x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prezidentiale - Alegeri 2004, ultima strigare

Prezidentiale - Alegeri 2004, ultima strigare

01 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
BEC a finalizat ieri numaratoarea voturilor si a stabilit invingatorii la parlamentare si la primul tur al prezidentialelor. Cu toate acestea, acuzele de frauda nu au disparut. Dupa Traian Basescu, a venit randul liderului PRM, C.V. Tudor, care a cerut boicotarea turului doi al prezidentialelor. Pe de alta parte, Adrian Nastase i-a cerut lui Basescu sa se retraga din turul al doilea, asa cum a promis ca va face daca nu va castiga din primul.
SOLICITARE
"Traian Basescu ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala, asa cum a promis ca va face daca nu va castiga din primul tur"
Adrian Nastase
candidatul Uniunii PSD+PUR la Presedintie
OPTIMISM
"Nu am declarat niciodata ca ma voi retrage din cursa, chiar daca mi-ar fi placut sa castig din primul tur. O sa castig din turul doi, asa cum mi s-a intamplat la primul mandat"
Traian Basescu
candidatul Aliantei D.A. la Presedintie

.

.

PSD+PUR si Nastase au castigat alegerile

SUMAR
Biroul Electoral Central (BEC) a finalizat ieri numaratoarea voturilor exprimate la alegerile generale de duminica. Uniunea Nationala PSD+PUR s-a plasat pe primul loc la alegerile parlamentare, la fel ca si candidatul sau la Presedintie, Adrian Nastase, care l-a devansat cu sapte procente pe Traian Basescu (Alianta D.A.).
ANIELA NINE, CARMEN VINTILA

Potrivit datelor centralizate la BEC, la Presedintie, Adrian Nastase are 40,94% (4.278.864 voturi), Traian Basescu (Alianta D.A.) 33,92% (3.545.236 voturi), C.V. Tudor (PRM) 12,57% (1.313.714 voturi), Marko Bela (UDMR) 5,10% (533.446 voturi), Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) 1,90% (198.394 voturi), George Becali (PNG) 1,77% (184.560 voturi), Petre Roman (FDR) 1,35% (140.702 voturi), Gheorghe Dinu (independent) 1,08% (113.321 voturi). Ceilalti candidati au adunat sub 1% din voturi. Totalul voturilor valabil exprimate a fost de 10.452.205, iar cel al voturilor nule de 339.010 (3,14%). parlament. La Senat, Uniunea PSD+PUR are 37,13% (3.798.607 voturi), Alianta PNL-PD - 31,77% (3.250.663 voturi), PRM - 13,63% (1.394.698 voturi), iar UDMR - 6,23% (637.109 voturi). Totalul voturilor valabil exprimate a fost de 10.231.476, iar cel al voturilor nule de 556.128 (5,15%). La Camera Deputatilor, PSD+PUR are 36,61% (3.730.352 voturi), Alianta D.A. - 31,33% (3.191.546 voturi), PRM - 12,92% (1.316.751 voturi), iar UDMR - 6,17% (628.125 voturi). Totalul voturilor valabil exprimate a fost de 10.188.106, iar cel al voturilor nule de 599.641 (5,55%). Presedintele BEC, judecatorul Emil Ghergut, a spus ca, desi provin din toate sectiile de votare, rezultatele sunt considerate inca provizorii, avand in vedere ca procesele-verbale de la circumscriptii nu au ajuns inca la BEC. Rezultatele vor fi considerate finale dupa ce toate aceste procese-verbale vor ajunge la BEC. Reprezentantul Uniunii Nationale PSD+PUR in BEC, Dan Matei Agathon, a apreciat ca, din acest moment, nu va mai fi posibila decat o modificare minora a rezultatelor alegerilor, la a treia sau a patra zecimala dintr-un procent.

PRESEDINTE
Click pentru a mari

SENAT - REZULTATE FINALE
Click pentru a mari

CAMERA DEPUTATILOR - REZULTATE FINALE
Click pentru a mari

Sapte membri nu au vrut sa recunoasca rezultatul final

Sapte din cei 13 membri ai Biroului Electoral al Municipiului Bucuresti au refuzat ieri, dupa o sedinta de peste trei ore, sa semneze procesul-verbal prin care sunt anuntate oficial rezultatele finale ale scrutinului din Capitala, a declarat purtatorul de cuvant al BEM, judecatorul Adina Cornea.

NEMULTUMIRI. Astfel, au refuzat sa recunoasca rezultatele scrutinului reprezentantii urmatoarelor formatiuni: Alianta D.A. PNL-PD, Partidul Romania Mare, Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, PNTCD, Partidul Noua Generatie, Actiunea Populara si Forta Democrata din Romania. Judecatorul a precizat ca cei sapte sunt nemultumiti de faptul ca la centralizare au aparut nereguli privind numarul de voturi exprimate in sectiile de votare apartinand oficiului electoral al Sectorului 2 pentru alegerea Senatului. Cei sapte sustin ca datele nu sunt concordante si ca, undeva, ar aparea o eroare de aproximativ 200 de voturi, a adaugat Cornea. Potrivit Legii alegerilor generale, procesul-verbal, care nu poarta decat semnaturile reprezentantilor Uniunii Nationale PSD+PUR, Partidului Socialist Unit si Partidului Muncitoresc Roman, precum si ale celor trei magistrati din componenta BEM, va fi inaintat Biroului Electoral Central, urmand ca membrii acestuia sa decida daca documentul este valabil.

BUCURESTI
Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Municipal, din cele 1.059.672 de voturi valabil exprimate pentru candidatii in cursa prezidentiala 48,54% i-au revenit lui Traian Basescu, acesta fiind urmat de candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, 32,74%, C.V. Tudor, 9,12%, si Marko Bela, 0,4%. La Senat Alianta D.A. a primit 46,84% din voturi, Uniunea PSD+PUR, 30,17%, PRM, 1,34% si UDMR, 1,24%. Si la Camera Deputatilor, cele mai multe voturi, 47,55%, au revenit Aliantei D.A., urmata de Uniunea PSD+PUR, 29,76%, PRM, 10,1% si UDMR cu 1,57%.

Onisei se ia de membrii BEC

SUPARARE. Ioan Onisei reproseaza atitudinea membrilor BEC fata de reprezentantii partidelor
Reprezentantul PD in BEC, Ioan Onisei, a declarat ieri ca il nemultumeste in continuare atitudinea membrilor BEC si a celor de la Institutul National de Statistica (INS) si a reluat totodata acuzatiile ca scrutinul din 28 noiembrie a fost fraudat. Onisei a apreciat ca reprezentantii mai multor partide in BEC, respectiv cei ai Aliantei D.A., PNTCD, PRM, PNG, sunt obstructionati in privinta primirii proceselor-verbale care sunt controlate de presedintele BEC, Emil Ghergut, si de membrii INS. Reprezentantul PD in BEC a mai reclamat faptul ca nici unul din comunicatele prezentate de BEC nu a fost discutat mai intai in sedinta BEC. "Ele au fost puse la dispozitia presei, imediat de INS. Astfel prin aceasta dezinformare generala puterea vrea sa bata in cuie un scenariu anuntat mai demult", a spus Onisei.

"ANORMAL". El considera ca nu este normal ca sa se treaca la validarea mandatelor de parlamentari inaintea solutionarii contestatiilor depuse la registratura BEC, printre ele fiind cele depuse de PRM, PNTCD, PNG, dar si o sesizare "foarte bine documentata si argumentata" a Asociatiei Pro Democratia. Totodata, Onisei a afirmat ca exista o diferenta de 761.826 de voturi nule intre calculele care au fost facute paralel de Alianta si cele prezentate ieri de BEC. "Este o diferenta care nu poate fi in nici un fel explicata", a spus Onisei. "Sunt nule, au fost atribuite Camerei, Senatului, Presedintiei si mai cu seama cui au fost atribuite?", s-a intrebat Onisei. Si reprezentantul Aliantei in BEC, Cristian Ene, a acuzat ca la BEC s-au inregistrat foarte multe voturi anulate, depasind chiar media pe tara.

REFUZ DIN PARTEA ALIANTEI
LISTE. Viorel Hrebenciuc a propus consultari politice
Guvernul a discutat marti posibilitatea interzicerii votarii pe liste suplimentare in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, a declarat miercuri la Alba-Iulia premierul Adrian Nastase.

Seful guvernului a precizat ca lui Viorel Hrebenciuc, reprezentantul PSD in comisia de redactare a legilor electorale, i s-a cerut sa se consulte cu reprezentantii celorlalte partide pentru a analiza posibilitatea eliminarii listelor suplimentare, dar propunerea a fost respinsa la opozitia PNL si PD. Adrian Nastase a afirmat ca neregulile privind "turismul electoral" s-au inregistrat in principal in marile orase, a caror primarie este detinuta de reprezentanti ai Aliantei D.A., si mai putin in mediul rural.

Premierul a apreciat ca reactia Aliantei si acuzatiile privind fraudarea alegerilor il fac sa se gandeasca la proverbul: "Hotul striga primul hotii". Pe de alta parte, Adrian Nastase a precizat ca pe viitor modalitatea de vot in Romania trebuie reanalizata.

"Traian Basescu va trebui sa dea explicatii"

Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, i-a criticat ieri in termeni duri pe oponentul sau Traian Basescu si Alianta PNL-PD pentru cererea de anulare a alegerilor pe motiv de frauda.

SILVIU SERGIU

CREDIBILITATE. Adrian Nastase spune ca Romania nu va avea de suferit in Occident din cauza declaratiilor lui Traian Basescu

SILVIU SERGIU

Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, i-a criticat ieri in termeni duri pe oponentul sau Traian Basescu si Alianta PNL-PD pentru cererea de anulare a alegerilor pe motiv de frauda. Adrian Nastase, a declarat la Alba-Iulia, potrivit Mediafax, ca Traian Basescu ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala, asa cum a promis ca va face daca nu va castiga din primul tur. Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Basescu legate de presupusa fraudare a alegerilor, Nastase a spus ca liderul Aliantei PNL-PD a promis, inainte de alegeri, ca se va retrage in turul al doilea daca nu va castiga din primul tur de scrutin. In opinia candidatului Uniunii Nationale PSD+PUR, Traian Basescu ar trebui sa isi tina promisiunea.

"MULT RAU". Adrian Nastase considera ca acuzatiile lui Traian Basescu "au facut mult rau Romaniei", deoarece atat Alianta D.A., cat si prezidentiabilul sau au fost infranti. "Traian Basescu va trebui sa explice de ce vrea sa impuna scenariul Ucraina pentru Romania, ba chiar scenariul sarbesc. Indiferent de cine a castigat alegerile, Romania trebuie sa castige din acest scrutin", a spus Nastase. El l-a acuzat pe Traian Basescu de incorectitudine, pentru ca a lansat acuzatia privind fraudarea scrutinului, inainte de a depune o contestatie la BEC. "Daca nu obtinea un raspuns convenabil de la BEC, atunci putea sa iasa public cu o astfel de declaratie. Traian Basescu a preferat insa sa faca mai intai scandal", a spus prezidentiabilul Uniunii Nationale PSD+PUR.

"MINCIUNA". Un alt repros pe care Nastase i l-a adus contracandidatului sau a fost acela ca a mintit atunci cand a acuzat existenta unor nereguli in privinta voturilor nule. "Nu a fost niciodata vreo problema legata de numarul de voturi. Din cate am aflat, unele sectii de votare au transmis la Bucuresti numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale in loc de numarul persoanelor care s-au prezentat la urne. Cand BEC a observat anumite neconcordante, s-au facut corecturile de rigoare. Deci nu este vorba de frauda, ci de erori in transmiterea datelor", a explicat Nastase.

"NOROC". Nu in ultimul rand, el l-a acuzat pe Basescu de iresponsabilitate deoarece in conditiile in care fiecare partid are o numaratoare paralela a voturilor, nu avea cum sa apara o frauda majora. "Norocul nostru e ca avem deja construita o anumita credibilitate in Occident. Romania nu va suferi ca tara, iar semnalele noastre de la Bruxelles demonstreaza ca partenerii nostri europeni stiu ce se intampla in Romania", a adaugat Nastase, cu precizarea ca numarul neregulilor semnalate la scrutinul de saptamana trecuta este mai mic decat la alegerile anterioare.

OBSERVATII. In alta ordine de idei, prezidentiabilul Uniunii a admis ca reactia presedintelui BEC in legatura cu existenta unor fraude a fost una partizana si ca Ghergut trebuia sa fie mai rezervat. "Subiectiv pot sa-l inteleg pe presedintele BEC pentru ca Basescu a cerut arestarea directorului firmei care a asigurat softul pentru BEC. Bine ca nu a fost mama lui, pentru ca ar fi arestat-o", a spus Nastase. El a adaugat ca l-ar fi dat in judecata pe Traian Basescu daca ar fi fost in locul presedintelui BEC.

SOLICITARE

"Traian Basescu ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala, asa cum a promis ca va face daca nu va castiga din primul tur" - Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie

MAJORITATE
Adrian Nastase a anticipat printre randuri incheierea unei aliante postelectorale cu UDMR, declarand ca majoritatea parlamentara este ca si constituita. Desi a preferat sa mentina suspansul in aceasta privinta, Nastase a spus ca avantajele PSD sunt cele sase procente in plus fata de Alianta PNL-PD obtinute la alegeri si traditia colaborarii cu UDMR, iar din acest motiv formatiunea sa va reusi sa formeze viitorul Executiv. Nastase s-a aratat insa sceptic in privinta atragerii voturilor maghiarilor, chiar si in conditiile unui sprijin al UDMR in turul 2, apreciind ca Uniunea este un conglomerat de optiuni politice, iar maghiarii voteaza in functie de afilierea lor la politica promovata de factiunile interne. "Probabil ca voturile alegatorilor maghiari se vor imparti in functie de aceasta structura interna a UDMR", a spus Nastase.

CNN
Postul de televiziune CNN a abordat intr-unul din programele sale de stiri cererea lui Traian Basescu privind anularea alegerilor. Unul din analistii postului au respins cu aceasta ocazie orice comparatie intre Ucraina si Romania si a punctat ca solicitarea de anulare a alegerilor a fost facuta de principalul partid de Opozitie si de catre "partidul extremist" al lui C.V. Tudor. De asemenea, s-a aratat ca, spre deosebire de Ucraina, Romania, ca si Bulgaria, se pregateste sa intre in UE, ceea ce certifica faptul ca ambele tari au institutii democratice solide.

Geoana: "Vina este colectiva"

ALEGERI. Mircea Geoana nu vede de ce PSD si-ar asuma raspunderea pentru erorile din procesele-verbale
Candidatul Uniunii PSD+PUR la functia de premier, Mircea Geoana, a sustinut ieri ca partidul sau nu are de ce sa isi asume raspunderea pentru erorile care au aparut in procesul de centralizare a rezultatelor alegerilor, pentru ca procesele-verbale poarta semnaturile reprezentantilor tuturor partidelor politice. "Toate procesele-verbale, inclusiv cele modificate, au fost contrasemnate de toti reprezentantii partidelor. PSD nu are nici o responsabilitate. Este o vina colectiva", a declarat Geoana, adaugand ca si modul in care arata tabelele din procesele-verbale a fost aprobat de Parlament prin lege. El a reluat explicatiile BEC, spunand ca a fost vorba doar de o eroare umana, care a fost reparata si care nu a influentat rezultatul votului. "Nu soft-ul este de vina, ci Traian Basescu are hard-ul virusat", a declarat ministrul de Externe, acuzandu-l pe liderul PD ca a dat Romaniei "o lovitura grea si perfida".

Geoana a spus ca acuzele lui Basescu pun in plan extern "o samanta de indoiala" in privinta sistemului de vot din Romania. "Exista un risc: aparitia acestei impresii pacatoase ca Romania nu este inca coapta", a sustinut Geoana, adaugand insa ca acest scandal "nu va deraia negocierile cu UE" si nici calendarul de integrare. El a mai propus ca, in luna ianuarie, sa se organizeze "o masa rotunda publica", la care reprezentantii partidelor si ai societatii civile "sa analizeze ce s-a intamplat la aceste alegeri si cum sa fie corectat ce trebuie corectat". (Monica Iordache, Iulia Barbu)

SERES, VICEPREMIER
Mircea Geoana a confirmat ca vicepresedintele umanist Codrut Seres va ocupa functia de vicepremier intr-un guvern al Uniunii Nationale PSD+PUR, respectandu-se astfel intelegerea stabilita intre cele doua partide inaintea alegerilor. Geoana a mai spus ca Uniunea continua negocierile cu alte partide pentru formarea unei majoritati parlamentare care sa permita sustinerea unui nou guvern, fara a nominaliza insa aceste formatiuni.
×