauda. Atunci li s-a spus sa caute in continuare, pana datele obtinute sunt la fel cu cele din dosar". Cativa dintre fostii membri ai "lotului carnea" au fost chemati prin 1994 la Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti pentru limpezirea situatiei. Atunci ei au cerut reanchetarea cazului. Pana acum nu au primit nici un raspuns. "Nu vreau sa intru in mormant pana nu se limpezeste aceasta situatie", spune Gheorghe Comaneci
Continuare: Salvat ca prin minune
Citește pe Antena3.ro