La sfârşitul anului 1988 se înfiinţa la Arad Cooperativa "Progresul", pe Strada Gh. Dimitrov nr. 81-85, în fostul local al întreprinderii "Arădeanca". Preşedinte al cooperativei a fost desemnat inginerul Ioan Toma, căruia i s-a încredinţat un colectiv tânăr de angajaţi, cu media de vârstă de 26 de ani.
Scopul Cooperativei "Progresul" a fost asigurarea pentru toate cooperativele meşteşugăreşti din judeţ a unei unităţi specializate în repararea utilajelor şi instalaţiilor, iar în al doilea rând, de a completa nomenclatorul de produse şi servicii pentru populaţie.
Potrivit preşedintelui Ioan Toma, până la data înfiinţării cooperativei fiecare unitate se descurca greu cu repararea instalaţiilor, lipsind atât specialiştii, cât şi utilajele necesare. Asta a generat un puhoi de sesizări şi reclamaţii la organele de partid, care au decis că este necesară o structură de intervenţie internă, în primul rând pentru a asigura o calitate corespunzătoare produselor de export. Aşa a luat naştere "Progresul", care executa reparaţii la maşini de tricotat, de cusut, de strunguri şi freze, de aparate de injectat ori de instalaţii şi maşini specifice industriei de prelucrare a lemnului, industriei pielăriei şi încălţămintei. De asemenea, s-a specializat şi pe piese de schimb.
Pentru populaţie executa îndeosebi lentile optice pentru proiectoare şi diaproiectoare, curele camelate pentru maşini de spălat. Numai pentru anul 1989 a primit în avans comenzi pentru 70.000 de curele pentru maşinile de spălat tip "mini".
Tot pentru populaţie, activitatea de service cuprindea şi un atelier - situat chiar în incinta cooperativei - pentru repararea maşinilor de scris şi unul pentru repararea diferitelor instalaţii din gospodărie ca, de pildă, hote de bucătărie, a altor articole de uz casnic, a porţilor din metal şi împrejmuirilor.
Sediul fostei cooperative este nefolosit, astăzi.
Nu a fost vândut nici ca afacere imobiliară, în perioada de dezvoltare economică a Aradului postrevoluţionar, aşa cum s-a întâmplat cu alte întreprinderi locale.