x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Programat sa ucida

Programat sa ucida

de Marina Constantinoiu    |    20 Noi 2006   •   00:00

Cu sapte ani inainte de ipoteticul termen-limita pentru aflarea adevarului despre asasinarea lui Kennedy, Pacepa face lumina. A stiut inca din 1963 ca KGB-ul a fost implicat. A avut nevoie de 14 ani pentru a se documenta si a demonstra ca tot KGB-ul a creat "Dragonul". In exclusivitate pentru Jurnalul Na-tional, Ion Mihai Pacepa prezinta "Programat sa ucida", cartea despre asasinarea lui Kennedy, scrisa in SUA.

22 NOIEMBRIE 1963. Era o zi superba de toamna, in Dallas. O coloana de masini oficiale, una dintre ele avandu-l la bord pe presedintele SUA, avea sa fie oprita din drum de un atentat care i-a curmat viata celui de-al 35-lea sef al Executivului american: John Fitzgerald Kennedy.

In 1992 a inceput sa adune documente despre rolul jucat de KGB in uciderea fostului presedinte american, John Fitzgerald Kennedy. A terminat de documentat acest subiect abia anul trecut. Si s-a pus pe scris o carte. "Programat sa ucida" vine sa faca lumina, dupa cum sustine autorul ei, nimeni altul decat Ion Mihai Pacepa.

La 22 noiembrie 1963, presedintele Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy (JFK), era asasinat. Ucigasul sau, Lee Harvey Oswald, avea sa fie asasinat, la randul lui, la numai doua zile dupa ce presedintele fusese omorat. Investigatiile oficiale au stabilit ca Lee Harvey Oswald a fost cel care a comis asasinatul, dar opinia publica este si astazi sceptica in privinta variantei oficiale privind aceasta crima. Teoriile conspiratiei au dat tarcoale acestui caz inca din primele momente de dupa uciderea presedintelui american, nereusind nici in ziua de azi sa fie spulberate, in ciuda tuturor eforturilor depuse.

ASASINUL. Lee Harvey Oswald. Mana care a apasat pe tragaci

OBSESIA CELOR 50 DE ANI. Adevarul despre asasinarea lui Kennedy a ajuns punct de reper pentru toate momentele de istorie greu de elucidat; un reper temporal, echivalentul a 50 de ani. Aproape doua generatii au ajuns sa se raporteze la cei 50 de ani pe care-i aveau de asteptat pana la aflarea adevarului despre moartea lui JFK. Pana si romanii au imbratisat acest reper, folosindu-l din plin atunci cand s-a cerut adevarul despre Revolutia din 1989 sau chiar despre rapirea ziaristilor romani in Irak.

1963-2006. Aproape nimeni nu a bagat de seama ca au trecut 43 de ani din cei 50 pe care, teoretic, ii aveam de asteptat cu totii pentru a afla adevarul despre moartea lui Kennedy. Adevarul care sa faca tandari teoriile conspiratiei. Care sa se bazeze pe documente. S-au scris, fara exagerare, mii de texte pe marginea acestui caz. S-au facut filme. Cine l-a ucis pe Kennedy, cine s-a aflat in spatele lui Oswald? CIA? KGB? Mafia? Directorul FBI, J. Edgar Hoover? Vicepresedintele Lyndon B. Johnson? Fidel Castro? Balanta s-a inclinat parca de la inceput in "favoarea" CIA, desi nimic nu a fost dat ca sigur 100%.

SE FACE LUMINA. La 43 de ani de la asasinarea lui JFK, inca o carte dedicata acestui trist eveniment isi asteapta publicarea. Este vorba despre "Programat sa ucida". O carte dedicata operatiunii moscovite "Dragonul", care se bazeaza pe documente ce demonstreaza rolul lui Nikita Hrusciov si al KGB in asasinarea presedintelui Kennedy. Autorul ei a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul National ca a lucrat zece ani ca sa documenteze ceea ce stia din Romania, "dar acum se va face, in sfarsit, lumina". Arnaud de Borchgrave, decanul ziaristilor americani si director la Centrul de Studii Strategice si Internationale din Washington, este cu totul de acord. Profesorul Vladimir Tismaneanu considera ca aceasta "fascinanta si provocatoare" carte "va schimba definitiv intelegerea noastra despre unul dintre cele mai tulburatoare episoade ale secolului al XX-lea". Iar profesorul Claude Matase, o personalitate americana de origine romana, o compara cu romanele Agathei Christie si isi exprima convingerea ca va deveni un film de mare succes.

AUTORUL. S-ar putea ca toti trei sa aiba dreptate. Eu stiu insa ca in Romania, simpla rostire a numelui autorului acestei carti - generalul Ion Mihai Pacepa - va provoca numeroase reactii negative, de la alergii la contestare puternica. De aceea am decis sa-l intreb pe autor cum se face ca pana si aici il gasim tot pe... Pacepa. Detalii despre ce a insemnat munca la "Programat sa ucida", precum si fragmente din aceasta lucrare urmeaza in interviul de mai jos, precum si zilele urmatoare, intr-un mini-serial menit a da o imagine cat mai completa despre ceea ce reprezinta aceasta carte.

Jurnalul National: Domnule general, cum ati ajuns la subiectul JFK? De cati ani va preocupa?
Ion Mihai Pacepa: Am aflat despre implicarea KGB-ului in asasinat de la generalul Aleksandr Saharovski, seful spionajului sovietic, la doua zile dupa ce JFK a fost omorat. Saharovski, care a creat Securitatea si i-a fost apoi consilier-sef, a venit la Bucuresti ca sa ne antreneze in Operatiunea "Dragonul", menita sa distraga atentia de la KGB pentru aceasta crima. Am decis sa documentez rolul KGB in asasinat la cateva luni dupa ce am primit azil politic in SUA, cand s-a publicat concluzia celei de-a doua comisii guvernamentale care a investigat asasinatul. In raportul final, Comisia Congresului SUA a exclus implicarea KGB, motivand: "Reactia Guvernului si a poporului sovietic a parut sa fie una de sincera durere si soc. Comisia crede, prin urmare, in baza evaluarilor de care dispune, ca Guvernul sovietic nu a fost implicat in asasinat". La acea data, Washingtonul nu cunostea inca amploarea politicii de dezinformare a Kremlinului, care a falsificat pana si cartile de telefon ale Moscovei.

14 ani de munca

Cand v-ati decis sa scrieti aceasta carte?
In 1991, cand Uniunea Sovietica a fost abolita, am sperat ca noii lideri din Kremlin vor expune in sfarsit rolul KGB in asasinat. Din pacate, KGB a supravietuit - si ulterior a subordonat Kremlinul - , iar misterul a ramas mister. Am inceput sa documentez rolul KGB in asasinarea lui Kennedy in 1992. Am terminat anul trecut.

A cata lucrare pe tema asasinarii lui Kennedy sa fie cea pe care o semnati?
Greu de spus. In 1992, cand am inceput investigatiile, erau circa 2.500. Nimeni nu a crezut ca Lee Harvey Oswald, care abia se repatriase din Moscova, l-a ucis pe JFK din proprie initiativa, si o groaza de oameni au inventat diverse comploturi. O carte a sugerat chiar ca ar fi existat "doi Oswald", si a determinat deshumarea celui ucis dupa asasinare — cadavrul a fost, bineinteles, cel al lui Oswald care s-a repatriat din URSS. Doar una din acest noian de carti este insa cu adevarat valoroasa. In 1978, Edward Jay Epstein a publicat rezultatele propriei sale investigatii sub titlul "Legenda: lumea secreta a lui Lee Harvey Oswald". Epstein a intervievat peste 400 de persoane care au fost asociate intr-un fel sau altul cu Oswald, inclusiv 70 de puscasi marini, care au servit impreuna cu el in Japonia si Extremul Orient, care nu fusesera intervievati de FBI. Cartea lui Epstein documenteaza ca Oswald a avut legaturi cu KGB inainte de a defecta la Moscova si ofera informatii semnificative despre modul in care a fost manipulat de sovietici. Epstein nu a cunoscut insa tehnica de informatii si nu a stiut cum sa interpreteze datele obtinute. De aceea cartea lui, relativ bine documentata, a ramas in suspensie.

O carte bazata pe documente

Pe scurt, ce aduce nou cartea dumneavoastra? Ce o face credibila?
"Programmed to Kill" documenteaza ca Oswald a fost agent al KGB. Credibilitatea cartii este data de sute de fapte inedite ce nu pot fi contestate. Un exemplu: Comisia Warren, bazandu-se pe informatiile furnizate de Moscova si pe vizele din pasaportul american cu care Oswald a defectat (furnizat tot de Moscova), a concluzionat ca la 9 octombrie 1959 el a aterizat in Helsinki la bordul unui avion occidental care a decolat din Londra, ca a petrecut cinci nopti la Hotelul Klaus Kurki din Helsinki, ca la 14 octombrie a obtinut viza de intrare in URSS si ca in aceeasi zi a luat un tren spre Moscova, unde a cerut azil politic. Documentele pe care le-am obtinut, certificate de agentiile aeriene, atesta insa ca in acea perioada nu a existat nici un zbor direct Londra - Helsinki si ca numele lui Oswald nu apare in listele de pasageri ale nici unei companii aeriene care a efectuat zboruri la Helsinki in acea perioada.

In anii cand proeminentul agent KGB Urho Kekkonen a fost presedintele Finlandei (1956-1981), Hotelul Klaus Kurki era un fel de Athénée Palace finlandez in care KGB avea mana libera. Cand am fost in conducerea DIE am folosit repetat Hotelul Kurki, atat personal, cat si pentru actiuni operative. Era cel mai luxos hotel din Helsinki (patru stele), si facea impresie buna agentilor occidentali cazati de DIE acolo. Pretul unei camere pentru cinci zile la Hotelul Kurki depasea insa cu mult cei 700 de dolari pe care Oswald i-a declarat in vama britanica atunci cand a debarcat in Anglia cu cateva zile inainte. Concluzia? Oswald a fost dus in secret la Moscova de KGB pentru instructaj si, odata ajuns in "tara visurilor" sale, a cerut azil politic. KGB i-a cerut sa se reintoarca in SUA, unde era mult mai util. Oswald si-a taiat insa venele si a fost spitalizat. Pana la urma, KGB a fost nevoit sa-i acorde azil politic. Legenda despre sederea lui Oswald in Helsinki, unde KGB avea mana libera, a fost pregatita in graba dupa asasinarea lui JFK si a fost plina de gauri. "Programmed to Kill" contine sute de astfel de exemple.

Care este teoria pe care o avansati si despre care sustineti ca este, de fapt, adevarul? Sa fie aceasta versiune adevarul pe care-l asteptam peste 50 de ani, dar venit cu sapte ani mai devreme?
Dupa ce Kennedy l-a fortat pe Hrusciov sa ia umilitoarele decizii de a construi Zidul Berlinului si de a-si retrage rachetele nucleare din Cuba, tiranul sovietic i-a ordonat lui Saharovski sa se debaraseze de "Porc" (codul KGB pentru Kennedy in acea vreme). Oswald, care ii scrisese fratelui sau din SUA ca nu va parasi niciodata URSS, a fost dotat in graba cu o sotie sovietica, menita sa-l tina "strans intre picioare" (citat din Saharovski), si a fost apoi retrimis in SUA. Cartea contine probe de necontestat ca Oswald a fost repatriat temporar si ca urma sa se reintoarca la Moscova impreuna cu familia dupa executarea misiunii. Dupa procesul Stashinski, KGB (si DIE) si-a suspendat temporar asasinatele in strainatate si i-a ordonat lui Oswald, si celorlalti agenti trimisi in Occident cu sarcini de a lichida oponenti politici, sa distruga mijloacele de comunicatie cu Centrul si sa se dea la fund. Oswald fusese insa mult prea indoctrinat asupra misiunii sale "istorice" ca sa renunte la ea. El s-a deplasat in doua randuri in Mexico City spre a-l convinge pe ofiterul sau de legatura (Valeri Kostikov, nume de cod "Kostin", expert KGB in asassinate) sa-i aprobe continuarea misiunii. Moscova a ramas insa ferma, si Oswald a cerut in scris ambasadei URSS din Washington sa-i aprobe reintoarcerea la Moscova (cartea contine scrisoarea originala). Restul este in "Programmed to Kill".

Blocul sovietic si comunitatea de informatii

24 NOIEMBRIE 1963. Ucigasul, ucis, la randul sau, de Jack Ruby
Vrem cateva detalii despre aparitia cartii: cand este programata, daca va fi tradusa si in limba romana, chiar si cateva cuvinte despre drepturile de autor.
Cartea va fi publicata in SUA cu prilejul implinirii a 45 de ani de la asasinarea presedintelui Kennedy. Ea va aparea in Romania mai devreme, ca un elogiu fata de tara in care m-am nascut. Am donat drepturile de autor, asa cum le-am donat si pe cele pentru cartea "Orizonturi Rosii".

Stiti, multi apreciaza ca sunteti sustinatorul taberei neoconservatoare americane, al aripii dure a administratiei Bush, "incremenite in proiect", adica inca obsedate de Razboiul Rece. Prin "Programat sa ucida" nu cumva dati apa la moara criticilor?
Cartea are 783 de note de subsol care citeaza documente independente, sovietice si americane, ce atesta fara drept de apel implicarea Moscovei in asasinarea lui JFK.

Cum se face, domnule general, ca DIE a noastra, precursorul SIE, apare in multe dintre operatiunile secrete din diverse state ale lumii? In multe dintre articolele pe care le semnati in presa internationala faceti referire la implicarea directa sau indirecta a DIE in diferite operatiuni secrete pe teritoriul altor state.
Intreaga comunitate de informatii externe a fostului bloc sovietic a fost implicata, intr-o forma sau alta, in asemenea operatii. Din pacate, insa, nici un cadru de varf din celelalte servicii "surori" nu a "defectat" si nu le-a expus. Iar serviciile actuale de informatii din fosta Europa de Est continua sa fie pline de fosti ofiteri comunisti care nu vor sa se afle adevarul despre trecut pentru a nu se autoincrimina. De aceea, SIE nu a dezvaluit nici azi actiunile serviciului de spionaj al lui Ceausescu impotriva NATO, desi Romania a devenit membru al Aliantei Atlantice. Tot de aceea, generalul Iulian Vlad a declarat ca va duce secretele Securitatii cu el in mormant. Este semnificativ ca fostii ofiteri care au indraznit sa expuna aceste operatii si-au asumat riscul de a fi etichetati drept "tradatori". Liviu Turcu este doar ultimul exemplu.

Inca una pe drum

A fost Bucurestiul un fel de buric al Pamantului pe vremea comunistilor in materie de servicii secrete? Din moment ce multe dintre actiunile KGB despre care ati vorbit de-a lungul timpului au legatura mai mult sau mai putin cu Romania, am putea trage aceasta concluzie?
Nu. Dar eu am cunoscut in detaliu doar actiunile de spionaj ale Romaniei comuniste. Din pacate, dezvaluirile s-au oprit aici. Raposatul Markus Wolf, omologul meu din RDG, de exemplu, a publicat doar o carte de bucate si o istorie romantata a vietii sale, care mentioneaza numai actiunile de spionaj facute deja publice de presa occidentala.

Ce surpriza mai pregatiti publicului? Este "Programat sa ucida" ultima lucrare semnata Pacepa?
Sper ca nu. Lucrez la o carte autobiografica semnata de doi autori: generalul roman care la 24 iulie 1978 a cerut azil politic la ambasada SUA din Bonn, si americanul de origine vest-europeana care la 28 iulie 1978 a coborat din uriasul avion militar Hercules pe Aeroportul prezidential de la Andrews Air Force Base, de langa Washington.
×