x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorii cer OUG, nu promisiuni de politician. Președintele se implică, dar nu participă. Greva continuă

Profesorii cer OUG, nu promisiuni de politician. Președintele se implică, dar nu participă. Greva continuă

de Diana Scarlat    |    31 Mai 2023   •   09:00
Profesorii cer OUG, nu promisiuni de politician. Președintele se implică, dar nu participă. Greva continuă

Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani a avut loc ieri, la București și în alte orașe ale României, dar soluțiile pentru revendicările lor nu s-au găsit.

 

Angajații din învățământ nu sunt dispuși să accepte nicio ofertă de compromis din partea Guvernului, chiar dacă liderii sindicatelor ar vrea să „cadă la pace”. Deocamdată, liderii de sindicat nu au cedat, după ce a eșuat și negocierea cu premierul Nicolae Ciucă, de ieri. Președintele Klaus Iohannis i-a primit pe protestatari la Cotroceni, dar le-a promis sindicaliștilor doar că „se va implica”. Sindicaliștii vor vota eventualele propuneri care vor veni de la Executiv. Nicio ofertă din ultimele zile nu a fost acceptată de majoritate, iar sindicatelor li s-au alăturat cadre didactice și angajați care nu sunt membri. Surse din mai multe județe spun că vor continua greva și manifestațiile de stradă, dacă nu li se majorează salariile cu sumele cerute.

După negocierile care au avut loc marți, la Ministerul Muncii, au rămas nedeclarate public multe dintre discuțiile din spatele ușilor închise. Propunerile care li s-au făcut sindicatelor au fost considerate inacceptabile de către participanții la proteste, fiind „o cârpeală pe termen scurt”, la limita legalității, care nu va rezolva problemele esențiale din sistem, ci chiar le-ar putea agrava, prin preluarea în noua grilă de salarizare a acelorași probleme care stau la baza protestelor actuale. Unele dintre propuneri au fost dezvăluite publicului abia ieri, după ce reprezentanții sindicatelor s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, la sediul Guvernului. 

Oferta făcută de Guvern la negocierile de marți și de miercuri a fost acordarea sumei de 4.000 de lei pentru personalul didactic, sub formă de prime, în două tranșe, astfel: 2.000 de lei în luna iunie și 2.000 de lei în octombrie. „Din această sumă trebuie justificată, cu documente, suma de 1.500 de lei. De asemenea, s-a propus să se acorde 1.500 de lei pentru personalul nedidactic, tot în două tranșe”, au explicat, pentru Jurnalul, surse din sindicatele profesorilor. O parte din această propunere a fost explicată și de Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), după ce reprezentanții profesorilor au ieșit, ieri, de la întâlnirea eșuată pe care au avut-o cu premierul, la sediul Guvernului. 

Și Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, a explicat că ofertele Guvernului nu se pot accepta, nici măcar după ce sindicatele au mai renunțat la câteva procente din majorările cerute inițial. „Legat de cererea noastră, și anume de a se majora salariile așa cum am cerut ieri, nu se acceptă! Este vorba despre o creștere de 20% a salariilor. Nu ne-au oferit nimic în plus. 4000 de lei prime la didactic, 1500 la nedidactic”, a explicat liderul FSE „Spiru Haret”. 

 

Debutanții rămân cu venituri de necalificați

 

Discuțiile la nivel de coaliție sunt despre respingerea cerinței principale a profesorilor, anume emiterea unui act normativ prin care să se legifereze ca în noua grilă de salarizare să fie încadrat profesorul debutant cu echivalentul salariului mediu brut pe economie. Sursele sindicale spun că ministrul Muncii a propus ca acest lucru să fie stabilit printr-un acord politic. Ieri, premierul le-a garantat profesorilor că salariul debutantului va fi, în noua grilă din Legea salarizării, la nivelul salariului mediu brut pe economie. Nicolae Ciucă și-a asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului s-a adoptat un Memorandum, publicat în Monitorul Oficial al României. 

Liderii de sindicat au explicat, însă, Guvernului că angajații din sistem nu mai au încredere în acorduri politice și va fi nevoie de OUG pentru a opri greva și manifestațiile. La baza lipsei de încredere stă faptul că toate celelalte astfel de acorduri încheiate anterior nu au fost respectate. Simion Hăncescu a explicat că premierul i-a asigurat, ieri, de publicarea în Monitorul Oficial a unui Memorandum, dar Executivului i se cere o Ordonanță de Urgență. 

„Prim-ministrul ne-a promis că va da un memorandum publicat în Monitorul Oficial legat de grila de salarizare. Am cerut răspicat, oamenii vor un alt act normativ, Ordonanță de Urgență, pentru că altfel nu au încredere”, a spus liderul FSLI.  

Și ceilalți sindicaliști susțin că este nevoie de o decizie fermă și de un act normativ, nefiind dispuși să accepte nici măcar promisiuni, dacă nu vor fi legiferate în regim de urgență. „Este foarte probabil ca oamenii care sunt în grevă să nu accepte niciun fel de compromis. Toți membrii de sindicat vor fi consultați și numai ei decid dacă se acceptă sau nu propunerile Guvernului. Nu liderii hotărăsc în numele membrilor. Referendumul pentru grevă a fost semnat de toți membrii sindicatelor, apoi lista participanților a fost semnată luni, 22 mai. S-au alăturat acțiunilor de protest și cei care nu sunt membri de sindicat. După prima ofertă a Guvernului, care presupunea vouchere, fiecare membru a comunicat dacă va continua sau nu greva. La fel se va întâmpla și acum”, a mai declarat sursa sindicală.

 

Protestatarii i-au cerut lui Klaus Iohannis să intervină pentru soluționarea acestui conflict, dar nici președintele nu are soluții. Discuțiile care se poartă în coaliție sunt despre imposibilitatea majorării salariilor profesorilor, ca nu cumva să ceară același lucru și celelalte categorii profesionale, nefiind bani la buget pentru aceste revendicări. De fapt, aproape toți bugetarii cer majorări salariale deja, iar în curând ar putea fi blocată toată România, nu doar sistemul de învățământ, în timp ce Guvernul nu găsește soluții.   

 

Fără un document oficial care să garanteze încadrarea debutanților cu salariul mediu pe economie, sistemul de Educație va rămâne la salarii apropiate de cele ale muncitorilor necalificați sau chiar mai mici decât ale celor fără studii superioare din unele domenii. 

×
Subiecte în articol: profesori revendicari solutii