x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum se iese din criză la casele mari: PNL pregătește Legea „Primul conac”!

Cum se iese din criză la casele mari: PNL pregătește Legea „Primul conac”!

de Monica Cosac    |    02 Oct 2023   •   07:20
Cum se iese din criză la casele mari: PNL pregătește Legea „Primul conac”!

Preocupați în mod deosebit de soarta vechilor conace și case boierești, aleșii liberali vor ca statul să îi ajute pe moștenitorii și pe cumpărătorii acestor imobile încadrate ca monumente istorice să le restaureze și să le pună în valoare. Mai exact, deținătorii acestor clădiri vor putea beneficia de credite garantate de stat printr-un nou program guvernamental croșetat după modelul programului „Prima Casă”, conform unui proiect de lege pus zilele trecute pe masa senatorilor de 28 de parlamentari PNL. Creditele pot ajunge până la 140.000 de euro.

Proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri în vederea implementării programului „Primul Monument Restaurat” este inițiat de trei parlamentari liberali și susținut de alți 25 de colegi de partid și vizează facilitarea accesului persoanelor fizice și juridice la contracte garantate de stat pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor din țara noastră.  

În noiembrie 2021, în România existau cel puțin 801 monumente istorice în pericol de dispariție, majoritatea din categoria monument (2,63% din numărul total al monumentelor istorice din România), numărul fiind în creștere față de datele precedente (593 de monumente istorice la nivelul anului 2013), potrivit datelor existente la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și centralizate de Institutul Național al Patrimoniului. 

Însă, pe lângă aceste imobile aflate în pericol de prăbușire, „multe alte monumente istorice se află într-o stare precară de conservare”, amintesc autorii proiectului de lege, în expunerea de motive. Aceștia susțin că proprietarii au dificultăţi în accesarea unor credite de investiţii imobiliare destinate restaurării și, ca atare, au nevoie de sprijin financiar din partea statului.  

„Pentru sprijinirea unei rezolvări a problemei monumentelor istorice aflate în stare proastă, considerăm necesare prevederi legislative care să se refere nu doar la reabilitarea anvelopantei clădirii, ci la conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a întregului imobil. De asemenea, este necesară extinderea aplicabilității prevederilor legale de sprijin financiar pentru operatorii economici, în situaţia existenței unor scheme de ajutor de minimis/stat”, se arată în documentul amintit mai sus.

„Se are în vedere instituirea unui program de tip «Prima Casă»/ «Noua Casă»”, precizează autorii propunerii legislative, subliniind că acest program s-a bucurat de succes în rândul tinerilor. 

„Lucrurile acestea se întâmplă cu rezultate pe care le știm în orașe din Italia, din Franța, din Spania sau Austria și lista poate continua”, spune senatorul Liviu Brătescu, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ. 

 

Punerea în valoare a unui monument „inclusiv prin construcții noi”

Programul guvernamental multianual „Primul Monument Restaurat” se adresează atât proprietarilor, cât și asociațiilor de proprietari sau persoanelor fizice de drept privat. Însă, pentru persoanele fizice de drept privat va fi necesară și aprobarea unei hotărâri de guvern a unei scheme de ajutor de minimis/scheme de ajutor de stat.

Conform documentului, „prin acţiuni de conservare, restaurare şi punere în valoare a unui monument eligibile pentru finanţare (…) se înţeleg elaborarea studiilor, cercetărilor și a documentațiilor tehnico-economice necesare în vederea restaurării și punerii în valoare a unui monument, inclusiv prin construcții noi, plata taxelor aferente avizelor pentru obţinerea autorizaţiei de construire, realizarea lucrărilor, asigurarea serviciilor de asistenţă tehnică - dirigenţie de şantier, dacă de la ultima recepție la terminarea unor lucrări de consolidare a părții imobilului pentru care se solicită finanţare, altele decât lucrări de intervenție în primă urgenţă, definite potrivit legislației privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, au trecut mai mult de 10 ani până la data solicitării finanțării garantate”.

Ce sume vor putea obține deținătorii clădirilor

În cazul persoanelor fizice, proiectul stabilește că valoarea creditului va fi de cel mult 70.000 de euro, cu un avans plătit de beneficiar de 5%.

„Valoarea finanţării destinate, prin Program, unui imobil sau unei părți de imobil deţinute de o persoană fizică în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, și avansul plătit de beneficiar”, stipulează proiectul legislativ. Finanțarea acordată de bănci „va fi garantată de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate, și acoperă maximum 95% din preţul de acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora”.

În cazul în care beneficiarul este o asociație de proprietar, valoarea finanțării va putea fi cuprinsă între 70.001 de euro și maximum 140.000 de euro, echivalent în lei, și este compusă din finanţarea acordată de instituţia de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 de euro și maximum 119.000 de euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

Aici, creditul va fi garantat de stat în proporție de maximum 60% și va acoperi cel mult 85% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

Pe lângă creditele bancare, finanțări pentru acțiunile de conservare, restaurare și punere în valoare a monumentelor vor putea veni și de la bugetul local, sub formă de grant. În acest caz, contribuția autorităților locale va fi de cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, diferența urmând să fie acoperită de beneficiar. În cazul asociațiilor de proprietari, diferența va putea fi asigurată din fondul de reparații sau din alte surse.

Beneficiarul finanțării prin acest program nu va putea înstrăina imobilul restaurat timp de 5 ani de la realizarea investiției.

Aceasta este cea de-a treia propunere legislativă ce vizează clădirile încadrate la monumente istorice, pusă în dezbatere la Parlament, doar în ultimele șapte luni, de către senatorii și deputații PNL.

×
Subiecte în articol: program guvernamental monument restaurat