x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Programatorii mileniului

Programatorii mileniului

31 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

La Palatul National al Copiilor, copiii patriei invata de toate. Invata ziaristica, dansuri moderne, pictura, astronomie, informatica. Sunt pustii Palatului destepti, dar cei de la informatica rup gura targului!
COSTIN ANGHEL

Marile sperante ale sectiei de informatica sunt acum doi pusti. Gavrila Vlad Alexandru si Taloi Bogdan. Profesorul lor, Marian Dragusin, spune: "Este o adevarata placere sa lucrezi cu ei, sunt niste copii deosebiti". Depasesc multi elevi de nivel de liceu de informatica. Vad in ei placerea de a programa, sunt extraordinari!".

Brunetul

Vlad face programare de un an si jumatate. Elev in clasa a III-a, s-a calificat in faza nationala a concursului national de informatica pentru clasa a V-a si a iesit printre primii sase concurenti in finala. El crede ca informatica il va ajuta sa duca o viata mai buna, "cu multi bani", spune. A participat la Olimpiada de Informatica, la Marele Premiu - un concurs organizat la Palatul Copiilor, la InfoKids, un concurs la Eforie, la Focsani. "Am luat premii I, II, III..., dar si mentiuni, important este ca am participat", afirma Vlad. Unii oameni il vad ca pe un geniu, dar el considera ca inca mai are de lucrat. "Vreau sa ajung om de stiinta afara, in America", spune mandru el. Pentru a-si indeplini visul, Vlad munceste "cat un om mare" si invata foarte mult. Ii place sa faca aplicatii si programare. "Imi mai place sa ma uit la pesti, am acasa un acvariu. Nu prea imi plac sporturile. Imi place sa ma joc cu jucariile, sa construiesc, am niste piese mari", spune Vlad.

Blondul

"Lui Bogdan ii place sa se joace pe calculator, dar mai ales sa faca programare, sa rezolve algoritmi", afirma mandru profesorul Dragusin. De informatica s-a apucat de trei ani, de programare de un an. A participat si el la diferite concursuri si tabere. Cel mai mult i-a placut un concurs organizat la Constanta. A fost atras la inceput in domeniul informaticii de utilizare, treptat a venit pasiunea pentru programare. "Lucrurile merg mai repede cand programezi chiar tu", explica Bogdan. Cateodata vrea sa ajunga informatician in Romania, altadata in afara tarii, "ma mai gandesc".

Momentan nu stie daca este sau nu un geniu. Ii place programul de calculator denumit Power Point. Cand nu este la calculator, Bogdan prefera lego-urile. Rolele, inotul si schiul nu-i sunt nici ele straine.

CV - Bogdan Taloi

Micul programator s-a nascut la data de 18 mai 1995, Bucuresti. Este in clasa a II-a, la Scoala 195, Bucuresti. A participat la trei concursuri, a luat trei premii! Competitiile la care a participat sunt: Concurs Constanta, martie 2004 - Locul I la clasa a II-a. La acest concurs, Bogdan a participat si la proba pentru clasa a III-a, unde a obtinut locul I. Tot in luna martie a anului 2004 a participat la "Cupa Martisor", organizata in Bucuresti. La aceasta cupa, micul programator a obtinut locul I la clasa a IV-a! Ultimul concurs la care a participat Bogdan in acest an este "Marele Premiu al Palatului National al Copiilor" Bucuresti, mai 2004. A avut chiar si o aparitie radio la postul Radio MIX in aprilie 2004.

CV - Vlad Alexandru Gavrila

Alexandru s-a nascut la data de 18 septembrie 1994 la Bucuresti. In prezent este elev in clasa a III-a, la Scoala 110 "George Toparceanu". A participat deja la 21 de concursuri. S-a acoperit de glorie in orasele Bucuresti, Galati, Eforie, Focsani, Constanta, Buzau. A obtinut la concursurile unde a participat 19 locuri I si 2 locuri II. Cel mai important premiu obtinut de Vlad este o mentiune primita la Olimpiada Nationala de Informatica de la Buzau, in luna aprilie 2004. De retinut este faptul ca a castigat acest premiu, participand la Olimpiada, la grupa de varsta specifica clasei a V-a, el fiind in clasa a III-a. A participat la emisiuni ale Televiziunii Nationale Romane, Generatia @, in septembrie 2003, la Radio MIX in aprilie 2004, a dat un interviu in ziarul Opinia Buzaului in aprilie 2004.

Pepiniera

De prin ’90, romanii au inceput sa domine Olimpiadele de Informatica organizate pe mapamond. La inceput, o medalie, poate doua. Bronz, argint, aur, nici un loc de pe podium n-a fost ratat de informaticienii nostri. Important de stiut este ca, din toate echipele Romaniei prezente la Olimpiade, cel putin un membru al echipei provenea din pepiniera de genii a Palatului Copiilor, sectia de informatica. Informatica a devenit materia la care ne putem duela cu orice tara, indiferent de continent sau rasa.

L-au impresionat pe Gates

La ora actuala, cateva mii de tineri romani sunt angajati ai companiilor IT americane. Cei mai multi sunt programatori si castiga peste 40.000 de dolari pe an.
CRISTIAN IONITA

Salariul mediu al unui expert IT in SUA este de 60.000 de dolari. Cel mai bine platiti sunt programatorii. Chiar si un incepator in acest domeniu primeste ceva mai bine de 40.000 de dolari pe an. Ei bine, programatorii romani din America primesc acesti bani. In marea lor majoritate au putin peste 20 de ani.

Prima impresie

Desi faima romanilor prin alte colturi ale lumii nu este tocmai magulitoare, "programatorii mioritici" au reusit sa-si creeze o imagine de invidiat la Microsoft. "Bill Gates are o parere foarte buna despre romani. La prima noastra intalnire mi-a spus ca este foarte multumit de calitatea programatorilor nostri si ca deja s-a obisnuit sa auda engleza vorbita cu accent romanesc in campus", declara Silviu Hotaran, directorul companiei pentru Europa de Est.

La sediul central al Microsoft, in Redmond, lucreaza in jur de 300 de programatori romani. In fiecare an, familia se mai mareste cu cativa membri. Printre cei mai cunoscuti locuitori ai campusului Microsoft sunt romanii care au "aterizat" acolo anul trecut, dupa ce Microsoft a cumparat RAV Antivirus. Ei sunt cei care au dezvoltat celebrul antivirusul pe vremea cand mai apartinea romanilor. Desi vestea tranzactiei a facut inconjurul lumii, plecarea celor zece programatori in America s-a facut cu mare discretie. Motivul: clauzele de confidentialitate impuse prin contract de Microsoft.

Cateva mici secrete au reusit sa razbata totusi. Principala conditie pusa de Microsoft a fost incheierea unor contracte pe termen lung: 5-10 ani. In schimb, baietilor li s-au asigurat case, masini si posibilitatea de a-si lua familia. In plus, gigantul software a decontat absolut toate cheltuielile de transport.

Facilitati

O data ajunsi acolo, compania le-a asigurat cursuri de perfectionare timp de cateva luni. Abia dupa aceea, romanii au inceput sa lucreze la transformarea RAV in antivirusul propriu al Microsoft. Mai mult, seful echipei de programatori, Adrian Marinescu, a devenit seful diviziei de securitate antivirus al Microsoft. La Redmond persista o atmosfera de campus universitar, iar comunitatea romaneasca este o adevarata familie: au forumuri il limba romana, isi transmit vesti de acasa, iau masa impreuna sau merg la picnic "in gasca". Pe intreaga suprafata a campusului functioneaza o retea wireless de mare viteza ce le da posibilitatea sa tina legatura unul cu altul in permanenta.

Romanul de la Google

Catalin Francu este unul dintre cei zece romani angajati de compania Google. In 2001 era student la Massauchussets Institute of Technology, unde ajunsese printr-o bursa obtinuta in timpul studentiei la Politehnica bucuresteana. In timpul vacantei de vara, Catalin a capatat un serviciu "de proba" (internship) la compania Google. La sfarsitul internship-ului a revenit la scoala, unde si-a terminat masterul, iar in vara urmatoare i-a contactat pe cei de la Google si a obtinut un post de inginer sofware. Dupa cum spune Cata, in campusul de la Mountain View (50 km sud de San Francisco) este o atmosfera degajata, fara cerinte in privinta tinutei, iar programul inginerilor nu are absolut nici o restrictie orara. Cei zece romani iau masa impreuna de multe ori, atat in timpul serviciului, cat si in afara lui, se intalnesc pentru petreceri, excursii sau alte ocazii (cum ar fi Pastele, cand mai vin in concert artisti romani). (Alexandru Radescu)

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Copii geniali ai Romaniei

Livada cu o mie de glasuri

Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

Desface probleme, dar si face

Ana: matematica pura

Tabla de sah este toata lumea lui

Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

Copilaria ca antidot

Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

Urmasele lui Picasso

Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

Programatorii mileniului

Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

"Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
×