Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a trecut ilegal pe cheltuieli suma de 47.403.359 lei, reprezentând penalitățile, despăgubirile, cheltuieli de judecată, amenzi, penalități etc, se spune în ultimul Raport de Audit al filialei București a Curții de Conturi. În plus, edilul și-a decontat amenzi personale în valoare de 15.500 de euro.
Acest document oficial concluzionează că ar trebui trase la răspundere persoanele autorizate să mute o serie de cheltuieli arbitrare în coșul general de cheltuieli publice, contrar prevederilor Legii finanțelor publice locale.
Aproape patru milioane de euro, mai precis 18.283.854 lei, au fost decontate pentru plata unor amenzi, a onorariilor avocaților, despăgubiri, executări silite pentru neîndeplinirea unor sentințe judecătorești.
Invenția lui Nicușor: „cheltuielile de clarificare”
Conform raportului citat, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avizat într-un cont „cheltuieli de clarificare,” inexistent în ghidul contabilului de stat, „până efectuarea cercetării cauzelor și stabilirea eventualelor răspunderi.” Dar a uitat să le mai cerceteze și să mai tragă la răspundere pe cineva. Este vorba despre o sumă de 1.461.745 lei, aproximativ 300.000 de euro, mai dezvăluie Raportul de Audit al filialei București al Curții de Conturi a României. Acestea reprezintă despăgubiri, executări silite, fără a fi trase la răspundere persoanele vinovate, acțiuni comise la Spitalul Colentina, Administrația și Serviciilor Medicale București (ASMB), Spitalul Clinic Prof. Dr. Alexandru Obregia și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Suma de 365.548 de lei nu are acte justificative, mai spune Raportul de Audit, recomandând identificarea soluțiilor penale în această speță și tragerea la răspundere a celor vinovați, precum și recuperarea debitelor.
De la termoficare, la autorizațiile de taxi
Concret, Curtea de Conturi a constatat înregistrarea direct pe cheltuieli a sumei totale de 47.403.359 de lei, reprezentând penalități, despăgubiri, cheltuieli de executare silită, cheltuieli de judecată și amenzi, fără efectuarea unei cercetări a cauzelor și fără stabilirea eventualelor răspunderi, contrar prevederilor legale”. Din acestea, raportul de audit scoate la iveală „înregistrarea direct pe cheltuielile Municipiului București a sumei totale de 27.581.760 de lei, reprezentând penalități”.
De asemenea, s-a constatat „angajarea și plata nelegală a sumei totale de 4.204.332 de lei, din cadrul mai multor categorii semnificative auditate”. Astfel, Curtea de Conturi arată că a fost efectuată plata nelegală a sumei de 2.985.895 de lei, prin decontarea unor situații de lucrări privind reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București, Ar fi vorba despre șapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 de kilometri, ce cuprind majorări și actualizări de prețuri unitare la materiale peste cele permise de legislația în vigoare.
Mai mult, raportul reliefează faptul că au fost angajate și efectuate plăți nelegale, în sumă de 522.291 de lei pentru plata unor servicii ce vizau activități curente legate de eliberarea autorizațiilor de taxi, atribuție a salariaților Primăriei Capitalei, „activitate ce excede obiectului și duratei de valabilitate a acordului-cadru de prestări de servicii juridice încheiat, în acest sens, încă din luna august a anului 2013.
O jumătate de milion de lei, cadouri de Crăciun pentru salariați
În continuare, în acest raport de audit se face vorbire despre angajarea și plata unor cheltuieli nelegale, în sumă de 550.450 de lei, pentru cadouri în bani acordate tuturor salariaților, precum și copiilor minori ai acestora, „cu ocazia Crăciunului, în baza unor contracte/ acorduri colective de muncă ce conțin clauze ce exced și contravin prevederilor legale”.
Mai departe, Curtea de Conturi a descoperit atribuirea de către Primăria Capitalei a unor contracte de execuție a lucrărilor de semnalizare rutieră orizontală în anul 2022, de către Administrația Străzilor (structură aflată în subordinea directă a lui Nicușor Dan), printr-o procedură netransparentă, prin invocarea unor motive de extremă urgență care nu se justifică legal, „cu consecința decontării nejustificate a sumei de 88.542 de lei, reprezentând lucrări neexecutate și inexistente pe teren”.
Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi mai vorbește, în acest document, despre „plata nejustificată a sumei de 9.649 de lei către Opera Comică pentru Copii, reprezentând contravaloarea a două zile de prestări de servicii evenimente culturale de Crăciun, care, în realitate, nu au fost efectuate.
Raportul de audit recomandă, în documentul citat, „stabilirea întinderii întregului prejudiciu, reprezentând plăți nelegale, efectuate în anul 2022, din bugetul local al Municipiului București – buget consolidat, înregistrarea debitelor în evidența contabilă, dispunerea măsurilor legale pentru recuperarea integrală a prejudiciului și a accesoriilor aferente”.