EDITIE DE COLECTIE
Cativa tineri programatori nebuni si geniali au facut un
antivirus de 10 milioane de dolari. Nu mai au voie sa faca vreodata antivirusi, dar au luat-o de la capat: fac programe de securitate.
CRISTIAN IONITA
Pe la inceputul lui â92,un student in ultimul an la Politehnica renunta la garsoniera ca sa-si cumpere un PC 286. Avea 24 de ani. Pe computerul sau nou-nout a creat un programel ce incapea pe o discheta: âOrgane de masini", pe care l-a vandut imediat cu 5.000 de lei, in ciuda numelui nu tocmai comercial.
In loc sa se potoleasca si sa-si cumpere garsoniera, studentul nostru si-a facut firma cu banii luati pe program. De data asta s-a dovedit mai inspirat cu denumirile si a botezat-o GeCAD. Acum stiti despre cine vorbesc, nu?
A terminat scoala si s-a angajat la o fabrica de constructii masini, ca orice student la locul lui. Ce, credeti ca s-a potolit? Nuuu!
Dupa doi ani si-a dat demisia ca sa poata sa se ocupe mai bine de firma. Prin â94 mergea pe la firme, din usa in usa, ca sa-si vanda programele. La vremea aceea, incapeau pe o discheta. Oricum, nu castiga prea multi bani din asta, asa ca mai vindea si componente de calculatoare ca sa-si poata intretine familia. Sa nu uitam sediul. Firma activa in
casa parinteasca, undeva prin cartierul bucurestean Titan.
Afacerea âmatusa"
In luna septembrie, intreprinzatorul l-a prins pe Dumnezeu de picior: i-a plecat matusa in Canada. A, nu... Nu i-a trimis de acolo cateva zeci de mii de dolari, dar l-a lasat sa aiba grija de apartament in lipsa ei. Ia ghiciti, s-a mutat in apartament ca orice tanar care viseaza un loc numai al lui unde sa dea bairame? Nuuu! Radu si-a mutat biroul in apartamentul matusii.
Aici intervine in poveste un elev de 17 ani.
Eroul liceului
Prin 1992, un elev de 15 ani la Caragiale avea o problema: reteaua de computere a liceului a fost infectata de un virus misterios. Nici un program antivirus nu reusea sa-i dea de cap, pentru ca virusul era de productie autohtona, iar antivirusi nu faceau decat strainii.
Cum elevul nostru era deranjat de faptul ca nu mai exista nici un PC care sa functioneze in toata scoala, a luat virusul, l-a dus acasa si a stat o zi si o noapte la calculator. A doua zi dimineata avea un program care omora virusul. Apoi s-a dus la scoala si a dezinfectat reteaua. Costin tocmai crease primul antivirus romanesc.
Dupa salvarea retelei, a devenit un fel de erou si a inceput sa fie cautat de tot mai multi oameni care aveau probleme cu virusii.
Peste cateva luni, scrisese vreo 14 - 15 programele destinate distrugerii virusilor de provenienta romaneasca. Pentru ca nu mai incapeau atatea pe o discheta, le-a unit pe toate intr-o singura aplicatie. Noul program gasea si anihila un numar mai mare de virusi si a fost botezat M-scan.
âMama, te cauta un presedinte!"
In â94, Radu suna acasa la Costin si se prezinta ca presedintele GeCAD. La telefon raspunde mama, lasa receptorul si-l striga pe fiu: âHei, Costine, ce-ai mai facut acum? Te cauta nu stiu ce presedinte!" Costin Raiu si Radu Georgescu s-au intalnit a doua zi si au batut palma.
Asa a aparut primul program antivirus comercial romanesc. A fost botezat RAV, de la Romanian AntiVirus. Firma a vandut trei pachete de software antivirus in primul an, impachetate in cutii facute manual de cei doi.
Singurul in lume
In â95, Radu si Costin au angajat inca un programator: Adrian Marinescu (Mady). Costin si Mady au inceput lucrul la dezvoltarea unui motor antivirus independent de platforma. Cei doi ani de munca intensiva a acestui duo de dezvoltatori au condus la lansarea de catre GeCAD a primului motor antivirus independent de platforma din lume. Adica functioneaza la fel de bine sub DOS, Windows sau Linux. Chiar si astazi, RAV este singurul antivirus de acest fel din lume.
Dupa â97, GeCAD a inceput sa semneze contracte de distributie pentru vanzarea de software cu firme cunoscute, printre care Corel, Microsoft, Autodesk si Novell. In 2000, firma avea ca sediu o cladire de birouri ultramoderna si intra pe piata internationala.
Epilog
Doi ani mai tarziu, RAV AntiVirus avea distribuitori in mai mult de 60 de tari si 10 milioane de utilizatori protejati in intreaga lume. La sfarsitul lui 2002, Radu Georgescu a fost abordat pentru prima oara de Microsoft, care si-a manifestat interesul de a achizitiona tehnologia antivirus GeCAD. Gura targului spune ca antivirusul lor a fost vandut cu zece milioane de dolari, dar nu exista nici o confirmare oficiala.
Credeti ca au luat banii si au trait fericiti pana la adanci batraneti? Nuuu! Se zice ca s-au apucat sa-i investeasca pe toti intr-un
proiect prin care cauta tineri geniali, cu care sa o ia de la cap. Programul se numeste âstartIT".
Sfarsitul RAV
In iunie 2003, Microsoft si GeCAD au semnat un acord definitiv pentru achizitionarea proprietatii intelectuale si a resurselor tehnologice RAV antivirus ale GeCAD Software, valoarea tranzactiei fiind, conform unor surse apropiate negocierilor, de 10 milioane de dolari.
Prin contract, GeCAD a renuntat la dreptul de a mai produce si comercializa vreodata programe antivirus. Din aceasta cauza, marca RAV a disparut de pe piata din iulie anul trecut.
Totul a pornit de la ideea de a include un antivirus in platforma de operare a Microsoft. Specialistii americani au analizat zeci de programe antivirus produse de firme foarte renumite din intreaga lume. In urma testelor, RAV s-a clasat pe primul loc. Cei de la GeCAD au fost contactati in mare secret de Microsoft. Negocierile au durat o jumatate de an, dar secretul a fost pastrat pana la semnarea contractului, care contine cateva sute de pagini si e secret.