GUVERNUL TĂRICEANU ÎŞI BATE JOC DE BANII CONTRIBUABILILOR
La doi ani după ce pămîntul le-a înghiţit casele, sinistraţii din Seciurile, judeţul Gorj, trăiesc tot în barăci improvizate şi refuză să se mute în casele construite. Deşi banii publici au fost cheltuiţi cu generozitate, în noile locuinţe plouă prin acoperiş, pereţii se dărîmă, podelele s-au umflat, iar băile şi sobele au rămas la nivelul de proiect. Jurnalul Naţional semnalează Curţii de Conturi jaful de 9,3 milioane de euro.
4 mai 2006 este ziua în care localnicii din Seciurile au
crezut că Dumnezeu le-a întors spatele. În noaptea de 4 spre 5 mai, casele în
care dormeau au fost înghiţite de pămînt. Terenul fie s-a lăsat, fie a luat-o
la vale. Alunecarea de teren, întinsă pe aproape 10 kilometri, a distrus peste
300 de case. A fost cea mai gravă alunecare de teren produsă vreodată în zona
Olteniei.
La doi ani de la dezastru, cei mai mulţi dintre sinistraţii din Seciurile dorm în faţa porţilor, lîngă animale, unde şi-au improvizat locuinţe din materialele luate din vechile case, sau în modulele trimise iniţial de Guvern. În Seciurile, terenul fuge şi acum. Casele, care cu ceva timp înainte se mai ţineau pe picioare, s-au prăbuşit. Unele chiar sub ochii proprietarilor. Imaginea care a rămas în urma alunecărilor de teren este una apocaliptică. Localnicii spun că aşa îşi imaginau iadul pe pămînt.
După dezastru s-a găsit un amplasament sigur, din punctul de vedere al stabilităţii terenului, unde s-au construit aproape 200 de case în locaţia de la Cojani-Albeni. Guvernul a alocat de la buget peste 1,5 miliarde de lei vechi (42.500 de euro) pentru construcţia unei case de 20 de metri pătraţi. Dacă facem calculul, pentru cele 221 de case ridicate din fondurile Ministerului Transporturilor şi Locuinţei, în toamna lui 2006, s-au cheltuit peste 331 de miliarde de lei vechi (9,3 milioane de euro). În două luni, patru firme au reconstruit casele şi au încasat şi banii. La nici o săptămînă după ce au intrat în noile case, oamenii şi-au pus din nou totul în căruţe şi au părăsit noile locaţii. “Ne-au mutat din groapă în mocirlă”, spune Ion Bălan, un bătrîn cu casa distrusă.
PARADA POLITICIENILOR!
Dacă, pînă la reconstrucţia caselor, Seciurile era loc de pelerinaj, după ce au
apărut problemele la noile construcţii ale Guvernului, satul a fost uitat de
lume. Oamenii au trimis memorii peste memorii arătîndu-şi nemulţumirea faţă de
reconstrucţia caselor, nimeni nu-i bagă în seamă.
Marieta Drăgan, o altă sinistrată, ne explică de ce a refuzat să se mute în noile case: “Cu chiu, cu vai s-a reuşit ridicarea cîtorva case. Doar că aşa de inteligenţi au fost cei care le-au făcut că le-au prevăzut fără sobe şi fără grupuri sanitare. Iarna nu puteai să stai în ele. La unii ba plouă prin acoperiş, ba igrasia se urcă pe pereţi. Şi-au bătut joc de noi. Eu am animale, din care trăiesc, unde să le duc acolo. E casă lîngă casă, fără curte, fără grajduri, fără apă. Să vină ei să stea cu noroiul pînă la genunchi”.
LUCRĂRI DE MÎNTUIALĂ. La Albeni-Cojani, statul a reconstruit 221
de case pentru sinistraţi cu o cameră sau două. Ele au fost ridicate de patru
firme din Dolj, Olt şi Gorj, SC OLTCONS SA din Slatina, SC SOLARIS SRL Tg.-Jiu,
SC ROVIMCOM SA Rovinari şi o firmă din Craiova.
Fiecare societate a făcut cîte ceva la aceste imobile, însă toate firmele au
urmărit doar încasarea banilor de la Guvern. Sinistraţii se plîng de lucrări de
mîntuială şi spun că nu este nici o diferenţă între modulele oferite iniţial
de Guvern ca locuinţe provizorii şi casele reconstruite. Module sînt nişte barăci
în care iarna îngheţai de frig pentru că nu aveai sistem de încălzire, iar vara
te sufocai de cald. Şi cu toate astea şi în aceste condiţii de ghetou, fără
posibilitatea de a se spăla şi fără un grup sanitar civilizat, zeci de familii
au fost nevoite să trăiască în ele. Aceleaşi condiţii sînt şi în noile case, aşa
că oamenii au preferat tot modulele lîngă care şi-au improvizat şi gospodăriile,
crescînd vite, porci sau cîteva găini. “Măcar în module nu ne plouă. Astă iarnă
primarul ne-a spus să ne spălăm cu zăpadă că e destulă, iar apă… mai vedem noi”,
povesteşte o bătrînă.
SNLO, răspunzătoare de dezastru
Dezastrul a fost provocat de lucrările de minerit. Sub toată comuna Roşia de Amaradia, deci şi sub satul Seciurile, exploatarea minieră din zonă ce aparţine Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) extrăgea cărbunele, formînd galerii subterane. În programul de exploatare, SNLO trebuia să închidă ulterior galeriile, umplîndu-le cu pămînt, astfel încît să asigure stabilitatea terenului. De asemenea, apele subterane trebuiau evacuate. Nimic din toate acestea nu s-a făcut, şi aşa s-a ajuns ca 500 de familii să fie puse în pericol şi să rămînă fără gospodării.
Un decret prezidenţial semnat de Nicolae Ceauşescu, ce n-a mai fost pus niciodată în aplicare, strămuta întregul sat Seciurile pe un alt amplasament, arătînd pericolul în care se aflau oamenii. Ceauşescu a dispus ca, după evacuarea satului, pe teren să fie plantată pădure tocmai pentru stabilizarea solului. După Revoluţie, nimeni nu a luat în calcul pericolul din Seciurile. Societatea Lignitului a anunţat doar că exploatările miniere din zonă au fost închise, deci nu se mai exploatează, dar de instabilitatea terenului nu se preocupă nimeni. La cinci kilometri de Seciurile se află Roşia de Amaradia. Aici sînt în pericol 700 de case care au început să se crape. Biserica din comună este deja grav afectată, din turlă au căzut bucăţi din perete. Oamenii din Roşia de Amaradia trăiesc cu teama că şi lor li se poate întîmpla nenorocirea care s-a abătut pe capul vecinilor din Seciurile.