x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorii foamei

Profesorii foamei

de Eugenia Mihalcea    |    Alexandra Chivu    |    26 Noi 2005   •   00:00
Profesorii foamei

Zece profesori erau ieri in greva foamei. Dupa trei saptamani in care nu au facut cursuri, dascalii risca sa nu mai primeasca nici un ban pentru luna noiembrie. Astfel, 60% dintre cadrele didactice din Romania vor intra fortat in greva foamei.

O profesoara de franceza de la Grupul Scolar "Constantin Brancoveanu" din Horezu a decis sa intre in greva foamei. Ana Comanescu, care este sora ambasadorului Romaniei la UE, Lazar Comanescu, intentioneaza sa continue aceasta forma de protest pana cand Guvernul va aproba revendicarile cadrelor didactice. "Eu nu vreau sa cada Guvernul. Vreau numai sa se aplece cu mai mult discernamant la problemele din Educatie", a declarat profesoara cu o vechime de 26 de ani in sistem. Sindicalistii valceni au anuntat ca, luni, cadrele didactice intentioneaza sa picheteze Prefectura, pentru a-si cere drepturile.

Sora ambasadorului. Ana Comanescu nu este singurul profesor care a ales o forma extrema de protest, dupa ce guvernantii au refuzat inca o data sa acorde dascalilor o majorare salariala de 18%. Profesorul de franceza din Slobozia Oliviu Vladulescu a intrat ieri in a noua zi de greva a foamei, dar nu si-a pierdut simtul umorului, chiar daca se afla pe patul de spital si nu se simte prea bine. El a fost vizitat aseara de secretarul de stat Paloma Petrescu si de purtatorul de cuvant al ministerului, Mircea Muresan. "A fost o discutie amicala, ca intre colegi, in care doamna Paloma a incercat sa ma convinga sa renunt la greva, pentru ca imi pun in pericol sanatatea. Mi-a spus niste lucruri interesante legate de unele investitii ce se vor face in invatamant, insa n-a putut sa-mi spuna nimic clar legat de revendicarile noastre, pentru ca nici dansa nu stia ceva cert", a spus Vladulescu. Dascalul este hotarat sa nu renunte la protest.

DIFERENTE. In unele scoli sunt copii chemati la ore de profesori si altii trimisi acasa

Marcela Pravat, directorul Spitalului de Urgenta Slobozia, a declarat in legatura cu starea de sanatate a profesorului ca, "tinand cont de circumstantele actuale, nu are cum sa se simta bine".

CALARASI. Tot ieri, doi profesori din judetul Calarasi au intrat in greva foamei. Potrivit vicepresedintelui Sindicatului Liber din Invatamant, Aurel Bogatu, cei doi profesori au intrat in greva foamei din cauza ca nu sunt de acord cu "umilinta la care sunt supusi". Profesorii care au intrat in greva foamei sunt Niculina Berheci, profesor de limba romana la Scoala "Tudor Vladimirescu" din municipiul Calarasi, si Constantin Sfetcu, profesor la Scoala cu clasele I-VIII din comuna Ciocanesti. Ingrijirile medicale sunt acordate celor doi profesori la sediul Sindicatului Liber din Invatamant.

CARTE. Scolarii vor avea mai putine ore pentru recuperarea intregii materii

PARINTII. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP) sustine principalele revendicari ale sindicatelor din invatamant, atat de acordare a cresterilor salariale, cat si alocarea a 5% din PIB, ca fiind justificate. Cu alte cuvinte, parintii sunt de partea profesorilor, chiar daca vor fi nevoiti sa investeasca ceva bani in recuperarea materiei dupa finalizarea grevei. Pe de alta parte, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate luni, incepand cu ora 12:00, neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamant, conducerea Curtii apreciind ca acest dosar trebuie solutionat in regim de urgenta. CC a primit marti sesizarea sindicatelor din Educatie legata de trei articole din Legea conflictelor de munca - care a dus la suspendarea procesului privind legalitatea grevei profesorilor - si va stabili un termen de judecata, dupa ce va fi emis un raport legat de caz.

HOTARAT
"Voteaza trei milioane de euro ca sa-si cumpere masini de lux si nu sunt fonduri pentru invatamant. Este pur si simplu impertinenta cand vin si ne cer sa trecem sa muncim in continuare si ei sa se imbuibe"
Ovidiu Vladulescu - profesor din Slobozia, in greva foamei

"CALITATEA EDUCATIEI"
Presedintele Traian Basescu a refuzat ieri sa promulge legea care respingea OUG 75/2005 privitoare la asigurarea calitatii educatiei, cerand Parlamentului sa reexamineze strategia lui Miclea. Ordonanta prevede stabilirea unor criterii de performanta in invatamant, infiintarea unor agentii care sa verifice calitate programelor, dar si a managementului din educatie. Seful statului le-a transmis parlamentarilor ca "schimbarea strategiei de abordare a problemelor invatamantului o data cu schimbarea ministrului Educatiei nu este benefica" si ca e nevoie de continuarea reformelor propuse de Miclea. Ordonanta a fost adoptata de Camera Deputatilor si respinsa de Senat. (Oana Stancu)

Pozitie - ""Cresterea salariilor, secundara""


Fostul ministru al Educatiei si Cercetarii Mircea Miclea a declarat ieri, pentru Jurnalul National, ca, din punctul sau de vedere, prioritara este asigurarea unui buget corespunzator pentru sistemul de invatamant, care sa garanteze o buna continuare a reformelor incepute, iar ca majorarea salariilor dascalilor, desi importanta, este o problema secundara.

"Cea mai importanta este finantarea sistemului de invatamant. Cresterea salariilor este importanta, dar este o problema secundara", a declarat fostul ministru, a carui nemultumire fata de procentul din PIB alocat initial invatamantului (n.r. - de 3,7%) s-a concretizat intr-o demisie depusa pe masa premierului in data de 11 octombrie. Gestul sau a fost considerat de-a dreptul nobil de catre dascali, fapt care i-a determinat pe acestia sa nu mai accepte ca guvernantii sa-i priveasca cu dispret, cum zic ei, si sa lupte pana la capat pentru ceea ce considera ca este dreptul lor.

NO COMMENT. Fostul ministru a refuzat sa comenteze criza prin care trece in aceste saptamani sistemul romanesc de invatamant, considerata de unii drept cea mai grava din ultimii 15 ani, si a afirmat ca a spus deja tot ceea ce a avut de spus in ziua in care si-a dat demisia. "As prefera sa nu mai discut sau sa mai fac comentarii. Nu vreau sa mai spun nimic. Am spus totul prin nemultumirea avuta fata de bugetul alocat initial invatamantului, am dat toate explicatiile cand mi-am inaintat demisia", a mai spus Mircea Miclea.

Fostul ministru si-a reluat cursurile, pe care le-a tinut chiar si in timpul grevei , precum si sefia catedrei de Psihologie din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii "Babes-Bolyai".

PREMIERUL NU CEDEAZA
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ieri ca este impresionat de gesturile extreme la care recurg unii dintre liderii sindicali din Educatie, precum greva foamei, aratand insa ca problemele nu pot fi astfel rezolvate si ca nu este dispus sa-si asume riscul deteriorarii situatiei economice. El a precizat, intr-un interviu acordat BBC, ca este dispus sa priveasca "cu toata sensibilitatea" astfel de gesturi, care reprezinta expresia unei atitudini-limita prin care se doreste atragerea atentiei asupra unor probleme, dar a amintit ca majorarea salariilor profesorilor la nivelul solicitat de acestia ar permite cresterea inflatiei si ar dezechilibra grav economia.

Iasi - Scandari si huiduieli


Profesorii au incheiat a treia saptamana de greva cu proteste de strada in frig si ploaie. Aproape 1.000 de dascali preuniversitari si universitari din toate judetele Moldovei au participat la un miting de protest in piata Palatului Culturii din Iasi. Inarmati cu fluiere si pancarte, profesorii au indurat frigul pentru a protesta fata de atitudinea guvernului si de nivelul salariilor din Educatie. Au scandat minute in sir "mincinosii" si au huiduit Guvernul. Pe pancartele purtate de profesori se putea citi: "Sa traiti la fel de bine: sa v-ajunga doar de paine". In judetul Iasi, numarul dascalilor care continua greva depaseste 7.000. (Mirela Cimpoi)

Galati - 70% din scoli, in greva


Situatia incerta si esecul negocierilor i-a scos pe dascalii galateni in strada. Mai mult de 1.500 de cadre didactice din intreg judetul au infruntat capriciile vremii si au participat la un miting, cerandu-si drepturile. Actiunea de protest a inceput cu intonarea Imnului National si cu pastrarea unui moment de reculegere in memoria "decesului invatamantului romanesc". Profesorii au protestat intr-un mod cu totul aparte, printre alocutiuni rostindu-se plugusorul si sorcova, textele satirizandu-i pe actualii guvernanti. Profesorii sustin ca vor continua greva pana la solutionarea revendicarilor salariale. Toate cele 104 scoli din Galati si peste 70% din scolile din judet au ramas in greva generala. (Erik Hoosz)

Cluj - Dascalii vor miting


Dascalii clujeni au fost si ieri in greva, un procent de 65% din scoli fiind inchise. Liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru, preconizeaza ca numarul protestatarilor va creste. In urma cu o saptamana, procentul de dascali grevisti ajunsese la 85%, iar la 22 noiembrie, pe vreme ce se apropia a doua runda de discutii, scazuse pana la 50%. Dar esuarea negocierilor a facut ca determinarea profesorilor din toata tara, inclusiv a celor clujeni, sa creasca din nou. "Din pacate nu avem nici un semnal de negociere, iar profesorii se pregatesc pentru un miting, care va avea loc la Bucuresti marti sau miercuri", a spus Lucia Cojocaru. (Elena Stanciu)
×
Subiecte în articol: special invăţămănt greva profesorii foamei