x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Progresul, O cooperativă pentru maşinile de spălat ale arădenilor

Progresul, O cooperativă pentru maşinile de spălat ale arădenilor

de Andrei Ando    |    20 Aug 2009   •   00:00
Progresul, O cooperativă pentru maşinile de spălat ale arădenilor

La sfârşitul anului 1988 se înfiinţa la Arad Cooperativa "Progresul", pe Strada Gh. Dimitrov nr. 81-85, în fostul local al întreprinderii "Arădeanca". Preşedinte al cooperativei a fost desemnat inginerul Ioan Toma, căruia i s-a încredinţat un colectiv tânăr de angajaţi, cu media de vârstă de 26 de ani.

Scopul Coope­rativei "Progresul" a fost asigurarea pentru toate cooperativele meş­teşugăreşti din judeţ a unei uni­tăţi specializate în re­pararea utilajelor şi instalaţiilor, iar în al doilea rând, de a completa nomenclatorul de produse şi servicii pentru po­pulaţie.
Potrivit preşedintelui Ioan Toma, până la data înfiinţării cooperativei fiecare unitate se descurca greu cu repararea in­stalaţiilor, lipsind atât specialiştii, cât şi utilajele necesare. Asta a generat un puhoi de sesizări şi reclamaţii la organele de partid, care au decis că este necesară o structură de intervenţie internă, în primul rând pentru a asigura o ca­litate corespunzătoare produselor de export. Aşa a luat naştere "Progresul", care executa reparaţii la maşini de tricotat, de cusut, de strunguri şi freze, de aparate de injectat ori de instalaţii şi maşini specifice industriei de prelucrare a lemnului, industriei pielăriei şi încălţămintei. De asemenea, s-a specializat şi pe piese de schimb.

Pentru populaţie executa în­deosebi lentile optice pentru pro­iectoare şi diaproiectoare, curele ca­melate pentru maşini de spălat. Numai pentru anul 1989 a primit în avans comenzi pentru 70.000 de curele pentru maşinile de spălat tip "mini".

Tot pentru populaţie, acti­vitatea de service cuprindea şi un atelier - situat chiar în incinta coo­perativei - pentru repararea maşi­nilor de scris şi unul pentru re­pararea diferitelor instalaţii din gos­podărie ca, de pildă, hote de bu­cătărie, a altor articole de uz casnic, a porţilor din metal şi împrejmuirilor.
Sediul fostei coo­perative este nefolosit, astăzi.
Nu a fost vândut nici ca afacere imobi­liară, în perioada de dezvoltare economică a Aradului postrevo­luţionar, aşa cum s-a întâmplat cu alte întreprinderi locale.

×
Subiecte în articol: special